Creame Liqueurs - Μέρος 1


Cream liqueurs.

Στο παρόν αφιέρωμα – πόνημα, θα περιηγηθούμε και θα εξερευνήσουμε τον γλυκό και κρεμώδη χώρο των Cream liqueurs. Αποτελούν μια ιδιαίτερη και άκρως ενδιαφέρουσα κατηγορία δημοφιλών ηδύποτων, που συνδυάζουν διάφορες αλκοολικές βάσεις με κρέμα γάλακτος. Δεν πρέπει να συγχέονται με τα Crème liqueurs, τα οποία έχουν μεν κρεμώδη υφή, αλλά δεν οφείλουν αυτό τους το χαρακτηριστικό στην κρέμα γάλακτος.                                            

Τα Cream liqueurs έχουν μια ιδιαιτερότητα: ΄Επειδή το γάλα και η κρέμα περιέχουν την πρωτεΐνη καζεΐνη, πήζουν, όταν αναμιγνύονται τα λικέρ αυτού του τύπου με ασθενή οξέα όπως το λεμόνι, το ανθρακούχο νερό ή το ανθρακικό. Ενώ αυτό είναι ανεπιθύμητο στις περισσότερες περιπτώσεις, σε μερικά κοκτέιλ είναι επιθυμητό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Cement Mixer. Επίσης έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από ό, τι άλλα αλκοολούχα ποτά και μετά το άνοιγμα καλό είναι να φυλάσσονται σε ψυγείο.

Υπάρχουν πολλά γνωστά και άγνωστα στην Ελλάδα, αξιόλογα εμπορικά σήματα, γνωρίστε τα…

Baileys Irish Cream

Tο Baileys Irish Cream είναι το πρώτο λικέρ που συνδύασε επιτυχημένα την κρέμα και το αλκοόλ, με βάση το ουίσκι και γεύση σοκολάτας, βανίλιας και καραμέλας. Αν και σήμερα διατίθεται ένας μεγάλος αριθμός παρόμοιων ποτών, το Baileys είναι το πρώτο σε πωλήσεις Liqueur στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, αφού τα τελευταία 33 χρόνια εξάγεται σε πάνω από 150 διαφορετικές χώρες.

Baileys

Συστατικά και παραγωγή

Μοναδικό μίγμα φρέσκιας κρέμας γάλακτος και γνήσιου τριπλά αποσταγμένου Ιρλανδέζικου ουίσκι, σοκολάτας, βανίλιας, καραμέλας και ζάχαρης, το Baileys παρασκευάζεται από την R. A. Bailey & Co, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, με μια διαδικασία που αποτρέπει το διαχωρισμό του ουίσκι και της κρέμας.
Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται κάποιος γαλακτωματοποιητής, που «δένει» - ομογενοποιεί την κρέμα και το ουίσκι, σχηματίζοντας ένα γαλάκτωμα αποτρέποντας έτσι τον διαχωρισμό τους. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, δεν χρησιμοποιείται κανένα συντηρητικό, καθώς οι 17 αλκοολικοί βαθμοί του συντηρούν το προϊόν, που «ζει» για 24 μήνες, αφού αποθηκευτεί στους 0o - 25ο C. Η κρέμα που χρησιμοποιείται προέρχεται από το Avonmore Waterford Plc,  ένα συνεταιριστικό γαλακτοκομείο που βρίσκεται περίπου 70 μίλια έξω από το Δουβλίνο. Περισσότερα από 4 εκατομμύρια λίτρα Ιρλανδικής κρέμας, χρησιμοποιούνται ετησίως στην παραγωγή του Baileys, κάτι που αντιστοιχεί στο 4,3% της συνολικής παραγωγής γάλακτος της Ιρλανδίας.

Baileys

Εκτός από την κλασσική, best seller έκδοση του Baileys, κυκλοφορούν επίσης άλλες 3 ιδιαίτερες γεύσεις:

Baileys Crème Caramel.

Το Baileys Crème Caramel, έχει την πλούσια γεύση και κρεμώδη υφή του κλασσικού  Baileys, με λεπτή γεύση και άρωμα καραμέλας. Το 2007 τιμήθηκε με το Αργυρό μετάλλιο, σε διεθνή διαγωνισμό στο Σαν Φρανσίσκο.

Baileys mint chocolate

Είναι μια πολύ επιτυχημένη παραλλαγή, της ίδιας βραβευμένης συνταγής, που συμπληρώσει τέλεια την υπέροχη γεύση του Baileys, με αρωματικές νότες μαύρης σοκολάτας και μέντας. Περιέχει 16,9% αλκοόλ και επίσης τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο το 2007, σε διεθνή διαγωνισμό στο Σαν Φρανσίσκο.

