Τα δημοφιλέστερα κοκτέιλς - Μέρος 3


Daiquiri

Για το άρθρο συνεργάστηκαν οι Διατροφολόγοι Νατσιούλης Αθανάσιος και Τσαπανίδου Μαρία.

Daiquiri - Κούβα

Μερικές από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις έχουν γίνει από ατύχημα. Το ίδιο ισχύει και για το ντάκουιρι που ο μύθος το θέλει να ανακαλύπτεται από τον Αμερικανό μηχανικό ορυχείων Τζένινγκς Κοξ, ο οποίος ξέμεινε από τζιν, στο Σαντιάγκο της Κούβας το 1905. Η φήμη του έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις. Ο Σάλιντζερ, στο "The Catcher In the Rye" το έκανε το αγαπημένο ποτό του Χόλντεν Κόλφιλντ και ο Τζον Κένεντι κατάπιε την αποτυχία στην κρίση του κόλπου των χοίρων με ένα καλό ντάκουιρι. Ρούμι, λάιμ και ζάχαρη ανοίγουν τις πύλες της γευστικής ηδονής…
Εκτέλεση: Γεμίστε το σέικερ με παγάκια, προσθέτετε 3 κουταλιές σούπας λευκό ρούμι, 2 κουταλάκια γλυκού χυμό λεμονιού, 0,5 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη και ανακατέψτε καλά. Στραγγίστε μέσα σε ένα παγωμένο ποτήρι και σερβίρετε αμέσως.
Δοκιμάστε την παραλλαγή του daiquiri με φράουλα, είναι πραγματικά ένα από τα πιο δροσιστικά και γευστικά κοκτέιλ.
Εκτέλεση: Βάλτε μέσα σε ένα μπλέντερ 4-5 μεγάλες φρέσκες φράουλες, 1 κουταλιά της σούπας χυμό από lime, 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη, 40 γρ. άσπρο ρούμι και μισό φλιτζάνι του τσαγιού θρυμματισμένα παγάκια και χτυπήστε τα για μισό λεπτό περίπου. Σερβίρετε σε ένα ποτήρι για κοκτέιλ του οποίου το στόμιο έχετε πρώτα βρέξει και «βουτήξει» στη ζάχαρη και διακοσμήστε με μια φράουλα που θα καρφώσετε στα χείλη του ποτηριού.

Cosmopolitan

Cosmopolitan - ΗΠΑ

Άκρως γυναικείο ποτό, η φήμη του οποίου άρχισε να εξαπλώνεται κυριολεκτικά παντού… όχι χάρη στην ιδιαίτερη γεύση του αλλά γιατί αποτέλεσε σήμα κατατεθέν μιας εκ των δημοφιλέστερων τηλεοπτικών σειρών, του «Sex in the City». Ο λόγος για το αγαπημένο ποτό των τεσσάρων φίλων της σειράς, το Cosmopolitan.
Οι ρίζες του φύονται σε αρκετές πόλεις όπως τη Μινεάπολις, το Σάουθ Μπιτς, το Σαν Φρανσίσκο, το Μανχάταν, τη Μασαχουσέτη. Το κοκτέιλ βασικά είναι απλά ένα καμικάζι με μια ανεπαίσθητη δόση χυμού φράουλας. Η πιο λογικοφανής εξήγηση είναι ότι αρκετοί μπάρμαν είχαν την ιδέα της πρόσθεσης της φράουλας την ίδια στιγμή έτσι ώστε να δημιουργηθεί το… αξεσουάρ που η Κάρι Μπράντσο λάτρευε περισσότερο και από τις γόβες του Manolo Blahnik…
Εκτέλεση: Βάζετε σε ένα σέικερ 2 μεζούρες βότκα (κατά προτίμηση με γεύση κίτρου), μισή μεζούρα Triple Sec, μισή μεζούρα χυμό από λάιμ, μισή μεζούρα χυμό κράνμπερι, 3 με 4 φέτες από λάιμ και προσθέτετε μπόλικο πάγο. Ανακατεύετε καλά και στραγγίζετε το ποτό μέσα σε ένα ψιλό ποτήρι για κοκτέιλ. Διακοσμούμε με ψιλοκομμένες φέτες από λάιμ.


