Ρούμι…Αύρα Καραϊβικής - Μέρος 2


Ρούμι
Είδη – Στυλ

Το ρούμι που παράγεται από τα παραπροϊόντα της ζαχαρουργίας (μελάσα) ονομάζεται βιομηχανικό, ενώ το παραγόμενο από χυμό ζαχαροκάλαμου χαρακτηρίζεται ως γεωργικό.
Το Λευκό - silver είναι ελαφρύ και αρκετά ξηρό ρούμι που έχει υποστεί παλαίωση 1 χρόνο ή και καθόλου. Τα περισσότερα λευκά, ελαφριά ρούμια που έχουν φιλτραριστεί με ξυλάνθρακα διακρίνονται από ανεπαίσθητη ουδέτερη γεύση και άρωμα, «φέρνοντας» προς την βότκα. Αυτό είναι και το ρούμι που «πουλάει» σήμερα, το ελαφρύ που αποτελεί ιδανική βάση για κοκτέιλ.

Silver Rum

Σε αντίθεση με το παλιό μερακλίδικο, βαρύ ρούμι (περισσότερα συναπόστακτα) που διακρίνεται για τον έντονο, και βαρύ αρωματικό του χαρακτήρα ενώ το παλαιωμένο (σωματώδες και πλούσιο) «αναπαύεται» σε δρύινα βαρέλια από μερικούς μήνες έως 15 χρόνια το μέγιστο, ενώ συνήθως προστίθεται και καραμελόχρωμα οπότε χαρακτηρίζεται ως Παραδοσιακό.

Παραδοσιακό Ρούμι


Οι χαρακτηρισμοί: gold, gold amber, old, αντιστοιχούν σε ρούμι που έχει παλαιώσει σε καμένα εσωτερικά βαρέλια δρυός (που προέρχονται από τη βιομηχανία των μπέρμπονς ουίσκι) για τουλάχιστον 3 χρόνια. Με πλούσιο σώμα και έντονη γεύση, οφείλουν το χρώμα τους στο ξύλο.

Gold Rum

Σκούρο – dark : δυνατό με έντονα αρώματα ξύλου και μελάσας, πίνεται σκέτο.

Dark Rum

Οι κατηγορίες Premium – anejo, αντιστοιχούν σε ρούμι μεγάλης παλαίωσης, που από πολλούς γευσιγνώστες θεωρούνται καλύτερα ακόμα και σε σύγκριση με malt ουίσκι και κονιάκ. Πίνονται αυστηρά σκέτα…προσθέτοντας λίγο εμφιαλωμένο νερό.

Anejo Rum

Πολλά ποτά είναι φτιαγμένα με βάση το ρούμι. Το Kahlua (Μεξικό) είναι ρούμι αρωματισμένο με καφέ όπως και το Tia Maria ενώ τα Malibu και Batiba (Βραζιλία) λευκό ρούμι με χυμό καρύδας. Η Ανκοστούρα, άλλο διάσημο αλκοολούχο με πικρή γεύση βασίζεται στο ρούμι και την γεντιανή.

Η γεωγραφική αξιολόγηση

Η Καραϊβική Θάλασσα είναι το επίκεντρο της παγκόσμιας παραγωγής ρουμιού.
Το Πόρτο Ρίκο (πολιτεία των Η.Π.Α.) είναι η πρώτη παραγωγός χώρα ενώ η Κούβα, η Τζαμάικα, η Αϊτή, ο Άγιος Δομίνικος, οι Γαλλικές επαρχίες Γουαδελούπη, Μπαρμπάντος, Μαρτινίκα, (Καραϊβική), όπως και το Τρινιτάτ, η Γουιάνα (Γαλλική και Αγγλική) στην Ν. Αμερική, η Κολομβία, η Βραζιλία, και ο Μαυρίκιος, είναι σημαντικοί παραγωγοί και καταναλωτές ρούμι.

