Βοτανικά λικέρ - Μέρος 2


Fläminger Jagd

Fläminger Jagd

Το Fläminger Jagd, είναι ένα Γερμανικό, ήπιο φυτικό λικέρ, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και είναι ανταγωνιστής του Jägermeister. Παράγεται στην περιοχή Fläming, με ευγενή και ασύγκριτη ισορροπημένη γεύση, που βασίζεται στον επιτυχημένο συνδυασμό από 38 εξωτικά βότανα και βύνη.
Η Γερμανία είναι γνωστή για την μπίρα της, τα λουκάνικα και τη μεγαλύτερη ποικιλία βοτανικών ποτών στον κόσμο…Υπάρχουν περισσότερα από 150 διαφορετικά λικέρ βοτάνων σε όλη την Γερμανία.
Πήρε το όνομά της από το «Jagd» που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «κυνήγι» και υπονοείται αυτό της αλεπούς, που σύμφωνα με τον θρύλο, δεσπόζει ως εραλδικό σύμβολο στους δρόμους του Fläming, που είναι περιοχή νοτιο-ανατολικά του Βερολίνου, φημισμένη για το πυκνό δάσος οξιάς της, η οποία πήρε το όνομά της από τους φλαμανδούς έποικους, που ήρθαν εδώ τον 12ο αιώνα. Μπορείτε να το  απολαύσετε με πάγο ή σε κοκτέιλ.

Fläminger Jagd
Demänovka

Το Demänovka είναι ένα φυτικό, παραδοσιακά λικέρ, Σλοβακικής προελεύσεως, με γλυκιά και απαλή γεύση. Μετά το Slivovica είναι το δεύτερο σε κατανάλωση φυτικό λικέρ στη χώρα. Το Demänovka παράγεται σε δύο τύπους: Το φυτικό λικέρ Demänovka με  33% vol, που γίνεται από 14 είδη βοτάνων, αρωματικών φυτών, φυσικό αρωματικό μέλι και νερό από το Tatras. Έχει ήπια, απαλή, γλυκιά και ισορροπημένη φυτική γεύση.

Demänovka

Και το φυτικό bitter Demänovka με 38% vol, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ρίζες από το τοπικό βουνό. Είναι λιγότερο γλυκό, αλλά έντονα αρωματικό, με  μεταξένια, αρκετά πικρή και πικάντικη γεύση. Το Demänovka μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απεριτίφ, χωνευτικό και βάση για κοκτέιλ. Συνήθως πίνεται κρύο ή με παγάκια και σερβίρεται σε μικρά ποτηράκια. Το ελκυστικό μπουκάλι του Demänovka και το κουτί της συσκευασίας του, το καθιστούν ιδανικό και ως δώρο για κάθε περίσταση.

Demänovka
Jaan Premium Paan Liqueur

Το Jaan Premium Paan λικέρ, με 25% αλκοόλ, είναι ένα από τα πιο εξωτικά και αισθησιακά λικέρ που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα και παρασκευάζεται στο Τορόντο του Καναδά. Η ονομασία Jaan προέρχεται από μια σανσκριτική λέξη, που ελεύθερα μεταφράζεται ως “ζωή και αγάπη” και το Paan (betel), που αναφέρεται στα φύλα και τους καρπούς ενός δενδρώδους φυτού, που αποτελεί ένα δημοφιλές σνακ στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, η χρήση του οποίου χρονολογείται 4000 χρόνια πριν. Οι ιθαγενείς συχνά το  μασούν για να βοηθήσει την πέψη ή να φρεσκάρουν την αναπνοή και αποτελεί για αυτούς ένα σύμβολο σεβασμού, αγάπης, φιλίας και φιλοξενίας. Με ένα ασυνήθιστο, πρωτόγνωρο και καθολικά ελκυστικό άρωμα, το Jaan Premium Paan, αιχμαλωτίζει τη γεύση του γλυκού Paan, που χρησιμεύει ως βάση και πηγή έμπνευσης για αυτό το λικέρ. Το Jaan, γεννήθηκε σαν ευτυχισμένος γάμος μεταξύ των γεύσεων της Ανατολής, όπου το γλυκό Paan, συνδυάζεται με γεύσεις της Δύσης - σφενδάμου, βανίλια, εσπεριδοειδή, όπως λέει ο Raj Dhanjal, πρόεδρος του Jaan Inc. Παρασκευάζεται από ουδέτερη αλκοόλη σιτηρών του Καναδά, σιρόπι σφενδάμου και ένα μοναδικό μείγμα από εξωτικά βότανα και μπαχαρικά, όπως σαφράν, κάρδαμο, σανταλόξυλο, και άλλα πολλά.

