Τζιν…το ποτό των Ιπτάμενων Ολλανδών. - Μέρος 2


Beefeater London Dry Gin

Για το άρθρο συνεργάστηκαν οι Διαιτολόγοι Νατσιούλης Αθανάσιος και Τσαπανίδου Μαρία.

Premium gins

Πρόκειται για τζιν που παρασκευάζονται από εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες, με ιδιαίτερο τρόπο απόσταξης και παραγωγικής διαδικασίας γενικότερα με αποτέλεσμα να προκύπτουν μοναδικά τζιν, με αξεπέραστη γεύση - άρωμα και ποιότητα που ξεχωρίζουν.
Η ειρωνεία για το τζιν, είναι ότι για πολλά χρόνια αποτέλεσε την προσωποποίηση του φθηνού ποτού και της μπόμπας, ενώ πλέον στην premium εκδοχή του, έχει μετεξελιχθεί σε ένα από τα καθαρότερα και ποιοτικότερα ποτά, που με τα  ελάχιστα οργανικά έλαια που περιέχει (λιγότερα από οποιοδήποτε άλλο ποτό), μειώνει πολύ τις πιθανότητες για ένα ενδεχόμενο hangover, ειδικά αν το πίνουμε σκέτο.

Τα premium gin θεωρούνται από πολλούς ειδικούς, από τις καλύτερες βάσεις για κοκτέιλ με προσωπικότητα, λόγω της διαύγειάς τους που δεν αλλοιώνει τα χρώματα του κοκτέιλ, ενώ ο γευστικός και αρωματικός τους χαρακτήρας, λόγω της βοτανικότητάς του «δίνει αυτό το κάτι…», εν αντιθέσει με την βότκα, που δημιουργεί πιο επίπεδα αποτελέσματα.
Ένα premium gin, κάλλιστα μπορούμε να το απολαύσουμε και σκέτο, με το μπουκάλι να έχει παγώσει στο ψυγείο ή με τόνικ και μία φέτα λεμόνι.

Τα καλύτερα τζιν του κόσμου.

Beefeater London Dry Gin

Beefeater 24.Έχει ψηφιστεί διεθνώς ως το καλύτερο τζιν περισσότερες φορές από κάθε άλλη μάρκα τα τελευταία 10 χρόνια και εξάγεται σε περισσότερες από 170 χώρες και  θεωρείται από πολλούς ως το κορυφαίο premium gin στον κόσμο. Οφείλει το όνομά του στους ευγενείς της φρουράς του Βρετανού μονάρχη και ένας από αυτούς απεικονίζεται και στην ετικέτα της φιάλης.
Η συνταγή και η απόσταξή του δεν έχουν αλλάξει από το 1820, όταν ο James Burrough το πρωτοπαρασκεύασε σε ένα αποστακτήριο στις όχθες του Τάμεση, στο Λονδίνο, ενώ ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να παράγεται στο Λονδίνο, στο αποστακτήριο του Kennington.
Φρέσκοι καρποί κέδρου, φλούδες πορτοκαλιών και λεμονιών, γλυκόριζα, σπόροι κορίανδρου και αγγελικής, μαζί με τα υπόλοιπα αρωματικά συστατικά, μουλιάζουν στο αλκοόλ για 24 ώρες και εν συνεχεία ακολουθεί η απόσταξη.
Το αποτέλεσμα…ένα κλασικό τζιν του παλιού καλού καιρού, με αναπάντεχο άρωμα κέδρου, μεταξένια επίγευση εσπεριδοειδών και νότες γλυκόριζας και κορίανδρου. Δοκιμάστε το με τόνικ.



Beefeater 24

Αποτελεί απτό δείγμα αυθεντικότητας και δεξιοτεχνίας, σηματοδοτώντας την νέα Super Premium εκδοχή του Beefeater και το καμάρι του Desmond Payne, του μεγαλύτερου Master Distiller για τζιν παγκοσμίως.
Το Beefeater 24 παρασκευάζεται από 12 επιλεγμένα φυτικά συστατικά και ένα σπάνιο μίγμα τσαγιών, που το προικίζουν με ένα δροσερό άρωμα και μια απίστευτα ντελικάτη και λεπτή γεύση.
Κυκλοφορεί σε ένα μπουκάλι υψηλής αισθητικής, εμπνευσμένο από το κίνημα Arts & Crafts, ενώ «χρωστάει» το όνομά του στην 24ωρη διαδικασία εμποτισμού και εκχύλισης των αρωματικών του υλικών, αλλά και στο 24ωρο lifestyle του Λονδίνου.

