Bitter & Amaro…η ανατομία του πικρού - Μέρος 3


Amaro Ramazzoti

Amaro Ramazzoti 

Άλλο ένα τονωτικό αμάρο Μιλανέζικης προέλευσης, από 33 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά, που μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η γεντιανή, το ραβέντι, η κανέλα η κίνα, η ρίγανη, το νεράντζι από τα νησιά Κουρασάο, η φλούδα από γλυκά πορτοκάλια της Σικελίας  και άλλα συστατικά, τα οποία του προσδίνουν ένα χαρακτηριστικό άρωμα.
 Είναι ευκολόπιοτο και διακρίνεται από μια αλκοολική ελαφράδα (30%), με γερά δεμένη πάνω της μια αέρινη, επίμονη πικράδα. Είναι ένα δυνατό λικέρ, με λεία και λεπτή γεύση όπου κυριαρχεί το πορτοκάλι, με μια εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό και το πικρό.

Ramazzoti

Το μικρό μαγαζί και το εθνικό προϊόν...

Ο Ausano Ramazzotti, διατηρούσε ένα μικρό μαγαζί στο Μιλάνο, όπου πωλούσε κρασιά, λικέρ και διάφορα φυτικά προϊόντα όπως βότανα και ρίζες. Το 1815, είχε μια λαμπρή ιδέα, να δημιουργήσει ένα τονωτικό ποτό και τότε πρωτοέφτιαξε το Ramazzotti…το νέο ποτό, τα πήγε τόσο καλά τις επόμενες δεκαετίες και η εταιρεία μεταφέρεται στο κέντρο του Μιλάνου. Πενήντα χρόνια αργότερα το Amaro Ramazzotti έγινε ένα εθνικό προϊόν...
Το εργοστάσιο βρίσκεται τώρα στο Canelli, κοντά στο Asti και ανήκει στον Όμιλο Pernod Ricard. Σήμερα το Ramazzotti εξακολουθεί να παράγεται με τα ίδια συστατικά και την ίδια τεχνική που χρησιμοποιείται από τον εφευρέτη της, πάνω από 180 χρόνια πριν.
Από την ημέρα που εφευρέθηκε, Ramazzotti άρχισε να διαδίδεται σε όλο τον κόσμο, ενώ σήμερα βρίσκεται μέσα στις 100 κορυφαίες μάρκες αποσταγμάτων παγκοσμίως, πουλώντας πάνω από 1 εκατομμύριο φιάλες κάθε χρόνο. Σήμερα το Ramazzotti έχει μεγαλύτερες πωλήσεις στη Γερμανία ακόμα και από το Jägermeister…

Πως θα το απολαύσετε

Το Ramazzotti δεν είναι απλώς ένα χωνευτικό ποτό (πίνεται σκέτο μετά τα γεύματα, κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου), αλλά ένα ποτό για κάθε περίσταση…δροσιστικό και τονωτικό απεριτίφ που μπορείτε να το απολαύσετε με πάγο, με σόδα, με μεταλλικό νερό, με τζίντζερ ale και μια φέτα λεμόνι ή σε κοκτέιλ.

Amaro Ramazzoti

Οι περιπέτειες του Luxardo…

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1821, στην πόλη της Zadar της Κροατίας, από τον Girolamo Luxardo, ο οποίος είχε μετακινηθεί εκεί από το 1817 ως προξενικός εκπρόσωπος του Βασιλείου της Σαρδηνίας. Το Ζαντάρ ήταν η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Δαλματίας, η οποία ανήκε στην Αυστριακή Αυτοκρατορία, ενώ για πολλούς αιώνες πριν βρισκότανε υπό την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Βενετίας.
 Το πρώτο και το πιο επιτυχημένο προϊόν ήταν το Liquore Maraschino, ένα παλιό παραδοσιακό λικέρ από τη Δαλματία, ενώ αργότερα ακολούθησε το Sangue Morlacco.