Angel face

Angel face - Γαλλία

Μέχρι το 1588 η Ισπανική αρμάδα ήταν ένας αχτύπητος στόλος. Ο Φίλιππος ο 2ος από καιρό ονειρευόταν να συντρίψει τους Άγγλους και για αυτό τον Ιούνιο του ίδιου έτους έστειλε 130 πλοία στις Νορμανδικές ακτές. Δεν υπολόγισε καλά όμως τη δεινότητα του Αγγλικού στόλου και τις απίστευτες Αγγλικές καταιγίδες, με αποτέλεσμα μετά από δύο μήνες να επιστρέψουν στην Ισπανία μόνο τα απομεινάρια από τη θρυλική αρμάδα. Ακόμα και το περίφημο «Έλ Καλβαντόρ» ναυάγησε στους υφάλους της Νορμανδικής ακτής. Το όνομά του όμως διασώθηκε: Νόρμαντυ Καλβαντόρ. Αργότερα οι Γάλλοι ονόμασαν μια περιοχή με θαλερές πρασινάδες και πολλές μηλιές Καλβαντός. Ακόμα και σήμερα εκεί παράγεται ένα ιδιαίτερο κρασί από μήλα, που ωριμάζει σε βαρέλια για 10-15 χρόνια και φέρει το ίδιο όνομα.
Εκτέλεση: Γεμίστε το σέικερ με παγάκια, προσθέτετε 3 κουταλιές σούπας λευκό ρούμι, 2 κουταλάκια γλυκού χυμό λεμονιού, 0,5 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη και ανακατέψτε καλά. Στραγγίστε μέσα σε ένα παγωμένο ποτήρι και σερβίρετε αμέσως.

Kamikaze
Kamikaze

Πήρε το όνομά του από τους θρυλικούς πιλότους των Γιαπωνέζικων καταδιωκτικών αεροπλάνων «ζέρο», που με αποστολές αυτοκτονίας θυσίαζαν την ζωή τους πέφτοντας με το αεροπλάνο τους πάνω σε Αμερικανικούς στόχους. Ήταν βλέπετε ταγμένοι στον αυτοκράτορα…
Εκτέλεση: Γεμίστε το σέικερ με παγάκια, προσθέτετε 30 ml βότκα, 30 ml κουαντρό, 30 ml χυμό λεμονιού και 5 ml λάιμ. Ανακατέψτε καλά και στραγγίστε μέσα σε ένα πλατύ ποτήρι σαμπάνιας. Γαρνίρετε με κόκκινο κρεμμυδάκι κοκτέιλ.

Black perl
Black perl - Τζαμάικα

Η Τζαμάικα υπήρξε η μεγαλύτερη αγορά δουλείας στην Καραϊβική και σίγουρα δεν υπήρξε ποτέ ήρεμη και ειρηνική χώρα. Για τη νομή του πλούτου της οι Άγγλοι εκδίωξαν τους Ισπανούς, με αποτέλεσμα να διαλυθούν και να χωριστούν πολλές οικογένειες. Έτσι ένα όμορφο νεαρό κορίτσι έμεινε μόνο στον κόσμο με την αφοσιωμένη και προνοητική υπηρέτριά της, που πήρε μαζί της την κίτρινη περγαμηνή με τη συνταγή του θρυλικού λικέρ Τία Μαρία και την έκανε γαμήλιο δώρο στην κοπέλα. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης δόθηκε το όνομά της στο λικέρ, από το θεία Μαρία. Το λικέρ παρασκευάζεται από τους κόκκους του καλύτερου και ακριβότερου καφέ του κόσμου, από τα μπλε βουνά της Τζαμάικα, σιρόπι ζαχαροκάλαμου, βανίλια και  τροπικά καρυκεύματα.
Εκτέλεση: Γεμίστε το σέικερ με παγάκια, προσθέτετε 1,5 κουταλιές σούπας Τία Μαρία, 1,5 κουταλιές σούπας κονιάκ, ανακατέψτε καλά και στραγγίστε σε ψηλό ποτήρι σαμπάνιας. Προσθέστε από πάνω 1/3 του φλιτζανιού παγωμένη σαμπάνια και γαρνίρετε με κεράσια κοκτέιλ. Σερβίρετε πριν και μετά το γεύμα.