Baileys Coffee

Το Baileys Coffee, με 17% αλκοόλ, συνδυάζει αρμονικά την απαλή γεύση του Baileys με την πλούσια γεύση και τα αρώματα του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ.

Baileys

Μπορείτε να πιείτε το Baileys με θρυμματισμένο πάγο, όπως επίσης και με κάθε τύπο κρύου ή ζεστού καφέ, πλην του Ελληνικού, σε κοκτέιλς ή να το προσθέσετε σε γλυκά όπως το τιραμισού.


Mozart Chocolate Cream Gold

Το Mozart Chocolate Cream Gold, είναι ένα Αυστριακό premium λικέρ με 17% αλκοόλ, ιδιαίτερα δημοφιλές στην γενέτειρά του, την περιοχή του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Το όνομά του αποτελεί φόρο τιμής, στον μεγάλο συνθέτη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, που γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ το 1756.

Συστατικά και παραγωγή

Το Mozart Gold φτιάχνεται από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες. Μεταξύ άλλων περιέχει κρέμα γάλακτος, γάλα, γκουρμέ σοκολάτα από το Βέλγιο, πραλίνα κερασιού, αποστάγματα φρούτων, βανίλια Bourbon από την Μαδαγασκάρη και κρυσταλλική ζάχαρη. Το κακάο που χρησιμοποιείται είναι ένα μίγμα των τύπων Forastero (Δυτική Αφρική) και Trinitario (Καραϊβική).
 Το κακάο και η βανίλια πρέπει να εμβαπτιστούν για 30 ημέρες σε απόσταγμα ζαχαροκάλαμου. Εν συνεχεία, η μαύρη σοκολάτα, η ζάχαρη, το κακάο, η κρέμα γάλακτος και το βούτυρο κακάο, αναμειγνύονται με την ακριβή σειρά, ενώ διαφορετικές θερμοκρασίες και τεχνικές ανάμειξης πρέπει να τηρούνται – όλα αυτά είναι κρίσιμα για τη γεύση και την υφή του λικέρ.

Mozart Chocolate Cream Gold
Γευσιγνωσία

Το Mozart Gold χαρακτηρίζεται από έντονο και σύνθετο άρωμα σοκολάτας γάλακτος με αποχρώσεις από αποστάγματα φρούτων, βανίλιας και καραμέλας. Είναι ιδιαίτερα κρεμώδες και μεταξένιο στην υφή, με γεμάτο σώμα και γεύση, που είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στο γλυκό και στο πικρό. Με λαμπερό χρώμα που βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ του λευκού και του μαύρου λικέρ, έχει ελαφρύ και αρωματικό τελείωμα. Το 2012 τιμήθηκε με διπλό χρυσό μετάλλιο, σε διεθνή διαγωνισμό στο Σαν Φρανσίσκο.

Εκτός από το κλασσικό Mozart Gold, κυκλοφορούν άλλες 4 ιδιαιτέρα ενδιαφέρουσες παραλλαγές: 

Mozart Chocolate Cream White

Το Mozart White, είναι το απαλό σμίξιμο της λευκής σοκολάτας, με φρέσκια κρέμα γάλακτος, καραμέλα και βανίλια. Με  30% λιγότερο λίπος από τα λικέρ της κατηγορίας και μόλις 15% αλκοόλ.

Mozart Chocolate Cream White

Mozart Chocolate Pure Black

Πικρόγλυκο λικέρ μαύρης σοκολάτας, με 17% αλκοόλ, έντονη γεύση και μακράς διάρκειας φινίρισμα. Μια «ομοβροντία» μαύρης σοκολάτας, με έντονες νότες βανίλιας, καραμέλας και κακάο.

Mozart Chocolate Pure Black

Mozart Chocolate spirit Dry

Με 40% αλκοόλ, αποτελεί μια απόλυτη εμπειρία σοκολάτας, αποκλειστικά από φυσικά συστατικά, προερχόμενη από την απόσταξη premium σοκολάτας, με περιεκτικότητα σε σάκχαρα 0 g/l. Με εκρηκτική γεύση και υπέροχο άρωμα σοκολάτας, «εφοδεύει» στον ουρανίσκο και δημιουργεί μια μακρόσυρτη γλυκόπικρη επίγευση.