Αναλυτικότερα :

Το ρούμι της Λατινικής Αμερικής - Εκλεπτυσμένο, ρούμι με βάση τη μελάσα. Όταν είναι νεαρό, έχει ένα ελαφρώς κιτρινωπό χρώμα ενώ στην ωριμότητά του αποκτά πινελιές από μπανάνα και φρέσκα τροπικά φρούτα. Οι περισσότεροι παραγωγοί αναμειγνύουν ελαφρά και βαρύτερα αποστάγματα για να πετύχουν ένα πιο πολύπλοκο αποτέλεσμα και χρησιμοποιούν το βαρύτερο απόσταγμα για το ρούμι που θέλουν να υποστεί παλαίωση σε δρύινα βαρέλια.
Το ρούμι της Τρινιντάντ - Η μελάσα είναι και εδώ το βασικό συστατικό. Σαν στυλ, μοιάζει περισσότερο με το λατινοαμερικανικό ρούμι παρά με το ρούμι της Γουιάνας, παρότι είναι δίπλα…μόλις 1 ώρα με το αεροπλάνο. Σήμερα, η βιομηχανία της Τρινιντάντ μονοπωλείται σχεδόν από την Angostura, την εταιρεία που παράγει και το γνωστό bitter.

Angostura Rum

Το ρούμι των Μπαρμπέιντος - Το 18ο αιώνα, τα Μπαρμπέιντος διέθεταν το μεγαλύτερο όγκο της παγκόσμιας παραγωγής σε ρούμι. Σήμερα, παράγουν μια μεγάλη γκάμα από αποστάγματα με χαρακτηριστική φρουτώδη και ισορροπημένη γεύση. Συνήθως, χρησιμοποιούν πλούσια αποστάγματα όπως το Extra Old του Mount Gay, που είναι και το εμπορικότερο όνομα διεθνώς.

Ρούμι των Μπαρμπέιντος

Το ρούμι της Γουιάνας - Το ρούμι που παράγεται εδώ λέγεται Demerara και έχει πάρει το όνομά του από τον ομώνυμο ποταμό. Η Γουιάνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζάχαρης στον κόσμο. Σήμερα, η Demerara Distillers παράγει τη μεγαλύτερη ποικιλία αποσταγμάτων στον κόσμο Το ρούμι που παράγεται εδώ είναι τρομερά έντονο, με βαθύ και δυνατό άρωμα πράσινης μπανάνας και πολύ ώριμων φρούτων.

Demerara Rum

Το ρούμι της Τζαμάικας - Η Τζαμάϊκα συναγωνίζεται τη Γουιάνα στην ποικιλία των στυλ. Τα Common Cleans είναι εκλεπτυσμένα και με ελαφρύ άρωμα λουλουδιών. Τα Wedderburn είναι πιο γεμάτα, με περισσότερο όγκο, αυξημένη ένταση και βαθύτερο, φρουτένιο άρωμα. Στην κορυφή, βρίσκονται τα Continental Flavoured, γνωστά και ως High Ester. Όταν είναι σκέτα, είναι τόσο έντονα που θυμίζουν ασετόν, αλλά όταν αραιώνονται, αναδίδουν αρώματα ανανά και μπανάνας. Οι δημιουργοί μειγμάτων και οι γευσιγνώστες τα αντιμετωπίζουν όπως αντιμετωπίζεται ένα malt με έντονο άρωμα τύρφης…
Ρούμι της Τζαμάικας
 
Rhum agricole (γεωργικό) - Παράγεται στα γαλλικά νησιά της Μαρτινίκας, της Γουαδελούπης και της Ρεουνιόν από ζαχαροκάλαμο και πιο σπάνια από μελάσα, είναι έντονο και έχει φυτική γεύση όταν είναι νεαρό, με αρώματα ζαχαροκάλαμου, πράσινων φύλλων, μήλου, γρασιδιού, άγουρης μπανάνας, γλυκάνισου, βιολέτας και με κάπως λιπαρή υφή.  Τα αποστάγματα ρουμιού από τις Γαλλικές αποικίες παλαιώνονται σε δρύινα Γαλλικά βαρέλια του κονιάκ.

