Βιταμίνη Β2...ότι θα έπρεπε να ξέρετε.

Συκώτι μοσχαρίσιο.

 Για το άρθρο συνεργάστηκαν οι Διατροφολόγοι Νατσιούλης Αθανάσιος και Τσαπανίδου Μαρία.

Το 1897 ο Άγγλος χημικός Blythe, παρατήρησε την ύπαρξη μιας υδατοδιαλυτής έγχρωμης ένωσης στο τυρόγαλα, η ανακάλυψη  της οποίας και ο χαρακτηρισμός της ως βιταμίνης έγινε το 1917.
Η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), είναι μια αζωτούχος οργανική ένωση με μορφή πορτοκαλοκίτρινων κρυστάλλων. Το όνομά της οφείλεται σε ένα ζάχαρο που περιέχει (την ριβόζη) και στο κίτρινο χρώμα της (στα λατινικά - flavus). Συμμετέχει σε ζωτικές για τον μεταβολισμό αντιδράσεις και κυρίως στην παραγωγή ενέργειας.

Ενεργοποιείται (φωσφορυλιώνεται), στο λεπτό έντερο και σε κάποιο βαθμό παράγεται και από τα βακτήρια του παχέος εντέρου. Αποθηκεύεται κυρίως στο ήπαρ και δευτερευόντως στους νεφρούς και τους μυς σε πολύ μικρές ποσότητες. Η ημερήσια διατροφική αναπλήρωση είναι αναγκαία.
Η περίσσειά της αποβάλλεται με τα ούρα.

Χημική δομή της βιταμίνης Β2
Αλληλεπιδράσεις:
Τα αντισυλληπτικά, η τετρακυκλίνη (αντιβιοτικό), η φαινοθιαζίνη (αντιψυχωτικό), η αμιτριπτυλίνη και ιμιπραμίνη (αντικαταθλιπτικά), τα διουρητικά και το αλκοόλ μειώνουν την απορρόφησή της.
Η απορρόφησή της μειώνεται επίσης από τον χαλκό, τον σίδηρο, τον ψευδάργυρο, την βιταμίνη C, την ζαχαρίνη το ψύλλιο και τα αντισυλληπτικά.

Αμύγδαλα.

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: άνδρες 1,7 mg και γυναίκες 1,3 mg.

http://laneshealth.gr/ingredients 
 Ciqual French food composition table version 2012.
Ρόλος:
Η βιταμίνη Β2 συμμετέχει σε μια ομάδα ενζύμων, τις φλαβοπρωτεΐνες: το FMN  (φλάβινο-μονονουκλεοτίδιο) και το FAD (φλάβινο-αδένινοδινουκλεοτίδιο), τα οποία συμμετέχουν σε ζωτικές για τον μεταβολισμό αντιδράσεις:
- Στην αναπνευστική αλυσίδα σε αντιδράσεις οξειδοαναγωγής, για την παραγωγή ενέργειας από τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες.
- Στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών (απαμίνωση), όπως στη μετατροπή του αμινοξέως τρυπτοφάνη σε νιασίνη.
- Επίσης αποτελεί συστατικό της χρωστικής του αμφιβληστροειδούς, εμπλέκεται στην λειτουργία των επινεφριδίων και στην σύνθεση κορτιζόλης.
- Στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.
- Χρησιμοποιείται σε τρόφιμα ως κίτρινη χρωστική.

Γάλα.

Αβιταμίνωση:
Η έλλειψη της βιταμίνης Β2 μπορεί να προκαλέσει:
- Καθυστερημένη επούλωση πληγών, διαταραχές της όρασης, φωτοφοβία και τριχόπτωση.
- Φλεγμονές όπως στοματίτιδα, γλωσσίτιδα, χειλίτιδα, ρινίτιδα και δερματίτιδα.
- Σκελετικές παραμορφώσεις του εμβρύου.

Υπερβιταμίνωση:
Η περίσσειά της αποβάλλεται κυρίως με τα ούρα και δεν προκαλεί συμπτώματα τοξικότητας.


Πηγές

Ciqual French food composition table version 2012.
Παπανικολάου  Γ. - Σύγχρονη διατροφή και διαιτολογία - Εκδόσεις Θυμάρι 2009.
Αγγελικάκης Γ. - Βιταμίνες και μέταλλα - Σημειώσεις ΤΕΙ Διατροφής Θεσσαλονίκης.
https://www.eof.gr/web/guest/gnf (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων).
http://iatrika-eurumata.blogspot.gr/2013/04/wernicke-korsakoff.html
http://laneshealth.gr/ingredients/%CE%B2%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B7-b1-%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B7
https://en.wikipedia.org/wiki/Beriberi

Πηγές φωτογραφιών
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B7#/media/File:Riboflavin.png
http://www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=2003236
http://www.venetsanosalmonds.gr/
http://www.clickatlife.gr/your-life/story/4480/to-gala-kai-ta-me-gala-ofeli-tou