Jaan Premium Paan Liqueur

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανασκόπηση του 2012, από το Ινστιτούτο Δοκιμής Αλκοολούχων Ποτών, το χαρακτήρισαν «κατηγορηματικά  λουλουδάτο» και συνέστησαν την χρήση του σε "μικρές δόσεις" για κοκτέιλ. Σημείωσαν αρώματα από σανταλόξυλο, πατσουλί, έλαιο λεβάντας και φύλλων καπνού. Το βραβευμένο λικέρ διακρίνεται από το χρυσό χρώμα και τις κίτρινες φωταύγειες, την σατινέ υφή και ένα πικάντικο ημίγλυκο μπουκέτο από  γαρίφαλο, μέντα και χλόη. Είναι πικάντικο στον ουρανίσκο με νότες βανίλιας, γεύση  εσπεριδοειδών, κανέλα, γαρίφαλο και κάρδαμο. Το παρατεταμένο φινίρισμα του αποκαλύπτει νότες από σιρόπι σφενδάμου. Θα προτείναμε να το πιείτε με πάγο ή με ένα μαρτίνι. Επίσης με τσάι, καφέ και long drings, όπως το Pina Colada. Μεταξύ των πολλών εφαρμογών του, η εταιρεία προωθεί το Jaan Martini, ένα κοκτέιλ που παρασκευάζεται με 2 μέρη του Jaan λικέρ, 1 μέρος Bombay Sapphire Gin, 2 μέρη νερό καρύδας και 2 μέρη φρέσκο χυμό λάιμ.

Jaan Premium Paan Liqueur
Krupnik

Το Krupnik ή Krupnikas, όπως είναι γνωστό στη λιθουανική γλώσσα, είναι ένα παραδοσιακό λικέρ, ιδιαίτερα δημοφιλές στην Πολωνία και τη Λιθουανία. Μαζικής παραγωγής εκδόσεις του ποτού, αποτελούνται από 40 - 50% αλκοόλ, αλλά υπάρχουν και παραδοσιακές εκδοχές του με 80 και πλέον %… Το μέλι, ιδίως από τριφύλλι, είναι το κύριο συστατικό που προσδίδει  γλυκύτητα, καθώς και 50 διαφορετικά βότανα, που συνδυάζονται με αλκοόλη από σιτηρά. Κατά καιρούς, πικάντικα καρυκεύματα και βότανα προστίθενται για γεύση. Το είδος του μελιού και η αναλογία των μπαχαρικών, είναι τα βασικά σημεία, για την τελική γεύση του krupnik. Μπορεί να σερβίρεται ζεστό, σε θερμοκρασία δωματίου ή παγωμένο. Υπάρχουν πολλές εκδοχές του και κάποιες συνταγές περνούν από γενιά σε γενιά.
Προέρχεται από τα εδάφη της σημερινής Λιθουανίας και μερικές φορές θερμαίνεται προτού σερβιριστεί. Πρόκειται για ένα μακρινό συγγενή του medovukha (ρωσικά) ή Miod pitny (πολωνικά), ένα ποτό με μέλι, δημοφιλές σε όλες τις σλαβικές χώρες. Ο θρύλος λέει ότι η συνταγή δημιουργήθηκε από τους Βενεδικτίνους μοναχούς, σε ένα μοναστήρι στην περιοχή του Niaśviž. Γνωστό στην Πολωνία και τη Λιθουανία, τουλάχιστον από το 16ο αιώνα, έγινε σύντομα δημοφιλές σε όλη την Πολωνικο-λιθουανική Κοινοπολιτεία. Υπάρχουν πολλές συνταγές που διατηρούνται στην εποχή μας, σε αμέτρητα ημερολόγια. Το Krupnik χρησιμοποιήθηκε επίσης ως κοινό απολυμαντικό φάρμακο, από τους Πολωνούς στρατιώτες τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Krupnik
Kummel