Rhum agricole

Rhum industriel (βιομηχανικό) - σε αντίθεση με τα περισσότερα γαλλικά ρούμια που γίνονται από χυμό ζαχαροκάλαμου, το βιομηχανικό έχει ως πρώτη ύλη τη μελάσα. O όρος ακούγεται λίγο υποτιμητικός αν και μερικά industriel της Ρεουνιόν είναι φινετσάτα και απαλά. Το αποστακτήριο Galion στη Μαρτινίκα παράγει το Grand Arome, ένα εξαιρετικά έντονο ρούμι με υψηλή περιεκτικότητα σε εστέρες, που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στη ζαχαροπλαστική και ως αρωματικό στον καπνό.

«Νavy» blends - Οι περισσότεροι Βρετανοί καταναλωτές κάποιας ηλικίας ταυτίζουν την έννοια «ρούμι» με ονόματα όπως το Woods και το Captain Morgan, τα οποία δεν είναι παρά μείγματα από ρούμι τα οποία εισάγονται στο Hνωμένο Βασίλειο, όπου και ωριμάζουν. Συνήθως πρόκειται για ελαφρύ ρούμι στο οποίο προστίθεται ζάχαρη Demerara, ενώ τα αρώματά του οφείλονται κυρίως στο Τζαμαϊκανό Wedderburn και στην καραμέλα που προστίθεται στο τέλος.

Τα ανεξάρτητα - Το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό όνομα στον κόσμο δεν προέρχεται από την Καραϊβική, αλλά από τις Φιλιππίνες. Το Tanday γεννήθηκε το 19ο αιώνα, στη χρυσή εποχή της παραγωγής της ζάχαρης. Όπως στις Ινδίες, έτσι και στις Φιλιππίνες, που είναι μεγάλος παραγωγός ζαχαροκάλαμου, χρησιμοποιούν τη μελάσα για να φτιάξουν ρούμι και μια βάση αποστάγματος, το Indian Made Foreign Liquor. Ρούμι παράγουν και η Αυστραλία και η Νότια Αφρική.

Tanday Rum
 Πως θα το απολαύσετε

Το ιδανικό ποτήρι για δοκιμή είναι του κονιάκ ή του κρασιού. Το χρώμα του, που εξαρτάται από το χρόνο παραμονής στο βαρέλι, πρέπει να είναι διαυγές και λαμπερό. Όσο πιο αργά κυλούν τα «δάκρυα» που σχηματίζονται στο ποτήρι τόσο πιο μεστό το σώμα του. Τα πρώτα αρώματα στη μύτη δίνουν τον κεντρικό αρωματικό του χαρακτήρα. Το ζαχαροκάλαμο βγάζει μια φρέσκια φυτική νότα, ενώ οι εστέρες, ανανά. Μερικές σταγόνες νερό και μια δεύτερη αρωματική νότα απελευθερώνει αρώματα μπανάνας, μάγκο, κίτρου ή πιπέρι, κάρδαμο και κανέλα. Ίσως και βανίλια, καρύδα ή σοκολάτα. Το ρούμι βγάζει άλλο άρωμα στο στόμα, άλλο στον ουρανίσκο και άλλο στο λαιμό. Στο στόμα, εξελίσσεται και αλλάζει. Το καλό ρούμι ξέρει να κρατά τις ισορροπίες: Το γλυκό πρέπει να ισορροπεί με το ξηρό και το αντίθετο. Το καλό ρούμι θα ζωγραφίσει το χαμόγελο στο πρόσωπο. Μπορεί να φταίει η ζάχαρη, μπορεί ο ήλιος που έχει θρέψει το ζαχαροκάλαμο...

