Οι σημαντικότερες διεθνείς ποικιλίες λευκών οινοποιήσιμων σταφυλιών.


Λευκό κρασί

Chardonnay 

Το Chardonnay αποτελεί πιθανότατα την πιο γνωστή και ευρέως διαδεδομένη λευκή ποικιλία οιναμπέλου στον κόσμο και όχι αδίκως, το έχουν αποκαλέσει «βασιλιά των λευκών». Κατάγεται από την Βουργουνδία, της Α. Γαλλίας και  οφείλει το όνομά του στο ομώνυμο χωριό, η ονομασία του οποίου προέρχεται από τη λατινική λέξη «chardonnacum», που σημαίνει «μέρος γεμάτο γαϊδουράγκαθα»…

Η πατρότητα του Chardonnay, έγινε αντικείμενο ατέρμονης διαμάχης ανάμεσα στους ειδικούς, που μετά από αναλύσεις DNA, κατέληξαν ότι προέρχεται από την  διασταύρωση των ποικιλιών Pinot και Gouais Blanc.
Το Chardonnay είναι μια φινετσάτη ποικιλία, με πλούσιο αρωματικό δυναμικό, με χαρακτηριστική ευχάριστη οξύτητα και πλούσιο στόμα.
Πολύμορφη και πολυδύναμη ποικιλία το Chardonnay, συμμετέχει σε πολλά μεγάλα  κρασιά της Β. Γαλλίας και της Βουργουνδίας, δίνοντας τα σπουδαία λευκά κρασιά του Meursault, του Montrachet, του Pouilly-Fuisse και του Chablis. Στην Καμπανία, είναι η λευκή ποικιλία που συμμετέχει στην παραγωγή της σαμπάνιας και ειδικά της καλύτερης  ποιότητας, της Blanc des Blanc.
Η προσαρμοστικότητα του Chardonnay σε μια εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία μικροκλιμάτων, εδαφών και τεχνικών οινοποίησης είναι πρωτοφανής, με αποτέλεσμα να  καλλιεργείται σχεδόν σε όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, σε ψυχρά και θερμά κλίματα, προσφέροντας μια εντυπωσιακή ποικιλομορφία από παραγόμενους οίνους.
Τα Chardonnay των ψυχρών κλιμάτων, όπως τα Chablis, δίνουν κρασιά με μέτριο αλκοολικό τίτλο, υψηλή οξύτητα και μέτριας έντασης αρώματα  άγουρων φρούτων, όπως το πράσινο μήλο και εσπεριδοειδών όπως το lime, το λεμόνι και το ροδάκινο.

Chardonnay

Τα Chardonnay των θερμών κλιμάτων, όπως αυτά που παράγονται στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στο νότο της Γαλλίας και στην Αυστραλία, παρουσιάζουν υψηλότερο αλκοολικό τίτλο,  χαμηλότερη οξύτητα, είναι πιο σωματώδη και διακρίνουμε αρώματα γλυκών εξωτικών φρούτων, όπως ο ανανάς. Όταν η ζύμωση ή η ωρίμανση γίνει σε βαρέλι μαζί με τις οινολάσπες, παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά αρώματα ξύλου και βανίλιας.
Γενικά το Chardonnay δίνει λευκά κρασιά, από ξηρά ημίγλυκα μέχρι και αφρώδη, και μπορείτε να το συναντήσετε σε διάφορες ενδιαφέρουσες εκφάνσεις, με πλούσια παλέτα αρωμάτων όπως, βελανιδιάς, μελιού, ξηρών καρπών, ψωμιού, βουτύρου, πράσινου μήλου, καραμέλας, κρέμας, καπνού, καρύδας, βανίλιας, που κυρίως προέρχονται από την μέθοδο της οινοποίησης, που μπορεί να ποικίλλει πολύ από περιοχή σε περιοχή.
Στην Ελλάδα που ομολογουμένως έχει προσαρμοστεί περίφημα, ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και πλέον καλλιεργείται στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και την Κρήτη.