Luxardo

Το 1913 χτίστηκε στο Zadar ένα μεγάλο και σύγχρονο εργοστάσιο, το οποίο κτίριο εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και σήμερα. Λίγα χρόνια αργότερα, μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το Ζαντάρ παραχωρήθηκε στο Βασίλειο της Ιταλίας. Το αποστακτήριο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ το 1944, σήμανε το τέλος της γερμανικής κατοχής, μιας και η πόλη κατελήφθη από τα στρατεύματα του Τίτο και στο τέλος του πολέμου παραχωρήθηκε στην Γιουγκοσλαβία. Σχεδόν όλοι οι Ιταλοί πολίτες, μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειας Luxardo αναγκάστηκαν να φύγουν. Ο Giorgio Luxardo, μετακόμισε στην Torreglia, κοντά στην Πάντοβα, της Ιταλίας, όπου έχτισε ένα νέο αποστακτήριο και συνέχισε τις δραστηριότητες της οικογένειας και της επιχείρησης.
Σήμερα, τα προϊόντα της εταιρίας περιλαμβάνουν μια ποικιλία από ποτά και παρόμοια προϊόντα όπως Maraschino, Sangue Morlacco, Sambuca, Amaretto, Grappa, Slivovitz (μπράντυ από σταφίδα) κλπ.

Amaro Luxardo

Ο Luxardo έφτιαξε για πρώτη φορά Bitter το 1885. Παράγεται μετά από μακρά εκχύλιση από μπαχαρικά και αυτοφυή βότανα των λόφων του Euganean, όπως η γλυκόριζα, το κάρδαμο, η κανέλα, το σαφράν η κινίνη και η φλούδα νεραντζιού, που του δίνουν ένα σκούρο καφέ χρώμα.
 Είναι αρκετά πικρό, με πιπερίζουσα γεύση, λεπτή υφή και έντονα αρωματικό, με διακριτές φυτικές νότες και ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού.

Amaro Luxardo
Luxardo amaro abano

Το Abano ήταν ένα παλιό ρωμαϊκό spa στα νότια της Σικελίας, το οποίο απεικονίζεται και στην ετικέτα. Τα περισσότερα βότανα σε αυτό το Amaro, είναι επίσης αυτοφυή, από τους ηφαιστειακούς λόφους του Euganean, με την πικρή φλούδα πορτοκαλιού, το κάρδαμο, την κανέλα, το λευκό πιπέρι και την κίνα να πρωταγωνιστούν. Πρόκειται για ένα μέσης πικρότητας αμάρο, με παραπλήσια χαρακτηριστικά με το «αδερφάκι» του το Amaro luxardo.

Luxardo amaro abano
Luxardo Bitter

Τα αρώματά του προέρχονται από την εκχύλιση διαφόρων βοτάνων και μπαχαρικών, όπως γλυκό και πικρό πορτοκάλι, νεράντζι, ραβέντι, αρτεμισία, μέντα, μαντζουράνα, κεράσι, δεντρολίβανο, κασσία, κινίνη, μάραθο, μέντα, αγγελική, μαντζουράνα, ρίζα ίριδος, φτέρη και θυμάρι. Στη συνέχεια, για να γίνει πιο ανεκτό...προσθέτουν την σωστή ποσότητα ζάχαρης.
Είναι ένα φωτεινό κόκκινο amaro, που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το Campari. Έχει ασθενέστερο βαθυκόκκινο χρώμα, είναι ελαφρώς λιγότερο ιξώδες, η γεύση του είναι αρκετά παρόμοια και είναι λίγο πιο πικρό. Χαρακτηρίζεται ως πλούσιο αμάρο, περίπλοκο και πολυεπίπεδο, αφήνοντας μια θαυμάσια αίσθηση στο στόμα, φέρνοντας ένα πλήθος από γευστικές αποχρώσεις, με ένα ευχάριστο τελείωμα.

