Bitter & Amaro…η ανατομία του πικρού - Μέρος 4


Jagermeister

Jagermeister

Η ιστορία του αρχικυνηγού…

Ποτό - θρύλος, το Γερμανικό bitter με το «δύσκολο» όνομα, (γιεγκερμάιστερ) που στα Γερμανικά σημαίνει: Ο αρχηγός των κυνηγών και προέρχεται ως αναφορά στο Γερμανό Άγιο Herbertus, προστάτη των κυνηγών.
Το Jagermeister δημιουργήθηκε το 1934 από τον Γερμανό Curt Mast, ενώ την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε στη γερμανική αγορά. Το 1878, η οικογένεια Mast δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής σε μια κωμόπολη της Γερμανίας, το Wolfenbόttel.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 στις Η.Π.Α επικρατούσε ένα ανατρεπτικό περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, κάποιοι bartenders από τη Νέα Ορλεάνη, αποφάσισαν να διαφοροποιηθούν από τη μάζα και να ανήκουν σε ένα ιδιαίτερο club. Για συνδετικό κρίκο αυτού του club επέλεξαν το Jagermeister, ως το αυθεντικό σφηνάκι τους. Πίνοντας ένα Jager, τα μέλη του club αποκτούσαν κάτι σαν ένα μυστικό κώδικα επικοινωνίας μεταξύ τους. Σ` αυτό συντέλεσε η ιδιαίτερη γεύση του ποτού και ο σταυρός του λογότυπου, που βρίσκεται μεταξύ των ελαφόκερων ενός αρσενικού ελαφιού.

Jagermeister

Το Jagermeister δεν άργησε να διαδοθεί, στη συνέχεια, σε όλο τον κόσμο. Την δεκαετία του 1970, εξαγόταν σε 60 χώρες. Η παγκόσμια επιτυχία του αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το 2005, ανέβηκε στη 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης πωλήσεων (Impact International).

H μυστική συνταγή με τα 56 διαφορετικά βότανα 

H συνταγή παραγωγής του παραμένει μυστική μέχρι και σήμερα, ενώ λέγεται ότι μόνο τρεις άνθρωποι τη γνωρίζουν σε όλο τον κόσμο. Το Jagermeister είναι ένα μείγμα καθαρής αλκοόλης μέσα στην οποία εκχυλίζονται 56 διαφορετικά βότανα, φρούτα, ρίζες, μπαχαρικά και ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και από τεύτλα.

Jagermeister
Η γευσιγνωσία του

Είναι ένα ιδιαίτερο ποτό 35 αλκοολικών βαθμών, με γλυκόπικρη γεύση, όπου κυριαρχούν φυτικοί και γήινοι χαρακτήρες.
Έχει μια διακριτική και ευχάριστη γλυκύτητα και είναι ελαφρά σιροπώδες, χωρίς να γίνεται μελό. Ίσως το πιο μαλακό, πλην όμως «σωματώδες» μπίττερ, με καφέ χρώμα με μελένιες ανταύγειες, που αποκτά με φυσικό τρόπο από τα συστατικά του. Με μια διακριτική πανδαισία από φαρμακευτικά αρώματα, βοτάνων, κανέλας, πιπεράτων μπαχαρικών και την δροσιστική «επίθεση» της ανηθόλης στο τελείωμα.


Πως θα το απολαύσετε

Αρχικά δημιουργήθηκε για ιατρική χρήση και συγκεκριμένα για την θεραπεία του επίμονου βήχα και των χωνευτικών προβλημάτων. Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, το χρησιμοποιούσαν ως αναισθητικό, στο πεδίο της μάχης… Στη Γερμανία, η χρήση του ως digestif έχει επικρατήσει και συνηθίζουν να το πίνουν μανιωδώς μετά από κάθε γεύμα, ενώ έχει εισβάλει και σε πολλά γερμανικά σπίτια. Πίνεται αυστηρά παγωμένο, σε σφηνάκι σκέτο με πάγο, με χυμό πορτοκάλι , ή με ice tea ροδάκινο. Επίσης χρησιμοποιείται και σε αρκετά cocktails αφού «δένει» με διάφορα άλλα ποτά, ενδεικτικά αναφέρουμε:
• Jägerbomb - Jägermeister με Red Bull. Ένας συνδυασμός εκρηκτικός…πραγματικά δεν σηκώνει υπερβολές. Έχει «καταστρέψει» την μισή νεολαία της Ευρώπης.
• Jägercola - Jägermeister με κόλα.
• Crazy Helen - Jägermeister με χυμό μπανάνα και πάγο.
• Jägerito - τόνικ, με δυο φύλλα δυόσμου, δυο κομμάτια lime, μαύρη ζάχαρη και τριμμένο πάγο.


