Τα δημοφιλέστερα κοκτέιλ - Μέρος 2


Pina Colada

Για το άρθρο συνεργάστηκαν οι Διατροφολόγοι Νατσιούλης Αθανάσιος και Τσαπανίδου Μαρία.

Pina Colada - Πουέρτο Ρίκο

Άλλο ένα διάσημο κοκτέιλ της Καραϊβικής, που όποιος προσπαθήσει να ξαναβρεί εκείνη τη γεύση στα μπαρ της Ευρώπης πιθανότατα θα απογοητευτεί οικτρά. Το ποτό χάνει τη γοητεία του ελλείψει του φυσικού του περιβάλλοντος, ο ξυσμένος πάγος είναι κι αυτός πρόβλημα, όπως επίσης και η κρέμα καρύδας που δεν είναι η ίδια.
Εκτέλεση: Γεμίστε το σέικερ με ένα μέρος του πάγου, προσθέστε 3 κουταλιές σούπας λευκό ρούμι, 3 κουταλιές σούπας χυμό ανανά, 1,5 κουταλιές σούπας σαντιγί και 1,5 κουταλιές σούπας γάλα καρύδας. Ανακινήστε καλά και αδειάστε το μείγμα σε ποτήρι λονγκ ντρινκ, γεμάτο μέχρι το 1/3 με ξυσμένο πάγο. Σερβίρεται αμέσως με 1-2 καλαμάκια και πίνεται το απόγευμα ή το βράδυ.


Caipirinha

Caipirinha - Βραζιλία

Η cachaça, το σύμβολο του κινήματος ανεξαρτησίας της Βραζιλίας, το τρίτο σε παραγωγή ποτό παγκοσμίως μετά τη βότκα και το soju, το ποτό των κοινών θνητών της χώρας, άργησε πολύ να γίνει της μόδας. Για την ακρίβεια μέχρι τη δεκαετία του ‘90 δεν το ήξεραν και πάρα πολλοί εκτός συνόρων της Βραζιλίας και το θεωρούσαν απλό υποκατάστατο ενός καλού ρούμι. Κοινή προέλευση των δύο; Το ζαχαροκάλαμο. Ομοιότητες; Πολλές. Αλλά η cachaça έχει την δική της μακρά ιστορία, τους δικούς της φανατικούς και φυσικά τα δικά της κοκτέιλ.
Εκτέλεση: Σε ένα ποτήρι old fashioned, βάζεις τα κομμάτια του lime και 2 κουταλάκια ζάχαρη και τα λιώνεις με ένα muddler. Προσθέτεις καλύτερα τριμμένο πάγο στο ποτήρι, γεμίζεις το ποτήρι με 60 ml cachaça και γαρνίρεις με ένα κομμάτι lime. Προαιρετικά μπορείς να βάλεις και ζάχαρη στο χείλος του ποτηριού.


Bellini

Bellini - Ιταλία

Το 1929 ο Τζιουζέπε Τσιπριάνι ο γηραιότερος ήταν μπάρμαν στο ξενοδοχείο Europa της Βενετίας, όταν συνάντησε έναν αμερικανό φοιτητή, τον Χάρι Κάσινγκ. Έχοντας απόλυτη ανάγκη από χρήματα, ο Κάσινγκ απέσπασε από τον Τσιπριάνι περίπου 6.000 δολάρια. Εξαφανίστηκε όμως, αφήνοντας τον Ιταλό ανήσυχο για την τύχη των χρημάτων του. Παρ’ όλα αυτά ο Αμερικανός επέστρεψε τον Φεβρουάριο του 1930, όχι μόνο για να ξεπληρώσει τον Τσιπριάνι. Είχε στη διάθεσή του 24.000 δολάρια, έτσι ώστε οι δυο τους να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί. Αυτή ήταν η αρχή του Harry’s Bar, εκεί όπου «γεννήθηκε» το Μπελίνι, ένα κοκτέιλ από prosecco και χυμό ροδάκινου. Το πορτοκαλί κοκτέιλ έλαβε το όνομα του από έναν αναγεννησιακό πίνακα του Τζιοβάνι Μπελίνι που λάτρευε ο Τσιπριάνι.
Εκτέλεση: Καθαρίζετε, κόβετε σε κομμάτια τα ροδάκινα 6 κρύα λευκόσαρκα ώριμα ροδάκινα και τα τρίβετε σε λεπτό τρίφτη ώστε να γίνουν πολτός. Περνάτε τον πολτό μέσα από σουρωτήρι και τον βάζετε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά. Ρίχνετε σε κάθε ποτήρι 1 μέρος πολτού ροδάκινου και προσθέτετε 3 μέρη prosecco (ιταλικός αφρώδης οίνος) στους 4 βαθμούς C. Ανακατεύετε με μακρύ κουτάλι και σερβίρετε σε παγωμένα ψηλά ποτήρια κοκτέιλ.