Luxardo Bitter
 Πως θα τα απολαύσετε

Eίναι πολύ αγαπητά Digestifs στην περιοχή της Βενετίας. Δοκιμάστε τα πριν από το δείπνο ως απεριτίφ, για την τόνωση της όρεξης. Σε  θερμοκρασία δωματίου, με πάγο, με νερό και μια φέτα λεμονιού, σε βενετσιάνικο στυλ με ανθρακούχο νερό ή σε ένα υπέροχο κοκτέιλ.

Luxardo
Amaro Lucano

Η έμπνευση του σεφ…

Η πρώτη του παρασκευή χρονολογείται το 1894, με εμπνευστή τον Pasquale Vena, ιδιοκτήτη μπαρ και διάσημου σεφ ζαχαροπλαστικής στο χωριό Pisticci. Το Amaro Lucano έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις και οι Vena ήταν επίσημοι προμηθευτές του οίκου της Σαβοΐας, του οποίου το έμβλημα βρίσκεται στην ετικέτα. Σήμερα παρασκευάζεται στην περιοχή Basilicata της Ιταλίας από την Amaro Lucano SpA Pisticci Scalo, που συγκαταλέγεται μέσα τους σημαντικότερους Ιταλούς παραγωγούς λικέρ και οινοπνευματωδών ποτών, με περισσότερο από έναν αιώνα εμπειρίας στην ιταλική και διεθνή αγορά. Στην Ιταλία το Amaro Lucano κατέχει ηγετική θέση με το 14% του μεριδίου της αγοράς.

Amaro Lucano

Παλιά συνταγή από 37 επιλεγμένα βότανα

Βασίζεται σε μια παλιά συνταγή από σπάνια βότανα και ρίζες, η οποία παραμένει απόρρητη και την γνωρίζουνε μόνο μέλη της οικογένειας που φέρουν την εταιρεία. Τα 37 επιλεγμένα βότανα όπως γεντιανή, αγγελική, απήγανος, φασκόμηλο, θυμάρι, κέδρο, ζάχαρη και άλλα μυστικά συστατικά εκχυλίζονται για να δώσουν ένα πικάντικο, γλυκόπικρο amaro, με πιπεράτη γεύση που γαργαλάει τη γλώσσα με ζωηρούς υπαινιγμούς τύπου κόλα. Έχει έντονο χρώμα καραμέλας και περιέχει 30% αλκοόλ.

Πως θα το πιείτε

Πίνεται σε κάθε περίσταση, χρησιμοποιείται κυρίως ως χωνευτικό, ενώ μπορείτε να πιείτε σκέτο ή σε κοκτέηλ ή σαν απεριτίφ με πάγο, με σόδα, με φέτα λεμόνι ή πορτοκάλι. Επίσης μπορείτε να το πιείτε ζεστό, ως τονωτικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα ή να γαρνίρετε κέικ, παγωτά ή μούς.  Είναι ακριβώς όπως ένα πρίσμα που λαμπυρίζει στα χέρια σας, αλλάζοντας το χρώμα του από τον τρόπο που προσπίπτουν οι ηλιαχτίδες.


Amaro Lucano

Cynar

Η ταυτότητά του


Το Cynar είναι ένα ιδιότυπο ιταλικό απεριτίφ λικέρ με 16,5% αλκοόλ, που παρασκευάζεται από 13 βότανα και φυτά, που το καθιστούν εξόχως αναζωογονητικό και τονωτικό. Ο «κορμός» του  είναι η αγκινάρα (Cynara scolymus - εξού και το όνομά του), που συγκομίζεται από την κοιλάδα Πάδου στην Ιταλία.
Αν και στην ευρωπαϊκή αγορά είναι κλασικό αφού κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1950, το Cynar έχει αυξήσει την δημοτικότητά του στα κοκτέιλ μπαρ των ΗΠΑ, τα τελευταία δύο χρόνια. Από το 1995 παρασκευάζεται και διανέμεται από την Campari Group και κατατάσεται μέσα στις εκατό κορυφαίες μάρκες ποτών στον κόσμο.