Sauvignon Blanc

Το Sauvignon Blanc είναι μία εκλεκτή και κοσμοπολίτικη γαλλική ποικιλία, που μας δίνει κάποια από τα δημοφιλέστερα και τα ποιοτικότερα ξηρά λευκά κρασιά του κόσμου. Αν και για την πατρότητα του Sauvignon blanc ερίζουν οι παραγωγοί της κοιλάδας του Λίγηρα, οι παραγωγοί του Bordeaux δικαιώνονται από σύγχρονες μοριακές μεθόδους. Οι Μπορντωλέζοι συνήθως το συνδυάζουν με το Sémillon, μία άλλη λευκή ποικιλία, για να δώσει νεύρο και γευστική ένταση, στα ξηρά και τα γλυκά λευκά κρασιά του Bergerac, του Entre-deux-Mers, του Graves και του Sauternes. Στην πιο φρουτένια εκδοχή του, το συναντάμε στα περίφημα κρασιά της κοιλάδας του Λίγηρα, στα Sancerre και τα Pouilly-Fumé.
Εκτός από την Γαλλία, το συναντάμε συχνά στην Ισπανία, την Ιταλία αλλά και την Ελλάδα με αποτέλεσμα να έχουμε κρασιά με πολύ διαφορετικούς  χαρακτήρες, που οφείλονται κυρίως στο κλίμα αλλά και στην διαχείριση του αμπελώνα.
Στην Ελλάδα, πρωτοήρθε στα μέσα της δεκαετίας του 80 και καλλιεργείται σε πολλές περιοχές, από την Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη,  παρουσιάζοντας μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων. Τα ελληνικά Sauvignon Blanc και ιδιαίτερα αυτά του βορρά, διακρίνονται για την φρουτώδη γεύση τους, το νεύρο και την φρεσκάδα τους, που συνδυάζονται με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, όπως  γκρέιπφρουτ και εξωτικών φρούτων. Τα καθαρά Sauvignon Blanc στην χώρα μας είναι σχετικά λίγα, λόγω του ότι πολλοί παραγωγοί, προτιμούν να το «παντρεύουν» με άλλες ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο.

Sauvignon Blanc

Στη Νέα Ζηλανδία (όπως επίσης στη Β., τη Ν. Αμερική και τη Ν. Αφρική) το ιδιαίτερο  μικροκλίμα, που συνδυάζει ηλιοφάνεια και μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές ανάμεσα στη μέρα και στη νύχτα, δίνει πλούσια  δροσιστικά κρασιά, με υψηλή οξύτητα και απίστευτα αρώματα λεμονιού με προκλητικές εξωτικές νότες.
Το Sauvignon Blanc είναι μία ποικιλία, με μέτριο προς υψηλό αλκοολικό τίτλο, δροσιστική, με υψηλή οξύτητα και μέτριο σώμα. Είναι συνήθως έντονα αρωματική, με κυρίαρχα αρώματα των πράσινων και εξωτικών φρούτων,  των εσπεριδοειδών, του φραγκοστάφυλου και του φρεσκοκομμένου γρασιδιού.
Τα Sauvignon Blanc, είναι κρασιά που κατά κανόνα δεν γίνονται καλύτερα  με την πάροδο του χρόνου και πρέπει να πίνονται φρέσκα, μέσα σε 2 χρόνια από την παραγωγή τους. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, αποτελούν αυτά που υφίστανται ζύμωση και ωρίμανση σε  βαρέλι, η οποία τα καθιστά ηπιότερα και πιο πολύπλοκα, τα οποία  χρειάζονται ακόμη 1 με 2 χρόνια για να φτάσουν στο απόγειό τους. Υπάρχουν επίσης αρκετά Loire και Bordeaux, που μπορούν να αντέξουν μέχρι και 15 χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι, πως το Sauvignon blanc μαζί με το Sémillon, και ενίοτε με το Muscadelle, αποτελούν την πρώτη ύλη του μακροβιότερου κρασιού στον κόσμο, του μεγάλου γλυκού κρασιού Sauternes.

Riesling 

Το Riesling είναι μία γερμανική ποικιλία που,  αρκετοί ειδικοί την κατατάσσουν ανάμεσα στις τρεις πρώτες για τα λευκά κρασιά, μαζί με το Chardonnay και το Sauvignon Blanc, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που την θεωρούν ως την καλύτερη του κόσμου.
Το Riesling έχει τις ρίζες του στην Ρηνανία της Γερμανίας, ενώ υπάρχουν ιστορικές αναφορές για αυτό από τον 15ο αιώνα.
Αποτελεί την κυρίαρχη καλλιεργούμενη ποικιλία στη Γερμανία, όπου αποτελεί το 21% του αμπελώνα, αλλά και στην Αλσατία της Γαλλίας, όπου καταλαμβάνει το 22%.
Καλλιεργείται επίσης στην Αυστρία, στο Λουξεμβούργο, στην Β. Ιταλία, καθώς και σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα και Ουκρανία, κατά κανόνα σε ψυχρές περιοχές, όπου είναι το στοιχείο του και αναπτύσσεται καλύτερα. Για αυτόν  τον λόγο δεν θα την πολυσυναντήσουμε στην Ν. Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα όπου καλλιεργείται περιορισμένα σε κάποιους νομούς, κυρίως στη Μακεδονία στην Ήπειρο και στην Πελοπόννησο.

