Βοτανικά λικέρ - Μέρος 1


Galliano
Galliano

Το 1896 στο Λιβόρνο της Ιταλίας, ο Arturo Vaccari, ένας νεαρός Ιταλός ποτοποιός, δημιούργησε ένα λικέρ, το οποίο αφιέρωσε σε όλους τους Ιταλούς πρωτοπόρους που έφυγαν για το Eldorado. Ο Arturo, έδωσε σ’ αυτό το λικέρ το όνομα ενός διάσημου Ιταλού ήρωα, στον πόλεμο της Αβυσσηνίας. Επηρεασμένος από την Ιταλική ιστορία, ο Vaccari επέλεξε τις κολώνες των Ρωμαϊκών ναών, ως μοντέλο για τη δημιουργία της ψηλής, πολύπλευρης φιάλης, που μέχρι σήμερα, παραμένει μοναδική, αποτελώντας κλειδί για την επιτυχία του προϊόντος.
Χρησιμοποιώντας περισσότερα από 25 ή κατά άλλους 35 διαφορετικά βότανα, μυρωδικά, ρίζες, μούρα και λουλούδια προερχόμενα από την Ιταλία αλλά και από άλλες μακρινές χώρες, δημιούργησε το Galliano. Η συνταγή του παραμένει ίδια από το 1896 και περιέχει 30% αλκοόλ, ενώ το εμπορικό σήμα Galliano, πλέον ανήκει στην ολλανδικών συμφερόντων εταιρία Lucas Bols.
 Μεταξύ των συστατικών του αναφέρονται: αστεροειδής γλυκάνισος από την Κίνα, Μεσογειακός γλυκάνισος, άγριο κυπαρίσσι, κέδρος, λεβάντα, τζίντζερ, εσπεριδοειδή, μόσχος, μιριόφυλλο, δυόσμος, βανίλια και ραφιναρισμένη ζάχαρη.
Το Galliano, χαρακτηρίζεται από χρυσοκίτρινο λαμπερό χρώμα και περίπλοκα αρώματα εσπεριδοειδών και βοτάνων του δάσους, με έντονη την παρουσία του τζίντζερ, της βανίλιας και του γλυκάνισου. Είναι γλυκό με λιπαρή αίσθηση στο στόμα, με απαλές πιπεράτες και υπόξινες νότες λουλουδιών.
Χρησιμοποιείται και ως χωνευτικό, ενώ συχνά συμμετέχει και σε κοκτέιλ (κυρίως στα Harvey Wallbanger, Golden Cadillac και Golden Dream).

Galliano
Altvater

Το Altvater, είναι ένα υπέροχο βοτανικό λικέρ, με 38% αλκοόλ, που παράγεται μέχρι σήμερα σύμφωνα με μια παλιά συνταγή του 19ου αιώνα, της οικογένειας Gessler, από την Αυστριακή Σιλεσία και θεωρείται ως ένα από τα πιο παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά της Αυστρίας.
Η συνταγή του αποτελείται από ένα σύνολο από βότανα και μπαχαρικά, που αναμειγνύονται προσεκτικά, για να προκύψει το λικέρ με το μοναδικό άρωμα, το χρυσαφένιο χρώμα και την αξεπέραστη γλυκιά γεύση.
Την εποχή εκείνη ήταν ένα πολύ δημοφιλές λικέρ, που συχνά συνίστατο από γιατρούς και άλλους φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης. Το 1886, ο καθηγητής και πρόεδρος του Αυτοκρατορικού και Βασιλικού Χημείου της Βιέννης Δρ Ρίτσαρντ Godeffroy, πιστοποίησε την ποιότητα και τις  ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες του Altvater.

Altvater

Κατά τη διάρκεια της μοναρχίας, απέκτησε παγκόσμια φήμη. Από το 1888 - 1904 τιμήθηκε με χρυσά μετάλλια σε διεθνείς και παγκόσμιες εκθέσεις, σε Μελβούρνη, Βαρκελώνη, Βρυξέλλες, Αγία Πετρούπολη, Παρίσι και Βιέννη.
Έχει αναφερθεί ότι όταν ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε τη Βουδαπέστη το 1935, δεν παρέλειψε να προμηθευτεί τα διάσημα ποτά του  Gessler, συμπεριλαμβανομένου και του Altvater.
Κατάλληλο για long drinks, κοκτέιλ και ως χωνευτικό.