Underberg, ο «ιπτάμενος» Γερμανός…

Όταν ο Hubert Underberg ήταν έφηβος, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του, βοηθούσε τη μητέρα του στο οικογενειακό τους φαρμακείο στο Rheinberg της Γερμανίας. Αργότερα ταξίδεψε στην Ολλανδία και το Βέλγιο για να κάνει πρακτική εξάσκηση σε εμπορικές επιχειρήσεις και τράπεζες. Εκεί ο κάθε ξενοδόχος είχε τη δική του συνταγή για μπίττερ…αυτό κέντρισε την περιέργειά του και εκμεταλλεύτηκε την κάθε ευκαιρία που θα μπορούσε να μάθει κάτι, ώστε να δημιουργήσει ένα δικό του χωνευτικό ποτό.
Επιστρέφοντας στην γενέτειρά του, άρχισε μια συστηματική μελέτη, κάνοντας πολλά πειράματα, ψάχνοντας για τον σωστό συνδυασμό των βοτάνων, καθώς και για τις μεθόδους εξαγωγής της ουσίας τους, αξιοποιώντας τις παραδοσιακές συνταγές που είχε βρει, για να καταλήξει το 1846 σε ένα προϊόν σταθερής σύνθεσης και της ποιότητας. 

Hubert Underberg

Και δαιμόνιος μαρκετίστας…

Πεπεισμένος για την εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος του, ο Underberg κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να συγκεντρωθούν μαρτυρίες, ειδικά από γιατρούς αλλά και ταξιδιώτες…στους οποίους έδινε δωρεάν δείγματα, αμέσως μόλις βγαίνανε από το λεωφορείο κατά την άφιξή τους στο Rheinberg. Δεν άργησε να πείσει ακόμα και βασιλείς να πίνουν το ποτό του μετά από βαριά γεύματα...μεταξύ αυτών ήταν ο Ναπολέων ΙΙΙ, ο αυτοκράτορας της Πρωσίας, ο τσάρος της Ρωσίας και ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, οι οποίοι έχρισαν τον Underberg ως επιλεγμένου προμηθευτή τους.
Για να το διαδώσει στις μάζες έκανε τακτική διαφήμιση στον γερμανικό τύπο, ενώ το 1851 παρουσίασε το προϊόν του σε διεθνείς εκθέσεις, όπου απέσπασε πολλά βραβεία. Μέσα σε λίγα χρόνια το Underberg πωλούνταν σε όλη τη Γερμανία και σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, ακόμη και σε χώρες της Αφρικής. 

Ο πατέρας της πρώτης Γερμανικής πατέντας …

Η εμπορική του επιτυχία αποτέλεσε πρόκληση για τους ανταγωνιστές, οι οποίοι προσπάθησαν να αναπαράγουν το προϊόν του. Προκειμένου να προστατευθεί η ταυτότητα των επώνυμων προϊόντων του, ο Underberg τα πατεντάρισε ως «σήματα επίσημα κατατεθέντα», στο Εμπορικό Δικαστήριο της Krefeld το 1851, πολύ πριν η πρώτη νομοθεσία για την προστασία της μάρκας τεθεί σε ισχύ στη Γερμανία. Πολύ προνοητικό εκ μέρους του, δεδομένου ότι στη συνέχεια η εταιρεία κατάφερε να υπερασπιστεί με επιτυχία τα δικαιώματά της σε πάνω από 1.200 δικαστικές υποθέσεις εναντίον επίδοξων αντιγραφέων…

Underberg

Πόλεμος - ποτοαπαγόρευση & άλλες διδακτικές ιστορίες...   