Kir
Kir - Γαλλία

Ένα από τα πλέον διαδεδομένα κοκτέιλ της γαλλικής μπουρζουαζίας που έλαβε το όνομα του από τον δήμαρχο της Ντιζόν Φελίξ Κιρ, ο οποίος το καθιέρωσε ως επίσημο απεριτίφ σε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονταν στο δημαρχείο. Το Κιρ αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα εκλεπτυσμένο κοκτέιλ που προτιμάται για τη ραφιναρισμένη γεύση του. Το Kir Royal φτιάχνεται με crème de cassis (λικέρ από μαύρο φραγκοστάφυλο) και σαμπάνια και είναι μια εκδοχή του Kir που φτιάχνονταν με λευκό κρασί, είτε Aligote Βουργουνδίας είτε Chardonnay και crème de cassis. Στη Γαλλία πίνεται ως απεριτίφ, πριν από κάποιο γεύμα.
Εκτέλεση: Τοποθετούμε σε ένα παγωμένο ποτήρι flute (σαμπάνιας) 10 ml crème de cassis (περίπου το 1/10 του ποτηριού) και γεμίζουμε το υπόλοιπο με Σαμπάνια. Αναδεύουμε απαλά με το κουταλάκι ανάμειξης και σερβίρουμε.

Sazerac
Sazerac - Αμερική

Ίσως το παλιότερο κοκτέιλ που είναι γνωστό στην Αμερική. Ουίσκι, αψέντι, ζάχαρη αποτέλεσαν τα υλικά του Κρεολού φαρμακοποιού Αντουά Πεϊσόντ το 1830 για τη δημιουργία του Sazerac. Μέσα σε λίγα χρόνια από τη δημιουργία του το Sazerac έγινε τόσο διάσημο που ο Πεϊσόντ έβαλε ρολά στο φαρμακείο του προκειμένου να αφοσιωθεί στη δημιουργία του. Προέρχεται από τη Νέα Ορλεάνη 70 έτη πριν από την εποχή απαγόρευσης και πριν από δύο χρόνια ανακηρύχθηκε το επίσημο κοκτέιλ της πόλης.
Εκτέλεση: Γεμίζετε ένα ποτήρι old fashioned με πάγο, χύνετε 5 ml Pernod Absinthe, γυρνάτε το ποτήρι ώστε να καλυφθεί με το αψέντι και κατόπιν το αδειάζετε. Προσθέτετε 1 κύβο ζάχαρη και 2 ml Peychaud’s Bitters κι ανακατεύετε καλά. Γεμίζετε με πάγο, προσθέτετε 50 ml ουίσκι rye ή μπέρμπον, ανακατεύετε και διακοσμείτε με μια φλούδα λεμονιού.