Riesling

Το Riesling αποτελεί την ναυαρχίδα του γερμανικού αμπελώνα, που με την γευστική του  πολυπλοκότητα, σε συνδυασμό με την αιχμηρή του οξύτητα, μπορεί να δώσει λευκά κρασιά με τη μεγαλύτερη δυνατότητα παλαίωσης τα οποία εξελίσσονται συνεχώς. Χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή ξηρών, ημίγλυκων, γλυκών και αφρωδών λευκών μονοποικιλιακών κρασιών.
Τα Riesling χαρακτηρίζονται από την σχετικά χαμηλή περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ,  που μπορεί να παίζει από 5 έως 15 %, εμφανίζοντας κομψότητα στη δομή,  έντονη μεταλλικότητα και μακρά επίγευση.
Το Riesling αποτελεί μια εξόχως αρωματική ποικιλία. Μια έκρηξη από νότες  λουλουδιών, πράσινου μήλου, λεμονιού και μελιού τα οποία εξελίσσονται κατά την παλαίωση σε έναν ιδιότυπο αρωματικό χαρακτήρα, τον βενζολικό,  που αναφέρεται επίσης και ως άρωμα πετρελαίου (petrol).

Viognier

Η κοιτίδα της σπάνιας και εξαιρετικής ποικιλίας λευκού σταφυλιού Viognier,  είναι η κοιλάδα του Ροδανού ποταμού στην Γαλλία, όπου πιστεύεται ότι το μετέφεραν οι Ρωμαίοι από την Δαλματία.
Αν και καλλιεργείται με αρκετή επιτυχία σε ζεστά κλίματα, όπως αυτά της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αυστραλίας, της Καλιφόρνιας, της Χιλής, της Αργεντινής και της Ν. Αφρικής, ομολογουμένως, η καλύτερη απόδοση της ποικιλίας, με το μέγιστο αρωματικό δυναμικό επιτυγχάνεται στην Ν. Γαλλία.
Στην Ελλάδα, όπου καλλιεργείται διάσπαρτα σε μικρές εκτάσεις, στην Πελοπόννησο και στη Β. Ελλάδα, εγκλιματίστηκε σχετικά εύκολα χαρίζοντάς μας την πλούσια γεύση και το μεθυστικό του άρωμα.
Η καλλιέργεια αυτού του μυθικού κρασιού, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι…δύσκολη και απαιτητική στην καλλιέργεια, μειωμένη ανθεκτικότητα σε ασθένειες, μικρή απόδοση και απρόβλεπτη παραγωγή.

Viognier

Το Viognier, μας δίνει κομψά, κατά κανόνα λευκά ξηρά κρασιά, με πλούσιο σώμα, που χαρακτηρίζονται από μέτριο έως υψηλό αλκοολικό τίτλο, χαμηλή οξύτητα και έντονα αρώματα ώριμων φρούτων, όπως αχλάδι, ροδάκινο, βερίκοκο, μήλο, εσπεριδοειδών, λουλουδιών όπως βιολέτας και γιασεμιού,  μελιού, ξηρών καρπών και μια ιδιαίτερη επίγευση.
Κατά κανόνα τα κρασιά Viognier πίνονται σχετικά φρέσκα, δηλαδή μετά από 2 - 3 χρόνια. Αν επιλέξουμε τον δρόμο της παλαίωσης, που ομολογουμένως η ποικιλία επιδέχεται, το κάνουμε εν γνώσει μας, θυσιάζοντας ένα μέρος από την φρουτώδη, ιδιαίτερη ποικιλιακή του γεύση που κάπως ξεθυμαίνει.
Το κέρδος της ζύμω¬σης και ωρίμασης του Viognier σε δρύινα βαρέλια, είναι η  πολυπλοκότητα και το βάθος που αποκτά, καθώς και τα αρώματα βανίλιας και μπαχαρικών.

Semillon 

Ποικιλία γαλλικής προέλευσης, που καλλιεργείται εκτός από την Γαλλία, στην Αυστραλία, την Χιλή, την Αργεντινή, την Νότια Αφρική και την Νέα Ζηλανδία, αλλά το επίκεντρο της καλλιέργειας είναι η περιοχή του Bordeaux, όπου συμμετέχει στην παραγωγή των λευκών του Bordeaux και του Sauternes. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε μικρό βαθμό, κυρίως στην Μακεδονία.

Semillon

Παράγει κρασιά με φωτεινό χρυσοκίτρινο χρώμα, σχετικά χαμηλή οξύτητα,  πλούσιο στόμα και μακρά επίγευση. Χαρακτηρίζεται από σύνθετα και μεσαίας έντασης αρώματα, με νότες εσπεριδοειδών, βερίκοκου, λουλουδιών, μελιού, ξηρών καρπών, βανίλιας
Είναι ποικιλία σχετικά αποδοτική και εύκολη στην καλλιέργεια, καθώς και αρκετά ανθεκτική σε πολλές ασθένειες.