Το Kummel, που ονομάζεται επίσης και Kimmel, είναι ένα άχρωμο, γλυκό λικέρ, αρωματισμένο με κύμινο και μάραθο. Οι λέξεις Kummel και Kimmel, σημαίνουν «κύμινο», σε ελεύθερη μετάφραση στα Γερμανικά και Ολλανδικά αντίστοιχα. Ο Lucas Bols, ήταν ο πρώτος που δημιούργησε το Kummel λικέρ στην  Ολλανδία, κατά τα τέλη του 16ου αιώνα. Στη συνέχεια, την σκυτάλη παρέλαβε η Γερμανία και η Ρωσία, η οποία είναι σήμερα, ο κύριος παραγωγός και καταναλωτής Kummel. Τα Γερμανικά Kummel, περνούν μέσα από μια μεγαλύτερη διαδικασία απόσταξης και έχουν πιο ήπια γεύση από τα ρωσικά, με αποτέλεσμα να γίνουν το αποδεκτό πρότυπο ποιότητας και σημείο αναφοράς για τα Kummel του περασμένου αιώνα.

Kummel

Το Kummel, καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στη Σκωτία, όπου το πίνουνε μετά το δείπνο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αποτελεί ένα δημοφιλές ποτό, για τους ενασχολούμενους με το  γκολφ, που πίνουνε μια-δυο γουλιές πριν από κάθε γύρο, για να χαλαρώσουνε τα νεύρα. Πίνεται επίσης και σαν σφηνάκι μαζί με βότκα ή τζιν.

Kummel
Riga Black Balsam

Το Riga Black Balsam (Μαύρο Βάλσαμο της Ρίγα), είναι ένα παραδοσιακό φυτικό λικέρ της Λετονίας, φτιαγμένο με πολλά διαφορετικά φυσικά συστατικά που αναμειγνύονται σε καθαρή βότκα, δίνοντας ένα 45% vol. ποτό. Το ποτό είναι μαύρο και πολύ πικρό, αλλά με μια ξεχωριστή γλυκύτητα και έναν απίστευτο γευστικό και αρωματικό πλούτο.

Riga Black Balsam
Το Riga Black Balsam, παρασκευάζεται από την JSC Latvijas Balzams. Η παραδοσιακή συνταγή δημιουργήθηκε από τον Abraham Kunze, έναν φαρμακοποιό που ζούσε στην Ρίγα και βασίζεται σε μία σύνθεση από 24 διαφορετικά φυτά, άνθη, μπουμπούκια, χυμούς, ρίζες και μούρα.  Με την πάροδο του χρόνου, το βάλσαμο της Ρίγα απέκτησε  διεθνή αναγνώριση, δεδομένου ότι έχει λάβει περισσότερα από 30 βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις.   Χρησιμοποιείται επίσης στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία πεπτικών  προβλημάτων και από ότι λέγεται, είναι ότι πρέπει για το κρύο...Σύμφωνα με το μύθο, η αυτοκράτειρα Αικατερίνη η Μεγάλη της Ρωσίας, αρρώστησε κατά την διάρκεια επίσκεψής της στην Λετονία, αλλά θεραπεύτηκε μετά την κατανάλωση του Μαύρου βάλσαμου.
Πίνεται σκέτο, με πάγο ή αναμιγνύεται με σναπς, ακουαβίτ, βότκα, ή ζεστό, στο τσάι, τον καφέ ή στον χυμό μαύρης κορινθιακής σταφίδας. Επίσης, το πίνουνε με σόδα, με αναψυκτικά, σε διάφορα κοκτέιλ, ενώ μερικές φορές γαρνίρουνε παγωτά.

