Bitter & Amaro…η ανατομία του πικρού - Μέρος 6


Unicum
Unicum

«Das ist ein UNIKUM". "Αυτό είναι μοναδικό!"…Αυτά ήταν τα λόγια του Κάιζερ Joseph II, αφού δοκίμασε το ποτό για πρώτη φορά…Αυτή η δήλωση έδωσε στο ποτό το σημερινό του όνομα… Ο Péter Zwack επινόησε αυτό το εξαιρετικό ποτό το 1790, ένα από τα πιο δημοφιλή εμπορικά σήματα της Ουγγαρίας και εθνικό ποτό, που για πάνω από 200 χρόνια αντιπροσωπεύει αριστουργηματικά την ουγγρική παράδοση. Οι Ούγγροι ορκίζονται σ’ αυτό…
Το λικέρ σήμερα παράγεται από τον Zwack. Κατά τη διάρκεια του σοσιαλιστικού καθεστώς στην Ουγγαρία, η οικογένεια Zwack ζούσε εξόριστη στη Ν. Υόρκη και το Σικάγο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στην Ουγγαρία, το Unicum παραγότανε υπό έναν διαφορετικό τύπο. Ο Zwack ανάθεσε σε μια οικογενειακή φίλη στο Μιλάνο την παραγωγή Unicum με βάση την αρχική συνταγή. Μετά την πτώση του κομμουνισμού, ο Zwack επέστρεψε στην Ουγγαρία και επανέλαβε την παραγωγή του αρχικού Unicum.

Unicum

Είναι μια μυστική συνταγή, αποτελούμενη από 23 ή ίσως και 40 φυτικά συστατικά. Μέρος από αυτά έχει εκχυλιστεί για τριάντα ημέρες, ενώ το άλλο μέρος είναι αποσταγμένο. Στη συνέχεια και τα δύο αναμιγνύονται σε δρύινα βαρέλια και παλαιώνουν για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών. Η μακρά διαδικασία της γήρανσης, δίνει στο Unicum μια αμίμητη γλυκόπικρη γεύση και εξωτικό άρωμα. Το Unicum είναι ένα τέλειο απεριτίφ ή το επιδόρπιο ποτό, λόγω της ευεργετικής και καταπραϋντικής επίδρασής του στο στομάχι. Επίσης, θεωρείται τονωτικό και ιαματικό για πολλές ασθένειες. Πιείτε το σκέτο, με πάγο, με ένα ποτήρι νερό ή με σόδα. Πρόσφατα ο Zwack έχει «ξεκινήσει» το "Unicum Next", ένα λεπτότερο σωματικά ποτό με μια πιο εμφανή γεύση εσπεριδοειδών.

Unicum
Amer Picon

Πικρό απεριτίφ - Amer είναι η γαλλική λέξη για το πικρό - που δημιουργήθηκε από τον Γάλλο Gaëtan Picon, έναν λόγιο που το 1837, μετά από ένα ταξίδι στην Αλγερία με τον γαλλικό στρατό, εφηύρε το Picon. Η παραγωγή του γινότανε στην Αλγερία μέχρι και το 1872, όταν ο Picon επέστρεψε στη Γαλλία και δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, στη Μασσαλία. Το 1937, η εταιρεία δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο "Histoire d'un Siècle Picon (1837-1937)", και το σύνθημα της εταιρείας την εποχή εκείνη ήταν "Il n'est plus une partie du globe où n'ait pénétré le Picon !" ("Δεν υπάρχει πλέον κανένα μέρος του κόσμου όπου το Picon δεν έχει διεισδύσει").
Από το 1995 ο Picon κάνει δύο διαφορετικά απεριτίφ : Την αρχική Picon biere, η οποία συνοδεύει την μπύρα και το cocktails Picon club, που συνηθίζεται με ξηρό λευκό κρασί

Amer Picon

Το Picon Ξεκίνησε με 39% αλκοόλ, το 1970 μειώθηκε σε 25% και το 1989 σε 18%, κάτι που παραμένει και σήμερα, προς μεγάλη απογοήτευση των φίλων του... που πιστεύουν ότι δεν έχει καμιά σχέση με τον προκάτοχό του και έχει δυσκολέψει τον τρόπο που αναμιγνύεται στα πολλά κοκτέιλς που συμμετέχει. Είναι φτιαγμένο από φρέσκα πορτοκάλια, τα οποία αναμειγνύονται με ένα διάλυμα αλκοόλης που αποστάζεται. Πορτοκαλί χρώματος, με μια γλυκόπικρη γεύση, με βάση το πορτοκάλι, την κινίνη, την γεντιανή που προεξέχουν και άλλα μπαχάρια. Η ζάχαρη και η καραμέλα προστίθενται τελευταία. Αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί και ως θεραπεία για το στομάχι και τα  πεπτικά προβλήματα. Πίνεται σαν απεριτίφ, αλλά επίσης συχνά αναμιγνύεται με κρασί, μπύρα ή σε κοκτέιλς.