Altvater

Appenzeller Alpenbitter

Το Appenzeller Alpenbitter είναι ένα τονωτικό, πικρό λικέρ με 29%Vol, που παράγεται από την Appenzeller Alpenbitter AG, στην περιοχή Appenzell της Ελβετίας. Οι Ελβετοί το λατρεύουν, ενώ έχει καθιερωθεί ως ένα ποτό après-ski από τους τουρίστες στα σαλέ. Είναι πολύ γνωστό και εξάγεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!! Ο λόγος είναι ότι ο Ελβετός παρασκευαστής του δεν ήθελε να αποκαλύψει τα ακριβή συστατικά του ποτού, κάτι που προαπαιτείται από την νομοθεσία των ΗΠΑ…

Appenzeller Alpenbitter

Εκχυλίσματα από 42 διαφορετικά βότανα και μπαχαρικά (μεταξύ των οποίων κέδρου και γεντιανής), διάφοροι τύποι ζάχαρης, καραμέλα και ευγενή αποστάγματα από Γαλλικά Brandy και γλυκά κρασιά, αποτελούν μέρος της μυστικής συνταγής.
Το Appenzeller, πίνεται ως απεριτίφ ή χωνευτικό, σκέτο, με πάγο, με σόδα ή με σπινθίζον μεταλλικό νερό, με μια φέτα λεμόνι.

Appenzeller Alpenbitter
Licor Beirão

Το Licor Beirão είναι ένα γλυκό, βοτανικό, με κεχριμπαρένιο χρώμα λικέρ ( 22% Vol.), ιδιαίτερα δημοφιλές, ιδίως στην πατρίδα του την Πορτογαλία, όπου θα το συναντήσετε κυριολεκτικά παντού.
 Η συνταγή του είναι ένα καλά κρυμμένο εμπορικό μυστικό, με τον παραγωγό του J. Carranca Redondo, να δηλώνει ότι είναι παρασκευασμένο με διπλή απόσταξη σπόρων και βοτάνων από όλο τον κόσμο, (μεταξύ άλλων από Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Βραζιλία, Τουρκία και Ταϊλάνδη).

Licor Beirão


Το λικέρ πρωτοπαρασκευάστηκε κατά τον 19ο αιώνα ως φάρμακο, για τους πόνους στο στομάχι, από ένα φαρμακείο στην πόλη Lousã. Στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν τα αλκοολούχα ποτά αποχαρακτηρίστηκαν ως φάρμακα, το λικέρ συνέχισε να παράγεται σε ένα μικρό εργοστάσιο που ανήκε στο γιο του  αρχικού παραγωγού. Το 1929 το λικέρ έλαβε μέρος σε ένα διαγωνισμό για το 2ο Συνέδριο Beirão, όπου κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο και το όνομα του. Το 1940 το εργοστάσιο αγοράστηκε από τον Carranca José Redondo, που αντιλαμβανόμενος την αξία της διαφήμισης, από την δεκαετία του 1960 και ένθεν κατάφερε να απογειώσει τις πωλήσεις του.

Licor Beirão


Black Forest Devil

Το Black Forest Devil (δάσος του μαύρου διαβόλου), που στη Γερμανία ονομάζεται Schwarzwald-Teufel, είναι ένα «διαβολικά» καλό βοτανικό λικέρ που περιέχει 51% αλκοόλ. Η συνταγή, είναι πάνω από 200 ετών και είναι ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της οικογένειας Weis, ενώ έχει τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο από την Διεθνή Επιθεώρηση Αλκοολούχων Ποτών

Black Forest DevilBlack Forest Devil           

«Πύρινο» και μυστηριώδες, πλούσιο και σωματώδες, το Schwarzwaldteufel οφείλει αυτές του τις ιδιότητες, στα 42 επιλεγμένα από το Μαύρο Δάσος βότανα, συμπεριλαμβανομένου και αυτό του Αγίου Ιωάννη. Όλα αυτά είναι που κάνουν το άρωμά του τόσο μοναδικό. Όταν σβήσουν οι «πυρκαγιές», από τους 51 αλκοολικούς του βαθμούς…το πλούσιο άρωμα βοτάνων μπορεί να μας ζεσταίνει την καρδιά και το σώμα με τον πιο ευχάριστο τρόπο.
Με έντονα αρώματα βοτάνων και μπαχαρικών, πιπεράτο, με υπαινιγμούς από κέικ πορτοκάλι, φοντάν και βανίλια. Διεισδυτικό, με γλυκό, γεμάτο σώμα και ένα μακρύ, ζεστό, φινίρισμα, όπου κυριαρχούν νότες ξηρών καρπών, πιπέρι και φυτικότητα. Ένα ισχυρό, ρουστίκ χωνευτικό, κατάλληλο σε μικρές δόσεις, μετά το δείπνο, ή σε κοκτέιλ.