Cynar
Η γευσιγνωσία του

Με σκούρο καφέ χρώμα, που θυμίζει αναψυκτικό τύπου κόλα, έχει μια επίμονη και δυνατή γλυκόπικρη γεύση, σαν ένα ελαφρύτερο Campari. Το μεγάλο γευστικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στο έντονο άρωμα και στη γεύση της αγκινάρας, μαζί με μια συνοδεία φυτικότητας, που συνδυάζεται με πινελιές από άργιλο και δέρμα, ενώ στην επίγευση δίνει λίγο την αίσθηση του χαλκού. 

Cynar
Πως πίνεται

Το Cynar πίνεται, ως απεριτίφ, ως χωνευτικό, αλλά και σκέτο…συνήθως με πάγο, με ανθρακούχο νερό, με σόδα και φέτα λεμόνι ή πορτοκάλι. Στην Ευρώπη πίνεται συχνά συνοδεία χυμού πορτοκαλιού και ιδιαίτερα στην Ελβετία, όπου αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή συνδυασμό. Πολλοί επίσης το πίνουνε με κόλα ή με την μπύρα. Τα κοκτέιλ είναι ένα άλλο ευρύ πεδίο εφαρμογής όπου το Cynar διαπρέπει…Σε μια παραλλαγή του cocktail Negroni μπορεί να αντικαταστήσει το Campari. Ενώ στο κοκτέιλ Derek που θα μπορούσε να ονομαστεί «η συμφωνία των αμάρο», συνδυάζονται αρώματα απο το νεράντζι του Campari με την μέντα και τον ευκάλυπτο του Fernet και η κρεμώδη υφή του Cynar, τελειώνοντας με καυτές νότες μπαχαρικών και μια έντονη πίκρα που σβήνει γλυκά από το σιρόπι, τον χυμό των πορτοκαλιών Cara Cara και του λεμονιού.


Cynar


Το επιμύθιο

Βασικά μου χρειάζεται μόνο ένα ποτό για να μεθύσω. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θυμάμαι αν είναι το δέκατο τρίτο ή το δέκατο τέταρτο.  
George Burns



Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΟΙΝΟΣ & ΠΟΤΟ» 8/2011


Πηγές 


http://en.wikipedia.org/wiki/Girolamo_Luxardo 
http://italianmade.com/vino2011/user/amaro-lucano 
http://it.wikipedia.org/wiki/Amaro_Lucano 
http://www.athinorama.gr/umami/spirits/articles/?id=1968 
http://www.athinorama.gr/umami/spirits/articles/?id=1521 
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13770&subid=2&pubid=87109148

Πηγές φωτογραφιών

http://www.fabiogreco.com/amariamari/manifesti/manifesti.html 
http://www.friendlyrentals.com/blog/en/milan/shopping/posts-226-7.htm
http://liquidusblog.com/2012/06/10/thats-amaro/
http://ambradambra.wordpress.com/page/2/
http://www.caskstore.com/luxardo-fernet-90-pf.html
http://www.caskstore.com/luxardo-amaro-abano-60-pf.html
http://www.astorwines.com/SearchResultsSingle.aspx?p=2&search=23179&searchtype=Contains
http://hijosdelossuenos.blogspot.gr/2013/02/la-ditta-luxardo-produttrice-di.html
http://italypanorama.com/2009/places-to-see/specialty-coffee-liquor/
http://cocktailsandcologne.wordpress.com/2012/06/27/drinking-out-il-patrizio-at-frannys/
http://jaycrabb.blogspot.gr/2010_08_01_archive.html
http://tuscantraveler.com/tag/italian-food-rules/
http://adam-44.blogspot.gr/2011/05/on-those-drinks.html