Amer Picon

Torani

Η απάντηση της Αμερικής στο Amer Picon, που είναι αδύνατο να βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες...με νότες από πικρό πορτοκάλι, γεντιανή, και κίνα.


Torani

Killepitsch

Η ιστορία λέει ότι κάποια στιγμή προς το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στη Γερμανία, μια επέτειος έγινε η αφορμή για να γιορτάσουν μια νέα αρχή με την εφεύρεση ενός νέου ποτού. "Αφού δεν μας σκοτώσανε, έχουμε την ευκαιρία να πιούμε μερικά ακόμη", ήταν το σύνθημα των Γερμανών, που γεννήθηκε μαζί με το νέο προϊόν, που ξεκίνησε στο Ντίσελντορφ της δεκαετίας του 1950. Με περισσότερα από 90 φρούτα, μούρα και βότανα, με έναν υπαινιγμό μελάσας και μινθόλης.


Killepitsch

The bitter-truth

Ονομαστά γερμανικά bitters, με ιδιαίτερο χαρακτήρα, με 39% αλκοόλ σε οκτώ διαφορετικές γεύσεις: πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπ φρούτ, σοκολάτα, σέλινο, Creole, aromatic και Jerry Thomas Decanter…   
Το Creole bitters « θυμίζει το στυλ των bitters από μια εποχή πριν από αυτή του κοκτέιλ… Τότε, που φτιάχνονταν από γιατρούς και φαρμακοποιούς, κυρίως για χρήση ως υγρά συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα. Το Creole, αντανακλά τον τρόπο ζωής Creole, με όλη την ομορφιά, την πολυπλοκότητα και την πικάντικη γεύση της. Είναι ένα φλογερό κόκκινου χρώματος υγρό,  γλυκόπικρο και πικάντικο, όπου φρουτώδη αρώματα λουλουδιών και κερασιού, ενώνονται με γεύσεις από γλυκάνισο, κύμινο και μάραθο.Το Old time aromatic bitters «το αρωματικό μπίττερ του παλιού καιρού», είναι ιδανικό για ουίσκι και Ρούμι όπως επίσης για να προσθέσετε δομή και πολυπλοκότητα σε κοκτέιλ φρούτων. Πικρό και αψύ στη γεύση. το άρωμα του θυμίζει κανέλα, κάρδαμο, γλυκάνισο και γαρίφαλο.

The bitter-truth
Becherovka

Το Becherovka είναι ένα βοτανικό πικρό λικέρ, με 38% αλκοόλ, αρωματισμένο με γλυκάνισο, κανέλα και άλλα περίπου 32 διαφορετικά βότανα. Η εμπορική παραγωγή του Becherovka ξεκίνησε το 1807 και αυτός που το επινόησε ήταν ο Τσέχος φαρμακοποιός, Josef Becher. Σήμερα πλέον ανήκει στον όμιλο Pernod Ricard, ενώ λέγεται ότι υπάρχουν μόνο δύο άνθρωποι που γνωρίζουν τα μυστικά της παραγωγής του.

Becherovka

Πίνοντάς το, αρχικά  ξεχωρίζει η γλύκα του μελιού, αλλά σταδιακά πικρίζει. Στη μέση του ουρανίσκου γίνεται πικάντικο, με αρώματα από κανέλα, γαρίφαλο και μπαχάρι και τελειώνει με φλούδα πορτοκαλιού. Είναι ένα απολαυστικό apertif, με φίλους σε όλο τον κόσμο και παραμένει το νούμερο ένα αλκοολούχο που εξάγεται από την Τσεχία. Χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ ως θεραπεία για την αρθρίτιδα…Συνήθως σερβίρεται κρύο και χρησιμοποιείται συχνά ως βοήθημα για την πέψη.

Becherovka
Van Wees

Η Van Wees αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα Ολλανδική σειρά από μπίττερ, που περιλαμβάνει τα εξής σήματα:

Angostura - Μια πολύ παλιά αυθεντική συνταγή, για ένα μπίττερ που χρησιμοποιήθηκε ως αρωματικό και γευστικό πρόσθετο σε κάποια Geneva (τζιν). Πικρό με γεύση από φλοιό κανέλας.

Kruidenbitter Hendric van Beerenburgh - Μια πρωτότυπη συνταγή του Άμστερνταμ για ένα πραγματικό βοτανικό μπίττερ.

Huppelolie - ελαφρώς γλυκό, εκλεπτυσμένο και σαφώς πιο σύνθετο από το πικρό kruidenbitter.

Oranje bitter - Ένα ποτό που πρωτοφτιάχτηκε τον 17ο αιώνα στα πλαίσια και επ’ αφορμή εορταστικών εκδηλώσεων της ολλανδικής μοναρχίας. Είναι απόσταγμα από διάφορους τύπους των πορτοκαλιών και πρωτοξεκίνησε εκείνη την εποχή ως γλυκό ποτό. Αργότερα, τον 18ο και 20ο αιώνα έγινε χωρίς ζάχαρη, ενώ σήμερα οι Ολλανδοί το προτιμούν γλυκό - γίνεται με 10% ζάχαρη.