Η παραγωγή του Underberg σταμάτησε με το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, γιατί τα βότανα που χρειαζότανε δεν μπορούσανε πλέον να εισαχθούν, αλλά ούτε και να γίνουν εξαγωγές.  Το 1924 όμως η παραγωγή του ξαναξεκίνησε και οι πωλήσεις σύντομα αναρριχήθηκαν στα προηγούμενα υψηλά τους επίπεδα.
Το ίδιο έτος, ο Underberg στέλνει τον γιό του Carl, (ο οποίος είχε μόλις τελειώσει τη διδακτορική του διατριβή για τη διεθνή καταχώριση των εμπορικών σημάτων) στις ΗΠΑ, όπου καταφέρνει να πάρει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, να πουλάει το προϊόν του ως φαρμακευτικό παρασκεύασμα…Περιττό να τονίσω, ότι κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης, μεταξύ 1920 έως το 1933 έκανε χρυσές δουλειές...
Η έναρξη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου το 1939, ξανασταματά την παραγωγή του, για να ξεκινήσει εκ νέου το 1949, όμως τα πράγματα πλέον δεν είναι καθόλου ρόδινα, μιας και οι περισσότεροι Γερμανοί ήταν ευτυχείς αν είχανε να φάνε…και τα ποτά ήταν μια πολυτέλεια για τους περισσότερους. Παρ΄ όλες τις δυσκολίες, άρχισε την ανοικοδόμηση του δικτύου διανομής και λίγους μήνες πριν από την 100ή επέτειο της εταιρείας, πήρε την σημαίνουσα επιχειρηματική απόφαση, να πουλάει το Underberg σε μπουκάλια της μιας μερίδας...Το σκεπτικό του ήταν κυρίως, η μειωμένη αγοραστική δύναμη του κόσμου και ο δυσβάσταχτος φόρος των αλκοολούχων ποτών, που καθιστούσε αποτρεπτικό για τους πολλούς να αγοράσουν το μπουκάλι του ενός λίτρου.
Το 1956 η εταιρεία ξεκίνησε μια διαφημιστική εκστρατεία η έκταση της οποίας ήταν ανήκουστη για εκείνη την εποχή…Για πέντε έτη και πλέον, διανέμονταν κουπόνια για μπουκάλια της μιας μερίδας, σε περίπου έξι εκατομμύρια γερμανικά νοικοκυριά, που θα μπορούσαν να εξαγοραστούν σε καταστήματα λιανικής πώλησης καθώς και σε μπαρ ή εστιατόρια. Το αποτέλεσμα ήταν οι πωλήσεις να εκτιναχθούν στα ύψη, φθάνοντας σχεδόν τα 300.000.000 ατομικές φιάλες το χρόνο…
Το 1972 η Underberg ήταν η πρώτη επιχείρηση της Δ. Γερμανίας που πήρε άδεια από την κυβέρνηση της Α. Γερμανίας να εμφιαλώνει το Underberg στο κρατικό αποστακτήριο Bärensiegel στο Ανατολικό Βερολίνο, το οποίο στη συνέχεια πωλούνταν σε χώρες που βρίσκονταν πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα.
Το 1991 κόρη του Emil Underberg, η Hubertine, γίνεται πρόεδρος της εταιρείας, σηματοδοτώντας την διεύρυνση των δραστηριοτήτων της, η οποία πλέον προωθεί αφρώδεις οίνους, κρασιά, λικέρ, βότκα, κονιάκ, ρούμι, χυμούς, σιρόπια κ.α. Το Underberg παραμένει η ναυαρχίδα της εταιρείας, το οποίο εξάγεται σε περισσότερες από 100 χώρες και αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο περίπου των συνολικών πωλήσεων.
Η μητρική Underberg AG, εδρεύει στην Ελβετία, έχοντας θυγατρικές στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γαλλία, τη Βραζιλία και την Ουγγαρία, ενώ σήμερα ανήκει και διοικείται από τον δισέγγονό του Hubert, τον Emil Underberg ΙΙ.                                                                      

Τι είναι το Underberg…;

Είναι ένα σκούρο καφέ ελιξίριο αποτελούμενο από βότανα που προέρχονται από 43 διαφορετικές χώρες, τα οποία εκχυλίζονται σε καθαρή αλκοόλη. Στη συνέχεια αναμιγνύεται με φρέσκο νερό πηγής και τοποθετείται σε μεγάλα σλοβενικά δρύινα βαρέλια όπου ωριμάζει για πολλούς μήνες.

