Bitter & Amaro… η ανατομία του πικρού - Μέρος 5


Amaro Montenegro

Amaro Montenegro… το «απόσταγμα των αρετών»

Το Amaro Montenegro είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό amaro, που δημιουργήθηκε το 1885 στην Μπολόνια, χάρη στους επίμονους πειραματισμούς του διάσημου οινοπνευματοποιού και βοτανολόγου Stanislao Cobianch. Ο Stanislao, ένας παθιασμένος και δημιουργικός άνθρωπος,  εμπνευσμένος από τα χρώματα, τα αρώματα, και τις γεύσεις που «αποκόμισε» από τα πολλά ταξίδια του σε όλο τον κόσμο… μετά από ατέλειωτες άγρυπνες νύχτες, κατέληξε τελικά στην φόρμουλα του Amaro Montenegro.
Σαράντα χρόνια αργότερα, ο περίφημος Ιταλός ποιητής και συγγραφέας του περασμένου αιώνα Gabriele D'Annunzio, χαρακτήρισε το Amaro Montenegro, ως το «απόσταγμα των αρετών».  Το δε όνομά του δόθηκε ως φόρος τιμής στη δεύτερη βασίλισσα της Ιταλίας, την πριγκίπισσα Ελένη του Μαυροβουνίου, με την ευκαιρία του γάμου της με τον Ιταλό πρίγκιπα Βίκτωρα Εμμανουήλ III.
Το Amaro Montenegro θεωρείται ως το πρώτο ιταλικό φυτικό εκχύλισμα τύπου αμάρο και η αρχική παραδοσιακή συνταγή παραμένει ίδια μέχρι και σήμερα και φυλάσσεται μυστική για πάνω από ένα αιώνα.

Amaro Montenegro
 
Παραγωγή - πρώτες ύλες

Λαμβάνεται από την εκχύλιση σε καθαρή αλκοόλη 40 και πλέον βοτάνων από όλο τον κόσμο - αρκετά από αυτά είναι σπάνια και πολύτιμα - έχοντας στη συνέχεια παλαιωθεί και ωριμάσει σε βαρέλια και φιάλες.
Στα συστατικά του εκτός από το αλκοόλ (23%), συμπεριλαμβάνονται, ζάχαρη, μέλι, μελάσα, διάφορα μπαχαρικά και φαρμακευτικά φυτά, όπως μοσχοκάρυδο, φρέσκο κόλιαντρο, βανίλια, φλούδα πορτοκαλιού και μανταρινιού, κόκκινο κεράσι, Pekoe (μαύρο ινδικό τσάι) κ.α.

Amaro Montenegro
Γευσιγνωσία 

Γενικά γλυκό στη γεύση ποτό, με ελαφρώς πικρό φινίρισμα… είναι ότι πρέπει για μια καλή αρχή, για αυτούς που θέλουν να «μυηθούν» στα αμάρο. Πρόκειται για ένα σχετικά ελαφρύ - αλλά «λυγερό» - σωματικά amaro, καφέ χρώματος, με αποχρώσεις του χαλκού. Γλυκό στην αρχή, με βοτανικές μυρωδιές από φλούδα πορτοκαλιού, φρέσκο κόλιαντρο, κόκκινο κεράσι, μοσχοκάρυδο και Pekoe (μαύρο ινδικό τσάι). Η αρχική γλυκιά αίσθηση στον ουρανίσκο γρήγορα μετατρέπεται σε ελαφρώς πικρή και βοτανική. Μέχρι τα μέσα του ουρανίσκου, υποβόσκει μια ευχάριστη γλυκύτητα μανταρινιού, ενώ το τελείωμα αφήνει μια μέτρια γλυκόπικρη γεύση όπου και πάλι «κυριαρχούν» τα εσπεριδοειδή.

Amaro Montenegro
Διακρίσεις 

Τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της International Review of Spirits Award (Διεθνής Επιθεώρηση Αλκοολούχων Ποτών), της οποίας παρατίθεται η αξιολόγηση: «Η πλούσια γεύση μοσχοκάρυδου και τα αρώματα βοτάνων είναι ελκυστική. Μια απαλή εισαγωγή, οδηγεί σε υπόγλυκη, ελαφρά προς μέτρια πικρή γεύση στον ουρανίσκο, παράλληλα με την αίσθηση φαρμακευτικών φυτών, μελιού, αποξηραμένης φλούδας πορτοκαλιού και μελάσας. Τελειώνει με ένα μείγμα γλυκών και πικρών στοιχείων. Ένα βαθιά αρωματισμένο, υψηλής ποιότητας χωνευτικό».
Με ιστορία μεγαλύτερη των 120 ετών, το Αmaro Montenegro συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του, καθώς έρχεται κάθε χρόνο πρώτο σε πωλήσεις στην Ιταλία, με πάνω από 15 μετάλλια, ενδεικτικά της ποιότητάς του, που απορρέει από τα μοναδικά του αρώματα, την ξεχωριστή του γεύση και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Για κάποιους, το νούμερο ένα Amaro στον κόσμο…