Oranje bitter Van Wees

Tentura

Τελευταία και καλύτερη αφήσαμε την τεντούρα…που είναι ένα γλυκόπικρο, ανάλαφρο ροσόλι, με αρώματα κανέλας, γαρίφαλου, μοσχοκάρυδου και εσπεριδοειδών όπως νεραντζιού και κίτρου. Το φημισμένο ηδύποτο της Πάτρας ξεκίνησε να φτιάχνεται στα χρόνια του μεσοπολέμου, ενώ σήμερα όλες οι τοπικές οινοποιίες κατασκευάζουν τεντούρα, η κάθε μία με τη δική της ξεχωριστή γεύση.
Η ονομασία της προέρχεται από τις teintures alcooliques, δηλαδή εκχυλίσματα αρωματικών υλικών σε οινόπνευμα. Σύμφωνα με την παράδοση, η προέλευσή της ανάγεται στον 15ο αιώνα, κατά την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι παλιοί Πατρινοί την ονόμαζαν και «μοσχοβολήθρα», επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθως μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, αλλά και κατά τα διαλείμματα μιας κοπιαστικής αγροτικής εργασίας, κυρίως στα αλώνια.

Tentura

Πίνεται μετά από το φαγητό ως digestive, σκέτη ή με τρίμμα πάγου, με σόδα ή τόνικ, σε κοκτέιλς (με brandy ή σκούρο ρούμι) ή ρίχνοντας μερικές σταγόνες στον καφέ ή στο τσάι. Συνοδεύεται με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς με λουκουμάδες ή σοκολάτα. Γαστρονομικά  ταιριάζει με το κρέας, το κυνήγι και προστίθεται στη γέμιση των πουλερικών.

Tentura
Το πικρό επιμύθιο

Εδώ κλείνει η «εξαλογία», που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και δεκαλογία…με το μεγάλο πλήθος των ξεχωριστών και ιδιαίτερων αυτών ποτών, όπου και εγώ ο ίδιος μέσα από αυτή την έρευνα, ανακάλυψα πολλά πράγματα που δεν μπορούσα καν να φανταστώ ότι υπάρχουν…
Την πρώτη φορά που πίνεις cocktail με bitters, ερωτεύεσαι ή δεν ξαναπίνεις! Τα bitters είναι μια terra incognita – μια άγνωστη γη – για τους περισσότερους…που περιμένουν ακόμα να τα ανακαλύψουν. Μια απειρία βοτάνων όπως η αγγελική, η κινίνη, η γεντιανή, η κενταυρία, η μέντα, ο άνηθος, ο γλυκάνισος, η κανέλα και άλλα, με το τεράστιο πλήθος των δραστικών τους ουσιών, στήνουν ένα τρελό γαϊτανάκι, που θα μπορούσε να μαγέψει και να γοητεύσει τον κάθε «μυημένο».


Το επιμύθιο

Να γράφεις μεθυσμένος. Να διορθώνεις ξεμέθυστος...
Ernest Hemingway, Αμερικανός συγγραφέας, Νόμπελ 1954.



Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΟΙΝΟΣ & ΠΟΤΟ» 11/2011

Πηγές

www.camparigroup.com
www.differencebetween.net/editor-pick/difference-between-aperol-and-campari/
http://in-silencio.blogspot.com/2010/03/blog-post.html#!/2010/03/blog-post.html 
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1
www.drinkgal.com/home-articles/what-to-do-with-a-bottle-of-becherovka-liqueur 
http://en.wikipedia.org/wiki/Becherovka 
http://en.wikipedia.org/wiki/Unicum 
www.talkingcities.co.uk/budapest_pages/food_drink_wine.htm  
www.lenells.com/selections/bitters.php 
http://the-bitter-truth.com/bitter/ 
http://en.wikipedia.org/wiki/Amaro_(liqueur)

Πηγές φωτογραφιών

http://ildigestivo.com/2011/05/13/unicum/
http://www.restoriga.com/lv/classic/articles/napitki/page/420-bitter
http://vinoshungaros.com/2011/06/23/el-unicum/
http://somethingaboutgaelle.over-blog.com/article-picon-97054231.html
http://www.lavinateria.net/ca/licors/1019-picon-1-lt.html
http://www.totalwine.com/eng/product/torani-amer/104680750
http://www.visions.de/community/forum/topic/3125/fusel-news/14
http://www.nightclub.com/products/product-news-geordie-schooner
http://cavavegera.gr/index.php/drinks/becherovka.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Port%C3%A1l:Karlovy_Vary
http://www.amazon.co.uk/WEES-DISTILLERY-Oranje-Bitter-Bottle/dp/B004EAFB10
http://www.papoutsakis.com/categories/view/116