Black Forest Devil             Black Forest Devil

Domaine de Canton

To Domaine de Canton είναι ένα αρωματισμένο με τζίντζερ, γαλλικό λικέρ, που παράγεται από την Maurice Cooper et Cie, μια αμερικανική εταιρεία με έδρα την Νέα Υόρκη. Με το όνομα, The Original Canton Delicate Ginger Liqueur το λικέρ παρήχθη μέχρι το 1997 στο Doumen, μια συνοικία της πόλης της Zhuhai στο Δέλτα του ποταμού Περλ της Νότιας Κίνας, στην επαρχία Guangdong, κοντά στο Μακάο. Τότε πωλούνταν σε περιορισμένη ποσότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν από την έκρηξη δημοτικότητας της ασιατικής κουζίνας. Στην αρχική του σύνθεση, περιείχε 20% αλκοόλ και μεταξύ άλλων στα συστατικά του λικέρ περιλαμβάνονται, εκλεκτά μπράντυ, έξι ποικιλίες τζίντζερ, ginseng, "ήπια βότανα" και μέλι. Το προϊόν έμεινε στην αγορά από το 1992 έως το 1995, ενώ σταμάτησε  επίσημα να κυκλοφορεί μετά το 1997.

Domaine de Canton

Το 2007, ο John Cooper, αναβίωσε το όνομα και την ιδέα για την παραγωγή ενός νέου τζίντζερ λικέρ, που ονομάζεται Canton Ginger & cognac liqueur. Ακολουθεί μια νέα συνταγή και το παράγει στο Jarnac της Γαλλίας. Το νέο ποτό περιέχει 28% αλκοόλ, είναι χρυσό στο χρώμα και είναι συσκευασμένο σε φιάλη σχήματος μπαμπού. Περιέχει κονιάκ Grand Champagne VSOP, ουδέτερη αλκοόλη, κινέζικο και Βιετναμέζικο τζίντζερ, ginseng Τυνησίας, άνθη πορτοκαλιάς, μέλι από την Προβηγκία και βανίλια από την Ταιτή.
Το Domaine de Canton κυκλοφόρησε στη Νέα Υόρκη τον Αύγουστο του 2007. Μέχρι το 2008, το όνομα του λικέρ είχε αλλάξει για άλλη μια φορά, σε Domaine de Canton France Ginger Liqueur. Το 2008, το λικέρ κέρδισε διπλό Χρυσό Μετάλλιο, (Best of Show) στην κατηγορία φυτικό / βοτανικό λικέρ, στον διαγωνισμό San Francisco World Spirits. Επίσης, κέρδισε το Best of Show, του 2007-2008 στο Διαγωνισμό Beverage World. 



Το επιμύθιο

Μερικές φορές, ένας έξυπνος άνθρωπος αναγκάζεται να μεθύσει, για να περάσει την ώρα του με ηλίθιους.
Ernest Hemingway, Αμερικανός συγγραφέας, Νόμπελ 1954.



Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΑ - Ιανουαρίου 2013


Πηγές 


http://allotino.pblogs.gr/peri-kapnoy-kai-potwn.html

www.kathimerini.gr 

www.agjab.com/monopolowa_2009/xaltvater.htm

www.weinquelle.com/artikel/Appenzeller_Bitter_Alpenbitter_Schweiz_9927_e.html

http://ebiz.netopia.com/prontoimports/blogwinefortravel4/list.nhtml    http://en.wikipedia.org/wiki/Licor_Beir%C3%A3o

www.amazon.com/Black-Forest-Devil-Herbal-Liqueur/dp/B005J0NEFY
www.tastings.com/scout_spirits.lasso?id=196548 http://en.wikipedia.org/wiki/Domaine_de_Canton_%28liqueur%29


Πηγές φωτογραφιών

http://my.opera.com/Moonlotus/blog/
http://bacvegas.com/page/2/
Altvater Gessler - JA Baczewski Likörerzeugung GmbH
http://www.kmetliqueur.hu/index_eng.html
http://www.jordan-tornay.ch/shop/282-appenzeller-bitter-29.html
http://ebiz.netopia.com/prontoimports/blogwinefortravel4/list.nhtml
http://www.webring.org/hub/custompersonaliz?w=1366;rh=http%3A%2F%2Fwww%2Eaportugueselove%2Eblogspot%2Egr%2F2011_04_01_archive%2Ehtml;rd=1
http://cultodamesa.blogspot.gr/2011/04/licor-beirao-um-pouco-de-historia.html
http://enchantedwine.blogspot.gr/2010/06/black-forest-devil.html
http://naturalfenomenon.blogspot.gr/2012_05_01_archive.html
http://board.gulli.com/thread/1337646-suche-schnaps-namen-/
http://www.tastings.com/scout_spirits.lasso?id=196548
http://www.enjoydring.com/blog/i-have-a-dream/