Mozart Chocolate spirit Dry

Mozart Chocolate Bitters

Με 40% αλκοόλ, είναι η πεμπτουσία της υγρής, συμπυκνωμένης μαύρης γκουρμέ σοκολάτας, για χρήση σε ποτά, αφεψήματα και πιάτα. Εκτός από την έντονη παρουσία του κακάο που κυριαρχεί, διακρίνονται νότες από μπαχαρικά όπως το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και η βανίλια.

Mozart Chocolate Bitters

Carolans Irish cream liqueur

Αναμφίβολα ένα από τα κορυφαία Irish cream liqueurs στον κόσμο. Το όνομά του προέρχεται από τον φημισμένο Ιρλανδό αρπίστα, Turlough O΄Carolan, που έζησε το 17ο αιώνα και έγινε γνωστός για τη μουσική του που εξέφραζε ένα ζωηρό και χαρούμενο πνεύμα.
Το γεγονός ότι τα cream liqueurs γεννήθηκαν στην Ιρλανδία δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς η χώρα φημίζεται τόσο για την παραγωγή φρέσκιας κρέμας γάλακτος όσο και μοναδικών αποσταγμάτων. Το παλαιότερο αποστακτήριο ουίσκι στον κόσμο  άλλωστε ιδρύθηκε στην Ιρλανδία το 1608. Το πάντρεμα αυτών των δύο παραδόσεων, αποτελεί και τον πυρήνα της επιτυχίας του Carolans. Το Carolans δημιουργήθηκε το 1979 και φτιάχνεται μέχρι σήμερα στην Κομητεία του Tipperary, στην καρδιά της γαλακτοπαραγωγικής Ιρλανδίας. Η αξεπέραστη ποιότητα της κρέμας, είναι ζωτικής σημασίας για την  απαλή υφή του Carolans, μιας και  αποτελεί σχεδόν το 40% του προϊόντος. Το Carolans συνδυάζει Ιρλανδέζικο ουίσκι και άλλα αποστάγματα με πλούσια, φρέσκια κρέμα γάλακτος και οφείλει την ανώτερης ποιότητας γεύση του στο απαλό «δέσιμο» των εκλεπτυσμένων αρωμάτων του, ιδιαίτερα αυτό του μελιού ερείκης.

Carolans Irish cream liqueur

Η παραγωγή του Carolans είναι μια διαδικασία τεσσάρων σταδίων που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία:

1. Η βάση του  Carolans αποτελείται από Ιρλανδικό ουίσκι και ουδέτερο απόσταγμα αλκοόλης, τα οποία αναμειγνύονται προσεκτικά με την κρέμα από ένα κοντινό γαλακτοκομείο.
2. Η κρέμα, το νερό και οι σταθεροποιητές αναμιγνύονται μαζί σε υψηλές θερμοκρασίες, μέσα από μια λεπτή και αυστηρά ελεγχόμενη διαδικασία, με τη χρήση σύγχρονου και εξελιγμένου εξοπλισμού. Οι σταθεροποιητές θα εξασφαλίσουν ότι το προϊόν δεν θα πήξει.
3. Στη συνέχεια, μέσω της διεργασίας της ομογενοποίησης, εξασφαλίζεται ότι η κρέμα και τα άλλα συστατικά, γίνονται ένα σώμα και ότι δεν θα διαχωριστούν.
 4. Μετά το μείγμα ψύχεται και εμφιαλώνεται στο σύγχρονο εργοστάσιο στο Clonmel. Ο αυστηρός έλεγχος, σύμφωνα με  τα διεθνή πρότυπα ποιότητας, εξασφαλίζει ότι μόνο το καλύτερο προϊόν εμφιαλώνεται.

Carolans Irish cream liqueur

Το Carolans έχει καθιερωθεί ως το δεύτερο σε πωλήσεις ιρλανδικό cream λικέρ ανά τον κόσμο και εξάγεται σε πάνω από 80 χώρες. Ο συνδυασμός της ανταγωνιστικής τιμής, της ελκυστικής συσκευασίας δώρου και πάνω απ΄ όλα, η ανώτερη γεύση του, συνέβαλαν στην επιτυχία Carolans. Η αισθησιακή, πλούσια και μεταξένια του γεύση θα σας συνεπάρει.
Απολαύστε το Carolans σκέτο, με πάγο, ή σε κοκτέιλ όπως τα Mudslide - Carolans, καλούα και βότκα, Wild Rover - Carolans και Irish Mist Liqueur, ή ένα κλασσικό και αξεπέραστο B52 - Carolans, καλούα & Grand Marnier.