Ugni Blanc 

Πολυκλωνική ποικιλία ιταλικής προέλευσης και μεγάλης παραγωγικότητας, από τις πλέον καλλιεργούμενες σε όλο τον κόσμο.
Καλλιεργείται αποτελεσματικά κυρίως στην Ιταλία και την Γαλλία και σε μικρότερο βαθμό στην Αυστραλία, την Καλιφόρνια, την Αργεντινή κ.α.
Παράγει χαμηλόβαθμα «λεπτά» κρασιά, με χρυσοκίτρινο χρώμα, έντονη ή και ισορροπημένη οξύτητα και με διακριτικά αρώματα χαμηλής έντασης όπως λεμονιού, ροδάκινου, μήλου, λουλουδιών, με μακριά και πολύπλοκη επίγευση.

Ugni Blank

Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε μικρή έκταση ξεκινώντας την δεκαετία του 80΄, κυρίως στους Νομούς Μεσσηνίας, Δωδεκανήσου, Αχαΐας, Ηλείας και Λακωνίας. Λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας στην χώρα μας, μπορεί να  υπολείπεται σε οξύτητα και άρωμα, ώστε να χρησιμοποιηθεί από μόνο του, αλλά συμμετέχει στην παραγωγή αρκετών Τοπικών οίνων.

Gewurztraminer

Ποικιλία ιταλικής προέλευσης, με επίκεντρο τη Β. Ιταλία και την Γαλλική Αλσατία, που δίνει κάποια από τα αρωματικότερα κρασιά του πλανήτη.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε μικρή έκταση στην Αρκαδία και στη Φλώρινα.
Η ρίζα της λέξης Gewurztraminer είναι γερμανική (από το gewurz που σημαίνει μπαχαρικό) και θεωρείται ότι κατάγεται από την περιοχή Alto Adige της Β. Ιταλίας, που τότε ήταν υπό Αυστριακή κατοχή και ονομαζόταν νότιο Τυρόλο.

Gewurztraminer

Παράγει υπόγλυκα λευκά κρασιά, με γεμάτο στόμα, αρκετά χαμηλή οξύτητα και
πολύ έντονα αρώματα, που θυμίζουν τριαντάφυλλο, εσπεριδοειδή όπως grapefruit, τροπικά φρούτα, ξηρούς καρπούς και  μπαχαρικά.

Palomino 

Το Palomino είναι ένα υψηλής απόδοσης λευκό σταφύλι που προέρχεται από την Ανδαλουσία της Ν. Ισπανίας και οφείλει το όνομά του σε έναν από τους ιππότες του βασιλιά Alfonso.
Καλλιεργείται ευρέως κυρίως στην Ισπανία και κατά δεύτερο λόγο στη Ν.  Αφρική, την Αυστραλία και την Καλιφόρνια. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του - ποικιλίες κλώνοι, όπως, Palomino Fino, Palomino Basto και Palomino de Jerez, εκ των οποίων η Palomino Fino, αποτελεί τον κορμό για την παραγωγή των κρασιών Sherry, μαζί με την Pedro Ximenez, και εκεί εστιάζεται η σπουδαιότητά του.
Το Palomino, παράγει ένα λευκό ξηρό κρασί, με πολύ ήπια χαρακτηριστικά, 11-12% αλκοόλ, χαμηλό σε οξύτητα και ζάχαρα και ευαίσθητο στην οξείδωση.

Palomino

Το επιμύθιο 

Θέλω να πιω το κρασί & όχι το γάλα της ζωής. 
Φρειδερίκος Νίτσε



Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΙΝΟΣ & ΠΟΤΟ 9/2013


Πηγές 

http://antikleidi.com/2011/09/05/wine1/
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_oiko1_1_08/12/2009_312273 
http://www.womenonly.gr/article.asp?catid=13753&subid=2&pubid=128791820
http://pikilies.blogspot.gr/
http://www.e-geoponoi.gr/extensions/47-2009-11-16-16-06-29/209-2009-11-16-07-50-06.html
http://en.wikipedia.org/wiki/S%C3%A9millon
http://www.keosoe.gr/ugniblanc.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Palomino_(grape)                              
http://gavinhubble-wineblogs.blogspot.gr/2011/08/palomino-grape.html

Πηγές φωτογραφιών

http://www.lions-radio.com/archives/23120/
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Chardonnay_Moldova.JPG
http://en.wikipedia.org/wiki/Sauvignon_blanc
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Riesling_grapes_leaves.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Viognier.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/S%C3%A9millon
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ugni_blanc_raisin.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/Gewürztraminer
http://fringewine.blogspot.gr/2011/02/palomino-fino-table-wine-cadiz-spain.html