Cuba Libre

Το ρούμι εκτός από σκέτο πίνεται κυρίως σε κοκτέιλς, όπως το Cuba Libre (ρούμι, κόλα και λάιμ) που είναι το δημοφιλέστερο κοκτέιλ παγκοσμίως, το διάσημο Pina colada με λευκό ρούμι, χυμό ανανά και λικέρ καρύδας, το daiquiri, από ρούμι, χυμό lime και ζάχαρη κ.α. Επίσης χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική, στην κουζίνα και για φλαμπέ. Ένα ρούμι με 40% αλκοόλ έχει 275 θερμίδες στα 100 γρ.
Το καλό ρούμι είναι ο καλύτερος φίλος του καλού πούρου. Κι αυτό γιατί το πούρο διαθέτει ανάλογα αρώματα, όπως κακάο, καφέ, δέρμα και ξύλο. Μπορεί να είναι ελαφρύ ή μεστό, όπως το ρούμι. Μπορεί η γεύση του να βγάλει φρούτα, καραμέλα, φουντούκι, πιπέρι και μπαχαρικά, όπως και ένα πολύ πετυχημένο ρούμι. Αυτό όμως, που ταιριάζει περισσότερο στο πούρο είναι η γλύκα που βγάζει το ρούμι. Γιατί το πούρο χρειάζεται ένα αλκοόλ που να συμπληρώνει τον καπνό. Καλή παρέα κάνει και με την πικρή σοκολάτα, αλλά και με όλα τα εξωτικά και τα αποξηραμένα φρούτα.

Ρούμι
Το επιμύθιο

Εξωτικότερο από τη βότκα, πολύ πιο εύγευστο από το ουίσκι, λιγότερο «ευγενές» από το κρασί αλλά αθωότερο από την τεκίλα, το ρούμι έχει αποκτήσει, τουλάχιστον στο μυαλό των Ευρωπαίων φίλων του  μια εσάνς Καραϊβικής…μια συνειρμική σχέση τόσο με τη χαλαρή φιλοσοφία ζωής των λαών της που ονομάζουν “pura vida” (ελληνιστί, η χαρά της ξένοιαστης ζωής), όσο και με τον τυχοδιωκτισμό των πειρατών…Έννοιες αντικρουόμενες, αλλά όχι ασύμβατες…
Το ρούμι είναι το πρώτο ποτό σε κατανάλωση παγκοσμίως, υπάρχουν χιλιάδες ετικέτες πολλών διαφορετικών στυλ, στην Ελλάδα όμως εκτός από 3-4 διάσημες μάρκες, είναι σχεδόν άγνωστο. Η εμπορική του επιτυχία οφείλεται εν μέρει στην μεγάλη ποικιλία και τα πολλά του είδη. Υπάρχει στην Πράγα κάποιος φανατικός συλλέκτης ο οποίος διαθέτει 5.952 ετικέτες από 95 χώρες… 


Το επιμύθιο

Χωρίς αμφιβολία δεν υπάρχει τίποτα που να γαληνεύει το πνεύμα περισσότερο από την πίστη στο θεό και το ρούμι.
Λόρδος Μπάιρον


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΟΙΝΟΣ & ΠΟΤΟ» 11/2010


Πηγές

Ποτογραφία – Α. Τσακίρη
www.in2life.gr/delight/bonviveur/articles/142795/article.aspx#bellow
www.cosmo.gr/Lifestyle/World/179345.html
www.imerisia.gr/article.asp?catid=13770&subid=2&pubid=4565128 
www.men24.gr/html/ent/555/ent.76555.asp

Πηγές φωτογραφιών

http://www.in2life.gr/delight/bonviveur/articles/142795/article.aspx
http://drinkwire.liquor.com/post/shellback-silver-rum-review
http://www.evino.si/sl/rum/7406-rum-cubaney-centenario-25-y-solera-07-l.html
http://www.belize.org/marketplacebelize/old-master-gold-rum-quart
http://www.gooddrop.com.au/myers-s-original-dark-rum-750ml.html
http://www.totalwine.com/eng/product/don-q-gran-anejo-rum/121353750
http://rumtalk.blogspot.gr/2011/06/angostura-unveils-new-super-premium.html
http://drink-o-logy.blogspot.gr/2008/11/mount-gay-rum-spicy-cocktail.html
http://www.whiskyantique.com/guyana-rum__2/demerara-rum-nation-ob-23yo-1985-70cl-43_ID1345.html
http://www.wine-searcher.com/find/bristol+cls+rum+vale+royal+wedderburn+jamaica
http://www.lagradrom.se/wms/rum.do?pageId=183&id=886
http://behindtheback.org/2012/11/09/ladies-drink/
http://rc-cafe.blogspot.gr/2009_12_16_archive.html
http://yourhomewithkarieengels.com/2012/01/31/super-festive-bowl-snacks/