Tanqueray Premium Gin

Είναι το νούμερο 1 τζιν σε πωλήσεις στις Η.Π.Α. ενώ και η Ελλάδα δεν πάει πίσω…καθότι παρά το μικρό της μέγεθος σαν πληθυσμός, είναι η 8η χώρα στον κόσμο σε όγκο πωλήσεων.
Πρωτοπαρασκευάστηκε το 1830 από τον Charles Tanqueray και έκτοτε θεωρείται ως ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα τζιν του κόσμου, με παγκόσμια αναγνώριση και  διεθνή βραβεία, χαρακτηριζόμενο από τους μεγαλύτερους γευσιγνώστες του κόσμου ως η “Rolls Royce” των τζινς.Η τετραπλή απόσταξη που δεν εφαρμόζεται σε κανένα άλλο τζιν, σε συνδυασμό με τα βότανα που χρησιμοποιούνται, τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος και το προχωρημένο design της φιάλης, εμπνευσμένο από το σχήμα του σέηκερ, που χρησιμοποιούν οι bartenders, δημιουργούν ένα ποτό που είναι ιδανικό για το τέλειο Martini.


Tanqueray Premium Gin
Tanqueray Ten

Το Tanqueray Ten συμβολίζει την ευόδωση της 170ετούς συνεχούς έρευνας του οίκου των Tanqueray για την δημιουργία του απόλυτου τζιν.
Το μυστικό του Tanqueray Ten, έχει να κάνει με την απόσταξή του, που γίνεται σε μικρές ποσότητες, στον μικρής χωρητικότητας και μοναδικό σε σχήμα χάλκινο αποστακτήρα No. 10, ονόματι «Tiny Ten» (O Μικροσκοπικός Δέκα).
Ολόκληρα φρέσκα γκρέϊπφρουτ, πορτοκάλια και μοσχολέμονα, καρποί κέδρου και σπόροι κόλιανδρου τοποθετούνται στον αποστακτήρα «Tiny Ten», με αλκοόλ τριπλής απόσταξης. Το απόσταγμα που προκύπτει, είναι η «καρδιά» του Tanqueray No. Ten και χαρακτηρίζεται από έντονα αρώματα εσπεριδοειδών.
Η τελευταία απόσταξη λαμβάνει χώρα στον θρυλικό αποστακτήρα No. 4, ο οποίος σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Charles Tanqueray, όπου αλκοόλ τριπλής απόσταξης μαζί με την «καρδιά», εσπεριδοειδή, επιλεγμένα βότανα και χαμομήλι  αποστάζονται με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός τζιν που βραβεύτηκε για τρεις συνεχόμενες χρονιές, από το 2000 που πρωτοκυκλοφόρησε, στο Διεθνή Διαγωνισμό Οινοπνευματωδών Ποτών του Σαν Φρανσίκο, ως το Καλύτερο Λευκό Οινοπνευματώδες Ποτό.

Gordon's

Κλασικό Λονδρέζικο premium τζιν, με πλούσιο άρωμα κέδρου, που δημιουργήθηκε το 1769 από τον Alexander Gordon.
Παράγεται από τριπλή απόσταξη δημητριακών, με βότανα και καρπούς υψηλής ποιότητας όπως κέδρος, κορίανδρος, ρίζα αγγελικής και γλυκόριζα.
Χαρακτηριστικό είναι, ότι από τα 3.000 δείγματα αρωματικών βοτάνων και καρπών μόνο το 10% προκρίνεται για να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή του.
Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα τζιν παγκοσμίως, ιδιαίτερα δημοφιλές και στην Ελλάδα, ιδανικό για να το πιείτε σκέτο, με τόνικ ή με λεμονάδα. Χαρακτηρίζεται από μια έκρηξη αρώματος κέδρου, με  περίτεχνες νότες κορίανδρου και γλυκόριζας.

Gordon's gin.