Amaro Montenegro

Πώς θα το απολαύσετε

Δημοφιλές ως μετά τον καφέ ποτό (ammazzacaffè στα ιταλικά), είναι μία μάρκα η οποία μέσα από μια σειρά επιτυχημένων διαφημιστικών μηνυμάτων στα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα, έχει σφυρηλατήσει μια εικόνα για τον εαυτό της, που έχει να κάνει με τη δράση, την περιπέτεια και τη γενναιότητα.
Εκτιμάται και συνήθως καταναλώνεται ως χωνευτικό, για κατανάλωση μετά από τα γεύματα, σκέτο, με πάγο, με σόδα ή ακόμα και ζεστό. Επίσης μπορεί να αναμιχθεί με αναψυκτικά και χυμούς, ενώ συμμετέχει και σε διάφορα cocktails. Είναι ένα ιδιαίτερο και ευέλικτο προϊόν, κατάλληλο για τον καθένα.

Santa Maria al Monte Amaro

Το αμάρο των Φραγκισκανών μοναχών…


Το "Santa Maria al Monte" είναι ένα Fernet τύπου αμάρο, από τη Valle del Aosta, μια κοιλάδα που βρίσκεται στις Άλπεις, κοντά στα γαλλικά σύνορα. Οφείλει το όνομά του σε ένα ιερό στη Γένοβα, που κατοικήθηκε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα από κοινότητα Φραγκισκανών μοναχών οι οποίοι ανέπτυξαν την αρχική συνταγή. Είναι επίσης πιθανό ότι μια άλλη θρησκευτική ομάδα που συνδέονταν με το ιερό, επινόησαν τη συνταγή πριν από την άφιξη των Φραγκισκανών.
Η συνταγή αξιοποιήθηκε εμπορικά το 1892, από τον Nicola Vignale, στον οποίο πιστώνεται η ετικέτα της φιάλης, όπως και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Παράγεται στη Γένοβα από την Distillery Durbino, που είναι κυρίως παραγωγός grappa.

Santa Maria al Monte
foto di Antonio Fragassi
Υπάρχουν πολλαπλές αναφορές για τα «βότανα των Άλπεων» στη μυστική συνταγή, τα οποία εκχυλίζονται σε αλκοόλη, μαζί με μπαχαρικά, λουλούδια και ρίζες. Μέντα, φρέσκος βασιλικός, δυόσμος, ραβέντι, πικρή φλούδα πορτοκαλιού, κανέλα, σημύδα, γιασεμί και ginseng είναι μερικά από αυτά. Έχει ένα βαθύ χρώμα μαονιού, με μέσο σώμα, είναι αρκετά πικρό, με ένα έντονα υποβλητικό άρωμα «θυμιάματος»... Ένας καλός καθολικός θα μπορούσε να το μυρίσει και να πέσει στα γόνατά του…
Είναι σαφείς οι επιρροές από την τάση των Βόρειων παραγωγών αμάρο προς την μινθόλη και τα αλπικά αρώματα. Τα αρώματα λουλουδιών, όπως το γιασεμί μαζί με κάποια έξαρση κανέλας, δίνουν την άλλη του διάσταση. Κομψό με έναν έντονο υπαινιγμό μέντας (ειδικά στο τελείωμα), με νότες φλούδας πορτοκαλιού, σημύδας, φρέσκου βασιλικού και δυόσμου.
Η γεύση του είναι πικάντικη και πλούσια, ενώ ξεχωρίζει για τη συναρπαστικά περίπλοκη βοτανική του πικρία, η οποία αντισταθμίζεται κάπως από τη γλυκύτητα της ζάχαρης και της καραμέλας, αν και το φινίρισμά του είναι αισθητά ξηρό, σε σύγκριση με άλλα αμάρο, κυρίως λόγω του οινοπνευματικού του βαθμού (40% αλκοόλ) και της περιεκτικότητάς του σε ρίζες.

Santa Maria al Monte Amaro

Είναι ένα digestivo, ότι πρέπει για μετά το δείπνο, ενώ παίζει δυνατά και ως τονωτικό ιδιαίτερα για το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Σερβίρεται σκέτο, προστίθεται στον καφέ ή το μεταλλικό νερό, ή ως grog με ζάχαρη και ζεστό νερό.