Buccaneer

Buccaneer - Παρθένοι Νήσοι

Οι Παρθένοι νήσοι ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα καταφύγια πειρατών. Ο Φράνσις Ντρέικ ένας από τους μεγαλύτερους θαλασσοπόρους, πλιατσικολόγους και ήρωες της Αγγλίας, ήταν ένας από τους σημαντικότερους μπιούκανηρ… Με το πλοίο του «γκόλντεν χιτ» ή Ελληνιστί «χρυσό χτύπημα», κατάκλεβε τους Ισπανούς κάνοντας πάμπλουτο τον εαυτό του και τη βασίλισσα Ελισάβετ την 1η της Αγγλίας η οποία τον έχρισε ιππότη, κάνοντας το βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο, κυριολεκτικά να βγάζει καπνούς!
Εκτέλεση: Βάλτε τα παγάκια στο σέικερ με 2 κουταλάκια γλυκού γάλα καρύδας, 2 κουταλιές σούπας σκούρο ρούμι, 1,5 κουταλιά σούπας λευκό ρούμι, 2 κουταλάκια γλυκού κουρακάο Τριπλ Σεκ, με 2 κουταλάκια γλυκού χυμό λάιμ και 2 κουταλιές σούπας χυμό ανανά ανακατεύοντας καλά. Στραγγίστε σε μεγάλο τάμπλερ γεμάτο με παγάκια. Σερβίρετε αμέσως με καλαμάκι και ενδείκνυται για  μετά το γεύμα.

Golden lady

Golden lady - Η.Π.Α.

Η Μέη Γουέστ, το κορίτσι από το Μπρούκλιν που το όνομά της έγινε συνώνυμο με την λέξη «βαμπ» τη δεκαετία του 30, λέγεται ότι «βάφτισε» αυτό το κοκτέιλ. Πιστεύεται ότι αναμίχτηκε για πρώτη φορά με την ευκαιρία της πρεμιέρας της ταινίας της «δεν είμαστε άγγελοι» το 1933. Κι όντως δεν ήταν άγγελος, αν πιστέψουμε μια κουτσομπολίστικη στήλη της εποχής, που έλεγε για… τον κατάλογο των εραστών της, αν μπορούσε κανείς να φτιάξει έναν… θα ήταν μεγαλύτερος από τη λίστα των φοροφυγάδων της Ν. Υόρκης!
Εκτέλεση: Βάλτε τα παγάκια στο σέικερ με 1,5 κουταλιά σούπας κονιάκ, 1,5 κουταλιά σούπας λευκό κουρακάο, και 1,5 κουταλιά σούπας χυμό πορτοκαλιού ανακατεύοντας καλά. Στραγγίστε σε μεγάλο ποτήρι σαμπάνιας και συμπληρώστε από πάνω με παγωμένη σαμπάνια. Σερβίρετε όλες τις ώρες.

Negroni

Negroni - Ιταλία

Το Νεγκρόνι προέκυψε όταν ο Καμιλο Νεγκρόνι πρόσθεσε τζιν στο κοκτέιλ Americano. Το Campari εξουδετερώνει τη γλύκα του βερμούτ, το βερμούτ μαλακώνει τις γωνίες του Campari και το τζιν ζωγραφίζει την επίγευση των άλλων συστατικών εντονότερα. Αρχικά αντί του τζιν σερβιρόταν με κλαμπ σόδα αλλά ο Νεγκρόνι ζήτησε να αντικατασταθεί με τζιν για να γίνει λίγο πιο δυνατό και έτσι γεννήθηκε το περίφημο Νεγκρόνι. Διεγείρει την όρεξη και γι’ αυτό είναι δημοφιλές ως απεριτίφ.
Εκτέλεση:
Βάλτε 2-3 παγάκια σε ένα μικρό ποτήρι τάμπλερ, αδειάστε 2 κουταλιές σούπας καμπάρι πάνω τους και κατόπιν 2 κουταλιές σούπας βερμούτ ρόσσο και 1,5 κουταλιά σούπας τζιν, ανακατεύοντας καλά. Σερβίρετε με μια φέτα πορτοκαλιού σαν απεριτίφ.