Plymouth English Gin

Το Plymouth είναι το μοναδικό Αγγλικό τζιν με προστατευμένη την ονομασία προέλευσης. Για πρώτη φορά παρασκευάστηκε το 1793 με την διαδικασία της παραγωγής να παραμένει η ίδια,  χρησιμοποιώντας χάλκινους άμβυκες ενιαίας απόσταξης και το  εξαιρετικής ποιότητας νερό από το εθνικό πάρκο Dartmoor της περιοχής.
Το στυλ το Plymouth διαφέρει από το Λονδρέζικο τζιν καθώς για την απόσταξη του χρησιμοποιούνται πιο γλυκά βότανα, περισσότερη ρίζα αγγελικής, φλούδες γλυκού πορτοκαλιού, εσπεριδοειδή και τροπικά φρούτα. Περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ, οπότε είναι πιο ξηρό από άλλα τζιν, σχετικά κρεμώδες, με απαλή γλυκιά γεύση, με πλούσιο άρωμα κέδρου, πιο φρουτώδες με τα εσπεριδοειδή σε πρώτο πλάνο, αλλά και διακριτικές νότες από κορίανδρο και κάρδαμο. Χαρακτηρίζεται από μακρά διακριτική αρωματική επίγευση. Το 1886 που δημοσιοποιήθηκε η πρώτη συνταγή για Dry Martini αναφέρεται σε τζιν Plymouth.

Plymouth Gin.

Bombay Sapphire

Το Bombay Sapphire δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο Chesire της βόρειας Αγγλίας το 1761 και παραπέμπει στην αγγλική παρουσία στις Iνδίες, λόγω των εξωτικών βοτάνων που χρησιμοποιούνται.
Είναι ελαφρύ και έντονα αρωματικό, με πολύπλοκη και ισορροπημένη γεύση.
Η μοναδικότητά του αποδίδεται στον συνδυασμό και την ισορροπία των 10 προσεκτικά επιλεγμένων εξωτικών βοτάνων του και της καινοτόμου μεθόδου απόσταξης που βασίζεται στην "έκχυση ατμού", εν αντιθέσει με τα περισσότερα gin που χρησιμοποιούν τον απευθείας εμποτισμό και απόσταξη των βοτάνων μαζί με την αλκοόλη.

Τα δημοφιλέστερα κοκτέιλ με βάση το τζιν.

Dry martini: Aνακατεύουμε 1 μέρος ξηρό βερμούτ με πάγο και το σουρώνουμε στο ποτήρι του μαρτίνι. Προσθέτουμε 4 μέρη τζιν και γαρνίρουμε με μία ελιά.

Gin & Tonic: Βάλτε σε ψηλό ποτήρι 2 μεζούρες τζιν, 5 μεζούρες tonic με πάγο και ανακατέψτε, προσθέτοντας στο τέλος το lime για γαρνιτούρα.
Το Gin & Tonic δημιουργήθηκε στην Ινδία από τον στρατό της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, όπου η ελονοσία ήταν ένας μόνιμος βραχνάς. Από το 1700 η κινίνη χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της νόσου, αλλά η  πικρή της γεύση ήταν δυσάρεστη. Για να αποφύγουν την πίκρα οι Βρετανοί αξιωματικοί στις αρχές του 19ου αιώνα, επινόησαν ένα κοκτέιλ από νερό, ζάχαρη, λάιμ, κινίνης και τζιν.

Bronx: Xτυπάμε στο σέικερ 40 ml τζιν, 20 ml ξηρό βερμούτ, 20 ml γλυκό βερμούτ και 40 ml χυμό πορτοκάλι με πάγο. Σερβίρουμε σε ψηλό παγωμένο ποτήρι του martini και γαρνίρουμε με μία φέτα πορτοκάλι.
Το κοκτέιλ οφείλει το όνομά του σε μια αμερικανική ταινία, όπου ο ήρωας διηγούνταν στον μπάρμαν ότι μεγάλωσε στο Μπρόνξ, και ο μπάρμαν έφτιαξε για αυτόν ένα δυνατό κοκτέιλ με γλυκόπικρη γεύση, όπως οι αναμνήσεις του.

Negroni: Aνακατεύουμε 25 ml τζιν, 25 ml Campari, 25 ml γλυκό βερμούτ, με πάγο και σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι martini. Γαρνίρουμε με φλούδα από λεμόνι.