Riga Black Balsam
Liquore Strega

Liquore Strega
Το Strega, είναι ένα ιταλικό φυτικό λικέρ, που παράγεται από το 1860, από την  Distilleria Liquore Strega, στο Μπενεβέντο της Καμπάνια. Το Strega, στα ιταλικά σημαίνει " μάγισσα " και παραπέμπει σε θρύλους των  μαγισσών του Μπενεβέντο, κατά την εποχή της εισβολής των Λομβαρδών.


Έχει παρόμοια εμφάνιση με το Galliano - αν και είναι λιγότερο έντονο κίτρινο - χρώμα που προέρχεται από την παρουσία του σαφράν στη συνταγή. Με 40% αλκοόλ, και περίπου 70 φυτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων ο δυόσμος και ο μάραθος, είναι ελαφρώς γλυκό, σχεδόν παχύρευστο και έχει μια δυνατή, σύνθετη γεύση μέντας, με έντονες νότες από κωνοφόρα.

Ο διαγωνισμός San Francisco World Spirits, έχει βραβεύσει το Strega τρεις φορές από το 2005, απονέμοντάς του χρυσά μετάλλια το 2005 και το 2011 και ένα ασημένιο το 2008. Το Strega θεωρείται ένα χωνευτικό ποτό, τα οποίο προορίζεται για κατανάλωση μετά από τα γεύματα. Επίσης, χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό του Torta Caprese, ενός είδος κέικ. 

Liquore Strega

Σημειώτεον, το Premio Strega (Βραβείο Strega), είναι το πιο διάσημο λογοτεχνικό βραβείο στην Ιταλία σήμερα και ιδρύθηκε το 1947, από τον Guido Alberti, (τον τότε ιδιοκτήτη της εταιρείας), μαζί με τους φίλους του, την συγγραφέα Μaria  Bellonci Goffredo και τον σύζυγός της.

St. Hubertus liqueur

Το St. Hubertus, είναι ένα παραδοσιακό και κλασικό ουγγρικό λικέρ, με απαράμιλλη γεύση και 36% αλκοόλ, που οφείλει το όνομά του στον προστάτη άγιο των κυνηγών. Από τα πιο δημοφιλή ποτά στην Ουγγαρία, παράγεται εδώ και 101 χρόνια, με βάση μια μυστική συνταγή, από τον Zwak, τον διάσημο παραγωγό του Unicum, του εθνικού ποτού των Ούγγρων.

St. Hubertus liqueur
                                                                                
Με ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα, έντονη, δελεαστική γεύση και άρωμα φαρμακευτικών βοτάνων, πορτοκαλιού και καραμέλας, που δένουν αρμονικά με εκλεκτά αποστάγματα. Περιέχει αποκλειστικά φυσικά υλικά. Προτείνεται να το πιείτε με πάγο.

St. Hubertus liqueur
Underground

Η Γιούτα, είναι ίσως η τελευταία πολιτεία στις ΗΠΑ που θα περίμενε κανείς ένα απόσταγμα βοτάνων. Αν και δεν είναι σίγουρα οι μεγαλύτεροι πολέμιοι του αλκοόλ - ο τίτλος ανήκει Πενσυλβάνια - διαθέτει πάραυτα, μια φήμη για τον πολύ αυστηρό έλεγχο του αλκοόλ. Κάποτε, σε άλλες εποχές, χρειαζόταν  να αγοράσει κανείς μια ιδιότητα μέλους, για να μπορεί να πίνει σε ένα μπαρ στη Γιούτα. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει και η Γιούτα έχει χαλαρώσει την «θηλιά» για τα αλκοολούχα ποτά.
Το Underground Herbal Spirit, παρασκευάζεται από την Ogden Distillery στο  Ogden της Γιούτα. Είναι ένα υπέροχο φυτικό λικέρ, που αποτελεί ένα μεγάλο παράδειγμα, για το πώς φανταστικά πράγματα, μπορούν να προέλθουν από εκεί που δεν τα περιμένεις.