Long Island Iced Tea

Long Island Iced Tea - ΗΠΑ

Μπορεί να μην περιέχει τσάι αλλά τουλάχιστον κομμάτι της ονομασίας που περιέχει το Long Island είναι ακριβές. Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως μία από τις πιο κλασικές καλοκαιρινές συνταγές κοκτέιλ. Παρόλα αυτά, θεωρούμε το Long Island iced tea, ένα κοκτέιλ ιδανικό, για όλο το χρόνο. Για την ιστορία, το Long Island iced tea δημιουργήθηκε στο Balboa Cafe, του Σαν Φρανσίσκο, ενώ κατά μια άλλη εκδοχή ήταν δημιούργημα του Rosebud Butt, ενός μπάρμαν στο ξενοδοχείο Όακ Μπιτς του Χάμπντον Μπέις, το οποίο ανακάλυψε έπειτα από την απαίτηση αρκετών πιτσιρικάδων για κάτι δυνατό. Ίσως από τα νεότερα κοκτέιλ που υπάρχουν, με ζωή 32 ετών, έκανε την εμφάνιση του, την δεκαετία του ‘80, ενώ είχε μεγάλη απήχηση κυρίως στο αντρικό κοινό. Η αρχική συνταγή, όπως και η παρακάτω, περιέχει τεκίλα.
Εκτέλεση: Τοποθετήστε 15 ml βότκα, 15 ml τζίν, 15 ml ρούμι, 15 ml τεκίλα, 15 ml κουρακάο triple sec, 40 ml φρέσκο χυμό λεμόνι, σε ένα σέικερ τύπου Cobbler (με φίλτρο). Στη συνέχεια ανακατέψτε καλά και ρίξτε το μείγμα σε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο και συμπληρώστε με 40 ml Cola. Τέλος, γαρνίρετε με φέτα από λεμόνι.

Bloody Mary

Bloody Mary - Η.Π.Α.

Η ιδέα της ανάμιξης βότκας με χυμό ντομάτας, ανήκει στο διάσημο μπάρμαν Φέρντιναντ Πέτιοτ, το 1920 και έγινε προς τιμήν του επίσης διάσημου συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Ξεκίνησε με το όνομα «μπάκετ οφ μπλαντ» (κουβάς αίματος), στη συνέχεια «ρεντ μπάνγκερ» (αιματηρό χτύπημα), για να καταλήξει τελικά σε Μπλάντυ Μαίρη (αιμοσταγής Μαίρη).
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε καλά στο σέικερ, παγάκια, 3 κουταλιές σούπας βότκα, 6-8 κουταλιές σούπας ντοματοχυμό, 1 με 1,5 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού, 2 σταγόνες Γουερτσέστερ σως, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και τα στραγγίζουμε μέσα σε μεγάλο ποτήρι ή σε ποτήρι λόνγκ ντρίνγκ, σερβίροντάς το αμέσως.

Manhattan

Manhattan - Η.Π.Α.

Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον κάποτε είχε πει πως το καλύτερο «Μανχάταν» προερχόταν από το στάβλο του Κούρτ Γιούργκεν, που είχε μετατρέψει τον πρώην στάβλο σε μπαρ, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο σπίτι του στο Σαιν Τζιν, που έμοιαζε με κάστρο. Από αυτόν το «στάβλο» τεραστίων διαστάσεων ομολογουμένως, είχαν περάσει προσωπικότητες τεραστίου διαμετρήματος, όπως η οικογένεια των Κάραγιαν, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Φράνκ Σινάτρα, οι Μπάρτονς και η Μπριτζίτ Μπαρντώ με τους συντρόφους της.
Εκτέλεση: Βάλτε τα παγάκια στο ποτήρι ανάμειξης με 1,5 κουταλιά σούπας ουίσκι, 1,5 κουταλιά σούπας βερμούτ και 1 μεζούρα αγκοστούρα, ανακατεύοντάς τα καλά με το ψηλό κουτάλι και αδειάστε το ποτό μέσα σε ποτήρι κοκτέιλ. Σερβίρεται σαν απεριτίφ, γαρνίροντάς το με 1-2 κερασάκια.

Martini Dry

Martini Dry - Η.Π.Α.