Underberg
Η γευσιγνωσία του

Διακρίνεται για την πλούσια και έντονη φαρμακευτική γεύση του. Κάτω από τη διάχυτη πικράδα, ξεπηδούν αρώματα, μέντας, κανέλας, γαρίφαλου και μούρων. Η γεντιανή ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την φαρμακευτική του γεύση, ενώ το τελείωμά του αφήνει μια ευχάριστη λεπτή βοτανική αίσθηση.
Παραδοσιακά πίνεται σκέτο, αλλά ταιριάζει πάρα πολύ και με κόλα. Εναλλακτικά, ρίχνοντας μια δόση σε ένα ποτήρι μπίρα, μπορείτε να προετοιμαστείτε για μια νύχτα μεγάλων υπερβολών. Θεωρείται «φάρμακο» κατά της δυσπεψίας και τονωτικό. Επίσης περιέχει φυσική βιταμίνη Β1, που είναι στενά συνδεδεμένη με τον ενεργειακό μεταβολισμό του οργανισμού, όπως και με τον μεταβολισμό της αλκοόλης.


Gammel Dansk…Η άλλη φιλοσοφία στα bitter

Το όνομα "Gammel Dansk" μεταφράζεται άμεσα από τα Δανικά ως "Παλαιό Δανέζικο" και επινοήθηκε αρχικά, για να ανταγωνιστεί στην αγορά της Δανίας άλλα μπίττερ όπως το Underberg και το Fernet Branca. Δημιουργήθηκε το 1961, από τον Master Blender JK Asmund, ο οποίος εργαζότανε ως διευθυντής του εργοστασίου της Danish Distillers Ltd (De Danske Spritfabrikker A/S), στο Roskilde. Τρία χρόνια αργότερα, ξεκίνησε η παραγωγή του και έκτοτε έχει γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σκληρά οινοπνευματώδη ποτά στην αγορά της Δανίας, όπου είναι το δεύτερο σε πωλήσεις. Το 2007, εγκαινιάστηκε ένα νέο προϊόν, ως φόρος τιμής στον JK Asmund, που ονομάστηκε Asmund  Special.
 Το Gammel Dansk παράγεται σήμερα στο Dalby, στη νοτιοανατολική Ζηλανδία της Δανίας και δεν είναι καν Δανικό, μιας και η Σουηδική V & S έχει αγοράσει τα δικαιώματα των αγαπημένων εμπορικών σημάτων των Δανών, συμπεριλαμβανομένων του Aalborg Aquavit και του λικέρ Cherry Heering.

Gammel Dansk

Συνταγή από 29 διαφορετικά βότανα

Όπως και άλλα κλασσικά μπίττερ, η συνταγή του Gammel Dansk παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Είναι ένα μίγμα από 29 διαφορετικά βότανα - από πολλά μέρη του κόσμου – μπαχαρικά, ρίζες, φρούτα, λουλούδια και χορτάρια που έχουν επιλεγεί για τις αρωματικές και τις ευστόμαχές τους ιδιότητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε: αγγελική, μούρα rowanberry, αστεροειδής γλυκάνισος, μοσχοκάρυδο, δάφνη, λεβάντα, αρτεμισία, γαρύφαλλο, σαρσαπαρίλλα, τζίντζερ, δεντρολίβανο, κύμινο, γεντιανή, κανέλα και πορτοκάλια της Σεβίλλης.  Όλα αυτά μουλιάζουν σε ουδέτερη αλκοόλη 38% για τρεις μήνες, για να δώσουν την ουσία τους. 

