Βιταμίνη Κ...ότι θα έπρεπε να ξέρετε.


Μαρούλι.

Για το άρθρο συνεργάστηκαν οι Διατροφολόγοι Νατσιούλης Αθανάσιος και Τσαπανίδου Μαρία.

Το 1929 ο Δανός Dam, περιέγραψε μια αιμορραγική πάθηση στα κοτόπουλα, η οποία υποχωρούσε με την χορήγηση τριφυλλιού. Το όνομα της βιταμίνης Κ οφείλεται στο πρώτο γράμμα της γερμανικής λέξης "Koagulation" που σημαίνει πήξη, λόγω της αντιαιμορραγικής της ιδιότητας. 

Βιταμίνη Ε...ότι θα έπρεπε να ξέρετε.


Σιτάρι.

Για το άρθρο συνεργάστηκαν οι Διατροφολόγοι Νατσιούλης Αθανάσιος και Τσαπανίδου Μαρία.

Ιστορία.

Η βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη) ανακαλύφθηκε το 1922, από τους Αμερικανούς ιατρούς Herbert McLean Evans και Katharine J. Scott Bishop, μετά από πειράματα σε αρουραίους, που με συγκεκριμένη διατροφή δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πέραν από τις μέχρι τότε γνωστές βιταμίνες, θα έπρεπε να υπάρχει και κάποιος άλλος παράγοντας που επιδρά στο αναπαραγωγικό σύστημα και ο οποίος βρέθηκε στους σπόρους του σιταριού. Το 1936, ο Evans απομόνωσε την τοκοφερόλη από φυτικά έλαια και την ονόμασε έτσι λόγω της φυσιολογικής της δράσης, από τις ελληνικές λέξεις "τόκος" (γέννα, δημιουργία) και "φέρω", επειδή η απουσία της είχε συσχετισθεί με προβλήματα στην αναπαραγωγική λειτουργία, όπως αποβολές εμβρύων. Το 1938 παρασκευάστηκε συνθετικά στην Ελβετία από τον Karrer και τον Smith στις Η.Π.Α.

Βιταμίνη D...ότι θα έπρεπε να ξέρετε.

Σκουμπριά καπνιστά.

Η αντιρραχιτική δράση του μουρουνέλαιου ήταν γνωστή από παλιά. Ο HBennet αναγνώρισε πρώτος την του διαιτητική αξία, ενώ ο EMellanby το 1918 απέδειξε ότι η ραχίτιδα είναι διατροφική πάθηση και ότι το μουρουνέλαιο περιέχει κάποια συστατικά που την προλαμβάνουν. Παρασκευάστηκε σχεδόν ταυτόχρονα στην Βρετανία και τη Γερμανία το 1931.
Η βιταμίνη D είναι κρυσταλλική ουσία σε καθαρή μορφή, που ανήκει στις στερόλες και υπάρχει σε δύο μορφές, την D2 (εργοκαλσιφερόλη) και την D3 (χοληκαλσιφερόλη), που και οι δυο σχηματίζονται στο δέρμα μας από την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου, πάνω στις προβιταμίνες εργοστερόλη και χοληστερόλη αντίστοιχα. Μια διαδικασία που διαρκεί 3 ημέρες περίπου.

Βιταμίνη Α...ότι θα έπρεπε να ξέρετε.


Φυτικές πηγές βιταμίνης Α.


Το 1917 ο Mc Collum απέδειξε ότι η ξηροφθαλμία, μια πάθηση των ματιών, οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α είναι μια αλκοόλη, κρυσταλλικής σύστασης που συναντάται σε 3 μορφές: 1) Α1 (ρετινόλη). 2) Α2 (δεϋδρορετινόλη), που παρουσιάζει την μισή δραστικότητα από την Α1 και βρίσκεται μόνο στο συκώτι μερικών ψαριών του γλυκού νερού. 3) καροτένια (προβιταμίνη Α) τα οποία μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στο λεπτό έντερο. Υπάρχουν σε πάνω από 100 διαφορετικά καροτένια σε φρούτα και λαχανικά και καλύπτουν τα 2/3 περίπου των αναγκών του ανθρώπου σε βιταμίνη Α. Το σημαντικότερο από άποψης δραστικότητας είναι το β-καροτένιο, 2 μόρια του οποίου μετατρέπεται σε 1 μόριο Α1, ενώ το α- και γ-καροτένιο, όπως και η κρυπτοξανθίνη του καλαμποκιού, διαθέτουν το ήμισυ της δραστικότητάς του.

Ουίλιαμ Σαίξπηρ..."απόσταγμα σοφίας".


Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Να ζει κανείς ή να μη ζει; Ιδού η απορία.

Θα σε προκαλούσα σε πνευματική μονομαχία, αλλά βλέπω ότι είσαι άοπλος.

Οι γυναίκες δεν θέλουν τίποτα άλλο από ένα σύζυγο, αλλά όταν τον αποκτήσουν, τα θέλουν όλα.

Οι δειλοί πεθαίνουν πολλές φορές πριν το θάνατό τους.

Φροντίζω στη λύπη μου να μένω υπερήφανος.