Carolans Irish cream liqueur

Carolans Light

Το Carolans Light παρασκευάζεται από τα καλύτερα και αγνότερα συστατικά της Ιρλανδίας, περιλαμβάνοντας όπως και το πρωτότυπο, φρέσκια κρέμα, ιρλανδέζικο ουίσκι, ένα ουδέτερο απόσταγμα και μέλι. Με 50% λιγότερο λίπος από το κλασσικό Carolans και 39% λιγότερο λίπος από το Baileys, (σύμφωνα με τον παρασκευαστή του) το Carolans Light απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές και να απολαμβάνουν την αξεπέραστη κρεμώδη γεύση ενός αυθεντικού cream λικέρ χωρίς ενοχές.

Carolans Light

Sheridans

Το Sheridan είναι ένα σχετικά νέο λικέρ με 15,5% αλκοόλ, που πρωτοξεκίνησε να παράγεται στο Δουβλίνο το 1994, από τον Tomas Sheridan & Sons - από την ίδια εταιρεία που παράγει και το Baileys. Το περιεχόμενό του Sheridan, είναι τόσο εντυπωσιακό, όσο εντυπωσιακό είναι και το μπουκάλι του, προσφέροντας μια μοναδική γευστική εμπειρία από ένα 100% φυσικό προϊόν.

Sheridans

Γευσιγνωσία - περιγραφή

Ένα μοναδικό διπλό ποτό με καταπληκτική γεύση. Αποτελείται από ένα λευκό liqueur με γεύση βανίλιας και ένα σκούρο με γεύση πλούσιας σοκολάτας και καφέ μέσα σε αλκοολούχο βάση από  ιρλανδικό ουίσκι. Το μπουκάλι που το περιέχει είναι χωρισμένο σε δύο μέρη και διαθέτει ειδικά σχεδιασμένη βαλβίδα για την ιδανική ανάμιξη. Το ένα είναι γεμάτο σκούρο λικέρ με γεύση καφέ και ουίσκι και επίγευση και άρωμα σοκολάτας και καρύδας. Το άλλο είναι γεμάτο λευκό λικέρ με γεύση άσπρης σοκολάτας. Στο σερβίρισμα κυλούν μαζί και το άσπρο στέκεται πάνω από το σκουρόχρωμο. Με  φινίρισμα σοκολάτας και καρυδιού, με λίγο πικρό τελείωμα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τιραμισού σε ποτό.

Το πνεύμα του μπουκαλιού…

Με το μπουκάλι η πρόκληση και το ζητούμενο, ήταν η διανομή των δύο υγρών ταυτόχρονα, στην απαιτούμενη αναλογία, σε δύο χωριστά στρώματα. Οι ιξώδεις ιδιότητες και των δύο ρευστών εξετάστηκαν, καθώς επίσης και ο έλεγχος της ροής του αέρα επιστροφής. Τέλος, ο μηχανισμός κλεισίματος έπρεπε να ταιριάζει στις δύο φιάλες και να πληρεί τις συνήθεις απαιτήσεις των καταναλωτών για στεγανότητα στη σφράγιση και την ευκολία χρήσης. Το μπουκάλι αυτό έκανε στην UDV Diageo, να κερδίσει την διεθνή αναγνώριση, για την πιο καινοτόμο συσκευασία για ποτά.

Sheridans

Το επιμύθιο

Το αλκοόλ είναι η αναισθησία που χρησιμοποιούμε για να αντέξουμε την εγχείρηση της ζωής.
George Bernard Shaw


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΟΙΝΟΣ & ΠΟΤΟ» 3/2013


Πηγές 

www.priceninja.com/baileys-chocolate-mint-liqueur-802919-p.asp http://el.wikipedia.org/wiki/Baileys_Irish_Cream
www.aatiffany.com/
www.mozart-spirits.com/en/
www.carolans.ie
www.biblionet.gr/book/123396/%CE%A4%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%AC,_%CE%97%CF%81%CF%8E/Sheridan%27s
www.notcot.com/archives/2008/02/sheridans-coffe.php

Πηγές φωτογραφιών

http://www.examiner.com/article/homemade-baileys-irish-cream-recipe-for-st-patrick-s-day
http://nassaufdrant.com/save-your-avatars-now-5121.html
http://london.profero.com/media/164455/baileys_rankin_european.jpg
http://forum.freenet.de/showthread.php?p=3625455
http://web2.cylex.de/reviews/viewcompanywebsite.aspx?firmaName=mozart-distillerie-gmbh&companyId=4326166
www.carolanscreamliquer.ie/
http://articulo.mercadolibre.com.ar/MLA-469201762-sheridans-licor-irlandes-700-ml-importado-ver-promociones-_JM
http://www.erb-getraenke.ch/spirituosen/likoer/sheridan-s.html