Amaro Nonino

Amaro Nonino… το αμάρο του παππού

Το Amaro Nonino είναι ένα χωνευτικό που δημιουργήθηκε το 1993, από τον Antonio Nonino. Παράγεται στην περιφέρεια του Fruili, στην Ιταλία από την εταιρεία Nonino που υπάρχει από το 1897, όταν άρχισε να κάνει γκράπα.
«Nonino» στα ιταλικά  είναι ο παππούς και αυτό το amaro, τρόπον τινά ενσαρκώνει τη γνωστή αρχετυπική μορφή του παππού, που είναι «πλούσια», αλλά και ήπια, ομαλή, βαθιά και κάπως παράξενα οικεία, ακριβώς όπως ένας αγαπημένος παππούς - αλά Ιταλικά, φυσικά! 
Ο Nonino, χρησιμοποιεί ως βάση ένα απόσταγμα σταφυλιών - ένα aquavit παραγωγής του φτιαγμένο από ένα μείγμα σταφυλιών από τις ποικιλίες Ribolla, Traminer και Verduzzo - καθώς και ένα εκχύλισμα βοτάνων.
Στη συνέχεια αφήνεται στα φιλόστοργα χέρια της παλαίωσης και ωριμάζει για πέντε χρόνια, σε μικρά δρύινα βαρέλια, με αποτέλεσμα αυτό το κομψό Amaro. Οι ρίζες και τα βότανα προέρχονται από την περιφέρεια του Fruili, από την περιοχή που ονομάζεται "Carnia", μια ημιορεινή περιοχή κοντά στα αυστριακά σύνορα. Το εκχύλισμα των βοτάνων περιέχει μεταξύ άλλων, νεράντζι, κίνα, γεντιανή, γλυκόριζα, κασσία, ραβέντι, σαφράν, γλυκό πορτοκάλι, Tamarind, γαληνίτη (ορυκτό άλας) και καραμελοποιημένη ζάχαρη.

Amaro Nonino

Είναι ένα εξαιρετικά δημιουργημένο και εκλεπτυσμένο Amaro, με μια άψογη ισορροπία της πικρίας με την γλυκύτητα. Η πικρία έχει "εξημερωθεί" κάπως, με τη γεύση του να είναι «πικάντικη», «ζεστή» έως «πιπεράτη», με βοτανικά αρώματα και «πολυεπίπεδη» γεύση, που διαρκεί στο στόμα. Ο χαρακτήρας των μπαχαρικών είναι έντονος και δίνει μακρά μετάγευση, κάτι που καθιστά το Nonino ως ένα από τα πιο κομψά Αμάρο στην αγορά. Το χρώμα του είναι κοκκινωπό-πορτοκαλί, με απαλή υφή - είναι λιγότερο ιξώδες (σιροπιώδες) από άλλα ιταλικά αμάρο - και περιέχει 35% αλκοόλ.
Είναι ευπρόσδεκτο για μετά το δείπνο ως digestivo (ευστόμαχο - χωνευτικό), δροσερό  (στους 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου) ή ως ένα απεριτίφ με πάγο και φλούδα πορτοκάλι. Είναι ιδανικό για κοκτέιλ.

Borsci San Marzano

Το Elisir San Marzano, ιταλικό λικέρ από την Απουλία, θεωρείται η ναυαρχίδα του Borsci. Το όνομα προέρχεται από την πόλη της Απουλίας, όπου η εταιρεία ιδρύθηκε.  Η Casa Borsci, είναι μια εντελώς οικογενειακή εταιρεία που ειδικεύεται σε μια σειρά από παραδοσιακά ιταλικά λικέρ. Η παραδοσιακή συνταγή βασίζεται σε «μυστηριώδη» μπαχαρικά και είναι μοναστηριακής προελεύσεως. Ελήφθη από τον Giuseppe Borsci το 1840, ο οποίος το παρήγαγε πλέον σε εμπορική κλίμακα.
Η είσοδός του είναι απολαυστικά γλυκόπικρη, βγάζοντας αρώματα από δαμάσκηνα, σύκα, μαύρες σταφίδες, βρύα, καουτσούκ, πίσσα, με ένα άγγιγμα κακάο και καπνού πούρων. Το τελείωμά του είναι ευχάριστο, φρουτώδες και δυνατό. Πίνεται ως απεριτίφ μετά το δείπνο ή αναμιγνύεται με τον καφέ. Μπορούμε να γαρνίρουμε κεράσια ή άλλα γλυκά φρούτα, το παγωτό ή να το προσθέσουμε σε ένα κέικ - ως το μυστικό συστατικό - για την ενίσχυση της γεύσης τους. 