Planter's Punch
Planter's Punch

Το ρούμι τις παλιές εποχές ήταν γνωστό με το παρατσούκλι «ο δολοφόνος». Το ποτό που σκοτώνει ακόμα και τον διάβολο…έχει συνδεθεί άμεσα με τους θαλασσινούς και τις περιπλανήσεις τους. Οι πειρατές, οι λαθρέμποροι και οι δουλέμποροι έπιναν με απληστία το ποτό από ζαχαροκάλαμο από την Τζαμάικα. Οι άνδρες του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού κάνανε μεγάλες χαρές με την κατάκτηση της Τζαμάικα το 1655 και το ρούμι ήταν ομολογουμένως η καλύτερη ανταμοιβή για αυτούς. Εκείνη τη χρονιά το καθημερινό γαλόνι μπύρας, αντικαταστάθηκε με ένα πάουντ (περίπου μισό λίτρο) ρούμι. Έστω κι αν αργότερα το ρούμι αραιωνόταν με νερό και μειώθηκαν οι μερίδες, αυτή η παράδοση κράτησε μέχρι το 1970.
Εκτέλεση: Βάλτε αρκετό ξυσμένο πάγο σε ένα μικρό ποτήρι τάμπλερ, αδειάστε 4 κουταλιές σούπας σκούρο ρούμι, 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού, 2 κουταλάκια γλυκού σιρόπι γρεναδίνης, 4 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού, 1 κουταλάκι γλυκού σιρόπι ζάχαρης, ανακατεύοντας καλά. Γαρνίρετε με 1 φέτα πορτοκάλι, 1 φέτα ανανά και ένα κερασάκι μαρασκίνο. Σερβίρετε με καλαμάκι αργά το απόγευμα ή το βράδυ.

Singapore Sling

Singapore Sling - Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη, «η μεγάλη γηραιά κυρία της Ανατολής», εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να παραμένει ένας από τους πιο μοδάτους Ασιατικούς προορισμούς. Το χειμερινό μπαρ του ξενοδοχείου Ραφφλς, χτισμένο το 1886, υπήρξε το αγαπημένο στέκι των συγγραφέων Τζόσεφ Κόνραντ, Σώμερσετ Μωμ, Ράντγιάρντ Κίπλινγκ και Νόελ Κάουαρντ και το αγαπημένο τους κοκτέιλ ήταν το Σίγκαπουρ Σλινγκ, με βάση το τοπικό τζιν, που επινόησε ο μπάρμαν Νγκιαμ Τονγκ. Το τζιν εκείνη την εποχή είχε προωθηθεί χάρις την ειδική διάταξη του Αγγλικού κοινοβουλίου και εθεωρείτο ευγενές και «χάι» ποτό.
Εκτέλεση: Γεμίστε μέχρι την μέση με ξυσμένο πάγο ένα μεγάλο ποτήρι τάμπλερ, αδειάστε πάνω του τον χυμό μισού λεμονιού, προσθέστε 3 κουταλιές σούπας τζιν, 1,5 κουταλιές σούπας τσέρρυ μπράντυ και 1 πρέζα αγκοστούρα μπίτερ, ανακατεύοντας καλά. Συμπληρώστε με σόδα και γαρνίρετε με 1 φέτα πορτοκάλι και 2 κερασάκια κοκτέιλ. Σερβίρετε με καλαμάκι πριν ή μετά τα γεύματα.


Το Επιμύθιο

Δεν πίνω ποτέ νερό. Αυτό το πράγμα σκουριάζει τους σωλήνες...
W.C. Fields - Αμερικανός ηθοποιός & συγγραφέας


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Οίνος & Ποτά, Σεπτεμβρίου 2012



Πηγές:

Ποτά απ' όλο τον κόσμο - Λάουρα Κόντι
Εφημερίδα «Οίνος & Ποτά» 5/2005 - Τα δημοφιλέστερα κοκτέιλ - Νατσιούλης Αθανάσιος
www.otherside.gr/2011/01/i-istoria-twn-diasimwn-cocktail
www.oneman.gr/keimena/style/pota/summer-cocktails-meros-3-h-cacha

Πηγές φωτογραφιών:

http://www.barexpres.com/cocteles/daiquiri/
http://www.idrink.com/v.html?id=3626
http://www.dealzippy.co.uk/blog/london/cocktail-classes-in-london.html
http://pinterest.com/uami/cocktails-such/
http://howtospendit.ft.com/style/5591-matthew-carey-williams-talks-personal-style
http://www.columbusalive.com/content/stories/2010/10/13/drinks-menu-surly-girl-saloon.html
http://www.marieclaire.co.uk/lifestyle/recipes/163630/the-golden-lady.html
http://www.radicio.com/
http://www.schmoozd.com/archives/962
http://freerecipehub.blogspot.gr/2011/04/singapore-sling-cocktail.html