Underground

Το μπουκάλι του είναι αξιοσημείωτο και μοιάζει με ένα παλιό μπουκάλι από φάρμακο, με ωραίο, υψηλής ποιότητας πώμα σιλικόνης. Το καφέ γυαλί του, είναι σημαντικό μιας και πρόκειται για ένα φυτικό ποτό, γιατί το φως επηρεάζει αρνητικά την δραστικότητα των βοτάνων. Περιέχει 40% οινόπνευμα, είναι καλά ισορροπημένο και αριστοτεχνικά αποσταγμένο, ενώ δεν είναι τόσο γλυκό και σιροπώδες όπως το Jaegermeister ή το Zwack.
Το ποτό, έχε ένα ωραίο ανοιχτό καφέ χρώμα, που σε μεγάλο βαθμό το χρωστά στην προστιθέμενη καραμέλα. Στην μύτη, μας έρχεται ένα ωραίο πολύπλοκο φυτικό  μπουκέτο, με τον γλυκάνισο να προεξέχει, χωρίς να επισκιάζει τις ακόλουθες νότες από  πορτοκάλι, λεμόνι, μπύρα, μάραθο και εστραγκόν. Στην  είσοδό του, είναι απαλό και ελαφρά γλυκό, ενώ στον ουρανίσκο αλλάζει σε θρούμπι, και στη συνέχεια, γίνεται ελαφρώς πικρό στο τελείωμα, όπως του Angostura bitter. Το φινίρισμά του είναι εξαιρετικά μακρύ, πιπεράτο και βοτανικό. Το Underground είναι σχεδιασμένο τόσο ως «χωνευτικό», ως θερμαντικό για τις κρύες μέρες, αλλά φυσικά μπορείτε απλά να το απολαύσετε ως ένα υπέροχο απεριτίφ.


Το επιμύθιο

Πίνω για να κάνω τους άλλους ανθρώπους πιο ενδιαφέροντες.
Ernest Hemingway, Αμερικανός συγγραφέας, Νόμπελ 1954.



Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΟ - Φεβρουαρίου 2013


Πηγές

www.slovak-republic.org/food/drinks/
www.mycitycuisine.org/wiki/Dem%C3%A4novka
www.proof66.com/liqueur/jaan-paan-liqueur.html
www.americancocktails.com/pages/backbar/jaan-liqueur.php
www.virtualizationconference.com/node/1023599
www.diffordsguide.com/beer-wine-spirits/liqueurs-alcoholic-cordials/botanical-herb/spice/BWS000632/flaminger-jagd
http://en.wikipedia.org/wiki/Krupnik
http://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCmmel
http://en.wikipedia.org/wiki/Riga_Black_Balsam
http://en.wikipedia.org/wiki/Strega_%28liqueur%29
www.lekkersuithongarije.nl/product_info.php?products_id=98&language=En
www.aclandcellars.com.au/spirits/st-hubertus www.drinkspirits.com/liqueur/underground-herbal-spirit-from-ogden-utah-review/

Πηγές φωτογραφιών

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fl%C3%A4minger_Jagd.jpg
http://kaiser-prom.hr/brandovi/cijena/flaminger-jagd
http://www.supraviatrade.sk/supraviatrade/eshop/1-1-Alkoholicke-Napoje/7-2-Likery/5/275-Becherovka-Lemond-20-1-0-l
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Demanovka_horka_07l.jpg
http://www.proof66.com/liqueur/jaan-paan-liqueur.html
http://mybindi.typepad.com/kitchen/page/2/
http://stawskiusa.com/categories/spirits/
http://www.acecocktails.com/ingredient/Kummel
http://www.spirituosenworld.de/produkte/aquavit/details/helbing_kuemmel.html
http://spiritsoftravel.blogspot.gr/2013/06/black-balsam-riga-latvia.html
http://www.balticspirit.ch/produkte/riga-black-balsam/
http://blog.unahotels.it/2012/05/le-charme-de-benevent/
http://it.paperblog.com/il-ricettario-strega-alberti-531615/
http://blog.xfree.hu/
http://www.preisvergleich.eu/suche42352.html
http://lukasliquorstl.com/page/87/?app-download=nokia