Borsci San Marzano

Amaro Meletti

Στην περιοχή Marche κοντά στο Άσκολι της Ιταλίας, παράγεται ένα Amaro με σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα, έντονα φυτικά αρώματα και ελαφρώς πικρή γεύση. Με 32% αλκοόλ, είναι φτιαγμένο από ένα μοναδικό, μυστικό μείγμα βοτάνων και προσεκτικά επιλεγμένων φυτικών συστατικών, με προσθήκη καραμέλας στο τέλος. Παράγεται με την διαδικασία της ψυχρής εκχύλισης.
Είναι απολαυστικά παχύρρευστο  - με πλούσιο στοματικό αίσθημα - και αρωματικό λικέρ, με υπαινιγμούς λουλουδιών όπως βιολέτας, σαφράν, κάρδαμου και κανέλας. Εξαιρετικό  βοήθημα για την πέψη, μετά από ένα γεύμα - είναι η πεμπτουσία του «digestivo». Επίσης πίνεται ως απεριτίφ, με πάγο και μια φέτα πορτοκάλι, με σόδα ή σε κοκτέιλς.

Amaro Meletti
Amaro Nardini 

O Nardini, ένας παραγωγός grappa, παράγει στο Bassano del Grappa, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Venezia, ένα ασυνήθιστα ισορροπημένο και διακριτικό Amaro με 31% αλκοόλ. Έχει βελούδινο και μέτριο σώμα παρόμοιο με του Averna σε μια βαθιά απόχρωση μαονιού, με πλούσιο mouthfeel (στοματικό αίσθημα), όπου «συναντιούνται» βοτανικές γεύσεις των Άλπεων, γεντιανή, πικρό πορτοκάλι και μπαχαρικά, με αρώματα από μόκα, μέντα, γλυκόριζα, γαρίφαλο, τριαντάφυλλο και  καραμέλα.


Amaro Nardini

Amaro Cora

Από το Πιεμόντε της Ιταλίας, αυτό το ελαφρώς γλυκό και ευχάριστο χωνευτικό απεριτίφ, με υπαινιγμούς φλούδας πορτοκαλιού και κανέλας. Με 26%αλκοόλ.

Amaro Cora
Orange Regans

Ένα πικάντικο πορτοκαλί μπίττερ από τις ΗΠΑ με έντονη την παρουσία της κανέλας και του γαρίφαλου. Φλούδα πορτοκαλιού, κάρδαμο, κύμινο, κόλιανδρο, γεντιανή, κίνα και κασσία είναι μερικά από τα συστατικά του.

Orange Regans Bitter

Το επιμύθιο

Ποτέ δεν πίνω ενώ δουλεύω, αλλά μετά από μερικά ποτηράκια, μου έρχονται ιδέες που ποτέ δεν θα μου είχαν έρθει αν ήμουν εντελώς νηφάλιος…
Irwin Shaw - Αμερικανός συγγραφέας.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Οίνος & Ποτό» 10/2011

Πηγές

www.nicks.com.au/Product/View/Amaro-Montenegro-Digestif-Liqueur-(700ml)/11706
www.montenegro.it/eng/le_origini.htm 
http://soyouwanttobeasommelier.blogspot.com/2011/01/amari-file-s-maria-al-monte.html 
www.practicallyedible.com/edible.nsf/pages/amarononino 
http://blueprintcocktail.com/2009/05/18/mixology-monday-xxxix-amaro 
http://opiciwines.com/wine/meletti/amaro
http://soyouwanttobeasommelier.blogspot.com/2010/12/amari-file-meletti.html www.adventuresincocktails.com/2010/11/08/amaro-nardini-mint-julep


Πηγές φωτογραφιών

http://fromthehatchery.com/2012/07/17/we-live-here-home-from-traveling/
http://balkan-crew.blogspot.gr/2011/11/amaro-montenegro.html
http://www.grappapro.ru/liquor.php?liquor=Amaro-Montenegro
http://www.ristorantecalypso.it/
http://blogostoso.wordpress.com/tag/bologna/
http://liciacaprara.wordpress.com/2011/05/03/chiuso-il-convento-di-lama-dei-peligni-quando-la-chiesa-non-sente-ragioni/
http://www.enotecasquillari.it/catalogo.php?id=scheda&rid=catalogo&gru=1&cat=3&tip=26&id_clp=1001
http://www.gustini.de/nonino-amaro-quintessentia-infuso-di-erbe-alpine-0-1l-a64005r50274111.html
http://thediningisfine.com/
http://www.subito.it/hobby-collezionismo/borsci-elisir-s-marzano-caserta-17033034.htm
http://www.wine-world.com/wine/C7373D48-F41B-4734-894A-AF0F386CB0B6
http://www.thewhiskyexchange.com/P-18373.aspx
http://www.thewhiskyexchange.com/P-20241.aspx
http://buffalotrace.morethandrinks.com/Regans__Orange_Bitters_No_6_5oz-details.aspx