Gin Fizz: Aλείφουμε το χείλος ενός ψηλού ποτηριού Collins με λεμόνι και το βυθίζουμε σε ζάχαρη, ώστε να δημιουργηθεί μια μπορντούρα ζάχαρης. Aνακατεύουμε καλά 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη και 25 ml λεμόνι στο ποτήρι και μετά προσθέτουμε 50 ml τζιν.
Προσθέτουμε πάγο και συμπληρώνουμε με σόδα, γαρνίροντας με μία φέτα λεμόνι. Σερβίρουμε χωρίς καλαμάκι.
Για περισσότερες πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία σχετικά με τα κοκτέιλ, σας παραπέμπω στα αντίστοιχα άρθρα μου.

Dry martini.

Το επιμύθιο από την σκοπιά του διαιτολόγου.

Στο τζιν διαδόθηκε με τις ευλογίες της τότε επιστήμης και του αποδόθηκαν θεραπευτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με τον Γαληνό ανακούφιζε από τις ρευματοπάθειες, ενώ σύμφωνα με τον Σίλβιους αποτελούσε φάρμακο εκλογής για τους πόνους της μέσης. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως φάρμακο για το στομάχι, την χολή και προληπτικά κατά της πανούκλας…
Η Αγγλική παράδοση θέλει το τζιν να πίνεται άμεσα μετά την απόσταξή του, σε αντίθεση με την Ολλανδική παράδοση που πιστεύει στην παλαίωση του σε δρύινα βαρέλια.    
Σήμερα, κυκλοφορούν 30 περίπου μάρκες παγκοσμίως, ενώ αξιοσημείωτη είναι η κυριαρχία και πρωτοκαθεδρία των Άγγλων στην παγκόσμια αγορά, όπως και στην Ελληνική.
Ο ισχυρισμός ότι τα λευκά ποτά όπως το τζιν και η βότκα ενδείκνυνται και
πρέπει να προτιμώνται όταν κάποιος κάνει δίαιτα δεν έχει ισχυρή επιστημονική βάση. Το τζιν μοιάζει ελαφρύ αλλά δεν είναι, αυτό που μετράει είναι η ποσότητα της αλκοόλης, που οι υπερβολές στην κατανάλωσή της μπορούν να συμβάλλουν στην εδραίωση της παχυσαρκίας, δεδομένου ότι 1 γραμμάριο αλκοόλης αποδίδει 7 μεθυστικές θερμίδες. Αν εξαιρέσουμε την υψηλή του ενεργειακή αξία, η θρεπτική αξία του τζιν είναι ανύπαρκτη, συνεισφέροντας σε «κενές θερμίδες» όπως άλλωστε και τα περισσότερα αποστάγματα.

Τζιν  με 39.7% αλκοόλη                        Θρεπτική αξία / 100 γρ.
Θερμίδες
Υδατάνθρακες
Λίπη
Πρωτεΐνες
Νάτριο
Κάλιο
275
Ίχνη
-
-
1
2




Η δαιμονοποίηση, η ποτοαπαγόρευση και το κυνήγι μαγισσών, δεν ταιριάζουν στην εποχή μας. Η αρχαιοελληνική έννοια του «μέτρου» είναι και εδώ κεφαλαιώδης και διαχρονική! Αν και από ότι αποδεικνύεται, το μέτρο δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση…


Το επιμύθιο

Ναι μεν πίνετε…αλλά μάθετε να πίνετε! - Σύσταση του Ολλανδικού φορέα υγείας προς τους πολίτες. 


Πηγές 

Ποτογραφία - Α. Τσακίρη
Τζίν, το ποτό των Ιπτάμενων Ολλανδών - Νατσιούλης Αθανάσιος - εφημερίδα ΟΙΝΟΣ & ΠΟΤΟ 4/2002 
http://cocktaillaris.weebly.com/gin---tauzeta943nu.html
http://baracademy.gr/blog/2012/03/26/757/
http://www.clickatlife.gr/nightlife/story/5284
http://www.womenonly.gr/article.asp?catid=13751&subid=2&pubid=4395697
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27712&subid=2&pubid=4565121
http://www.cocktailpedia.gr/gin-n-tonic.html


Πηγές φωτογραφιών

http://www.bartender.com/2calendar/cal-2008/cal-1108.htm
http://cocktaillaris.weebly.com/gin---tauzeta943nu.html
http://www.tanqueray.com
http://www.plymouthgin.com/index.php