Gammel Dansk
Η Γευσιγνωσία του

Είναι παχύρρευστο, με βαθύ καφέ χρώμα στις αποχρώσεις του χαλκού και διακρίνεται για το πολύ απαλό και ευχάριστο μπουκέτο φυτικών αρωμάτων, που προδίδουν τον πλούτο των συστατικών του. Αν και είναι έντονα ξηρό το οινόπνευμα του προσθέτει ακριβώς την σωστή δόση της ζεστασιάς ώστε να γίνει απλά φλογερό…Η γεύση της εισόδου είναι μαλακή έως μεταξένια, αφήνοντας να ξεπηδήσουν βοτανικές γεύσεις που είναι ευχάριστα στυφές, δεμένες άρτια με μια σοφιστικέ πικράδα. Απαλά πικάντικο, με καθαρό και στεγνό τελείωμα, με επίγευση διαρκείας, όπου μπερδεύονται με ευφυή τρόπο, μπαχαρικά, γλυκάνισος, αρτεμισία, γλυκόριζα, τζίντζερ και γαρύφαλλο.

Gammel Dansk

Το πίνουνε οι Δανοί οποτεδήποτε και οπουδήποτε συναντηθούν...

Παραδοσιακά το πίνουνε σε ορισμένες γιορτές, (που στη Δανία αρχίζουν κατά παράδοση από το πρωί…), σε γαμήλιες επετείους και σε εορτασμούς γενεθλίων. Οι Δανοί πιστεύουν ότι το Gammel Dansk μπορεί να θεραπεύσει κάποιες κοινές ασθένειες (ειδικά αυτές του στομαχιού), αλλά συνηθίζουν να το πίνουν συχνά σε συνδυασμό με το πρωινό γεύμα, με το κολατσιό, στο κυνήγι, στο ψάρεμα και γενικά οποτεδήποτε και οπουδήποτε συναντηθούν...
Είναι άξιον αναφοράς, γιατί εκφράζει μια διαφορετική φιλοσοφία στα bitter ποτά. Δεν το συναντά κανείς εύκολα στην ελληνική αγορά, ενώ το πιθανότερο είναι να το βρείτε σε κάποιο duty-free ή σε κάποια καλή κάβα.
 Πίνεται σε θερμοκρασία δωματίου ως χωνευτικό, μετά από ένα καλό γεύμα, ή δροσερό όπως τα σναπς ως απεριτίφ. Μπορείτε να το προσθέσετε στον καφέ ή στις μπύρες.

Gammel Dansk

Το επιμύθιο

Η εκκλησία είναι κοντά, αλλά οι δρόμοι είναι παγωμένοι. Το μπαρ είναι μακριά, αλλά θα περπατήσω προσεκτικά…


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΟΙΝΟΣ & ΠΟΤΟ» 9/2011


Πηγές



http://www.answers.com/topic/underberg-ag#ixzz1Sp7QimJT http://portal.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_oiko1_1_09/04/2006_150245 http://wikipedia.qwika.com/en2el/J%C3%A4germeister http://allotino.pblogs.gr/2008/09/to-jagermeister.html http://www.nicks.com.au/Product/View/Gammel-Dansk-Bitter-Dram-Bitters http://wikipedia.qwika.com/en2el/Gammel_Dansk http://en.wikipedia.org/wiki/Gammel_Dansk

http://www.wineglobe.com/12090.html 

http://www.cheap-cigarettes-here.com/gammel-dansk.html


Πηγές φωτογραφιών


http://www.foithtips.com/2011_02_01_archive.html
http://agricole30.skyrock.com/7.html
http://articulo.mercadolibre.com.ar/MLA-459215624-jagermeister-licor-700ml-_JM
http://h-jackson0811-dc2.blogspot.gr/2010/10/jagermeister-release-beast.html
https://language.underberg.com/index/en/noflash/main/
http://www.sundialgardens.com/specialtyfoods.htm
http://www.ebay.de/bhp/gammel-dansk
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gammeldansk.jpg
http://www.gammeldansk.dk/frontpage.aspx?lang=en
http://nordic-store.com/Gammeldansk-Bitter-Dram-3-x-003-ltr