Το αγαπημένο απεριτίφ του διάσημου μυστικού πράκτορα Τζέιμς Μπόντ, δημιούργημα του συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ. Ο πράκτορας «007» περιπλανώμενος ανά τον πλανήτη, έπινε πάντα το ίδιο μαρτίνι κατά προτίμηση πολύ ξηρό (dry), δηλαδή πολύ τζιν με μία «υποψία» από βερμούτ. Ο Φλέμινγκ το έπαιζε ειδήμονας και με τα ποτά, πράγμα για το οποίο αποδοκιμάστηκε έντονα και οργισμένα από πολλούς κριτικούς, ειδικά για τα κοκτέιλ του Μπόντ που ήταν πάντα χτυπημένα στο σέικερ και όχι ανακατεμένα, πράγμα που πρόσβαλε το επάγγελμα των μπάρμαν παγκοσμίως.
Εκτέλεση: Βάλτε τα παγάκια στο ποτήρι ανάμειξης με 3 κουταλιές σούπας τζιν, 2 κουταλάκια γλυκού ξηρό βερμούτ και ανακατέψτε σύντομα με το ψηλό κουτάλι. Στραγγίστε το μείγμα με σουρωτήρι και αδειάστε το ποτό μέσα σε καλά παγωμένο ποτήρι κοκτέιλ. Σερβίρεται σαν απεριτίφ, γαρνίροντάς το με 1 πράσινη ελιά.

Margarita

Margarita - Μεξικό

Το μπαρ «Λα Όπερα» του Μέξικο Σίτυ φημίζεται για τα περίφημα κοκτέιλ μαργαρίτα ή «μαργκερίτας» στην τοπική διάλεκτο. Ο περίφημος επαναστάτης Πάντσο Βίλλα, ήταν ένας «Ρομπέν των δασών», φανατικός της τεκίλα και των μαργκερίτας, από τους πιστούς θαμώνες του μπαρ, που ακόμα και σήμερα οι ντόπιοι δείχνουν με καμάρι τις τρύπες από τις σφαίρες του.
Εκτέλεση: Παγώστε ένα ποτήρι κοκτέιλ στο ψυγείο. Κόψτε ένα σφηνοειδές κομμάτι λεμόνι και τρίψτε το γύρω από το χείλος του ποτηριού, γυρίστε το ποτήρι ανάποδα και πιέστε το υγρό χείλος σε ένα πιάτο που υπάρχει αλάτι, ώστε να κολλήσει στο χείλος. Γεμίστε το σέικερ με παγάκια, προσθέτετε 3 κουταλιές σούπας τεκίλα, 2 κουταλάκια γλυκού κουρακάο, 2 κουταλάκια γλυκού χυμό λεμονιού και αδειάστε το ποτό μέσα από σουρωτήρι σε ποτήρι κοκτέιλ. Σερβίρεται σαν απεριτίφ, όσο και μετά το γεύμα.


Το Επιμύθιο

Οι άντρες τη βγάζουν στα μπαρ για δυο λόγους: Είτε δεν έχουν στο σπίτι γυναίκα για να πάνε, είτε έχουν...
Sam Ewing - Αμερικανός παίκτης μπέηζ μπωλ


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Οίνος & Ποτά, Αυγούστου 2012


Πηγές:

Ποτά απ’ όλο τον κόσμο - Λάουρα Κόντι
Εφημερίδα «Οίνος & Ποτά» 5/2005 Τα δημοφιλέστερα κοκτέιλ - Νατσιούλης Αθανάσιος
www.foodzine.gr/home/long-island-iced-tea.html
www.athinorama.gr/umami/spirits/recipes
www.carpediem-hall.gr/menu-deksiosi/cocktail
www.otherside.gr/2011/01/i-istoria-twn-diasimwn-cocktail
www.oneman.gr/keimena/style/pota/summer-cocktails-meros-3-h-cacha

Πηγές φωτογραφιών:

http://www.candlesforautism.com/9oz-Pina-Colada-Candle_p_937.html
http://www.brazil-help.com/cachaca.htm
http://www.inspired2cook.com/2009/08/22/mango-bellini/
http://www.sejourtravels.com/2012/04/03/kir-royale-and-mobile-phones/
http://affiliate-cocktails-recipes.prositeslab.com/category/cocktails-with-absinthe/
http://rapgenius.com/The-coup-long-island-iced-tea-neat-lyrics#note-1195740
http://www.inews.gr/215/Bloody-Mary-kokteil-blanti-meri.htm
http://rollingout.com/cocktail-beer/fathers-day-cocktails/
http://suavecitospirits.com/?page_id=11
http://www.fanpop.com/clubs/cocktails/picks/results/709359/cocktail-bloody-mary-cocktail-margarita