Whisky λικέρ - Μέρος 2



Irish Mist

Ιρλανδία

Irish Mist
Το Irish Mist, είναι ένα διάσημο λικέρ, 35% vol., που φτιάχνεται, από ιρλανδικό ουίσκι, μέλι, βότανα και μπαχαρικά και σημαίνει "Ιρλανδέζικη ομίχλη". Το Irish Mist, ήταν το πρώτο Ιρλανδέζικο λικέρ, οι ρίζες του οποίου χάνονται τουλάχιστον 1000 χρόνια πριν, σε ένα αρχαίο ποτό που αποτελούταν από κρασί, μέλι, μπαχαρικά και βότανα (μεταξύ των οποίων ερείκη), το οποίο πίνανε οι οπλαρχηγοί και οι ευγενείς των αρχαίων φυλών της Ιρλανδίας.

Κατά το 1691, η συνταγή χάνεται και το θρυλικό ποτό εξαφανίζεται, μέχρι που ο Desmond Williams την ανακαλύπτει τυχαία, σε ένα παλιό χειρόγραφο και δουλεύει πάνω της για να δημιουργήσει το Irish Mist, ένα μείγμα από τριπλοαποσταγμένο ιρλανδέζικο ουίσκι, μέλι από τριφύλλι , βότανα και μπαχαρικά.                
Irish MistΞεκίνησε να παράγεται εμπορικά το 1947 στο Tullamore, από την Ποτοποιία της οικογένειας Williams, η οποία ιδρύθηκε το 1829 και παρήγαγε ουίσκι.
Το 1985 πέρασε στα χέρια του ομίλου Cantrell & Cochrane, το 2010 αγοράστηκε από τον William Grant της Σκωτίας και λίγους μήνες αργότερα  πέρασε στην Gruppo Campari. Σήμερα παράγεται στο Δουβλίνο και εξάγεται σε περισσότερες από 40 χώρες.
Το Irish Mist, είναι ένα από τα αρχετυπικά και καλύτερα Whisky λικέρ του κόσμου. Ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια και διακρίνεται για το λαμπερό χρυσοκόκκινο χρώμα του, είναι μελίρρυτο, πικάντικο και εκλεπτυσμένο στην γεύση. Η πολυπλοκότητα και το βάθος των παλαιών malt ουίσκι, δένει υπέροχα με την μελένια του γλυκύτητα και τις αρωματικές βοτανικές και μπαχαρένιες αποχρώσεις του, που διανθίζονται από νότες μαύρης σοκολάτας, καραμέλας, βανίλιας και ξηρών φρούτων.
Τιμήθηκε με το διπλό χρυσό μετάλλιο, στον διεθνή διαγωνισμό World Spirit Championships στο San Francisco το 2008.
Πιείτε το σκέτο ή με πάγο, με σόδα, με cola και λάιμ, με βότκα, με χυμό cranberry ή σε Irish Coffee.                                                                                          
Eblana
Eblana


Το Eblana, είναι ένα ιδιαίτερο ιρλανδέζικο ουίσκι λικέρ, 40% vol., με μέλι, καφέ, αμύγδαλα και φιστίκια, από την Cooley Distillery που ιδρύθηκε το 1987 από τον απόφοιτο του Χάρβαρντ John Teeling, ο οποίος οραματίστηκε να αντιστρέψει την πτώση του ιρλανδικού ουίσκι.
Αγοράζοντας μια κρατική έκταση, στη χερσόνησο Cooley στην ανατολική ακτή της Ιρλανδίας, σε λιγότερο από δύο χρόνια κατείχε δύο αποστακτήρια. Μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή, η Irish Distillers, είχε το μονοπώλιο στην  παραγωγή του ιρλανδικού ουίσκι.
Συνάπτοντας κάποιες στρατηγικής σημασίας συμμαχίες - συγχωνεύσεις, όπως με τον πρώην συμφοιτητή του Willie McCarter και τους Paul Power, Lee Mallagahan, Andrew A. Watt and Co., John Locke and Co του Kilbeggan (με την παλαιότερη άδεια αποστακτήριου στον κόσμο), κατάφερε να δημιουργήσει μια ισχυρή πολυμετοχική εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο.
Από το 1995 και μετά, η Cooley Distillery συμμετείχε σε πολλούς Διεθνείς Διαγωνισμούς, αποσπώντας πολλά τιμητικά μετάλλια, όπως το 1998 στον International Wine and Spirits Competition (IWSC) για τις εξαιρετικές της επιδόσεις στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών και το 1999 όπου με το Eblana, κέρδισε το βραβείο αριστείας στον ίδιο διαγωνισμό.
Το Eblana, είναι ένα ξεχωριστό κεχριμπαρένιο λικέρ, με ζεστή  μεστή γεύση και διακριτικά αρώματα, όπου ισορροπούν αρμονικά η πολυπλοκότητα του ουίσκι, η γλυκύτητα του μελιού με νότες καφέ, βύνης και ξηρών καρπών όπως  καβουρδισμένων αμυγδάλων και φιστικιών.

Η.Π.Α. - Καναδάς

Fireball  


Το Fireball Cinnamon Whisky, είναι ένα λικέρ ουίσκι 33% vol. με κανέλα, που  έχει τις ρίζες του στην παγωμένη γη του Καναδά.
Φτιάχνεται με βάση καναδέζικο ουίσκι, που παλαιώνεται σε αμερικάνικα βαρέλια όπου είχε παλαιώσει bourbon, μπόλικη κανέλα και γλυκαντικά.
Η βολίδα ή μπάλα φωτιάς κανέλας αν θέλετε, λέγεται ότι ήταν προϊόν των προσπαθειών ενός μπάρμαν για να αντιμετωπίσει το δριμύ ψύχος. Αρχικά το παρήγαγε η εταιρία Seagram, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ως "Dr. McGillicuddy's Fireball Whisky", ενώ το 1989 πέρασε στα χέρια της Sazerac Company και το 2006 πήρε την σημερινή του ονομασία.
Fireball
Είναι ευρέως διαδεδομένο στον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγγλία και σε διάφορες άλλες χώρες και έχει αποσπάσει μια σειρά από βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων: Χάλκινο Μετάλλιο το 2010 στο Los Angeles International Wine & Spirits Competition. Χρυσό Μετάλλιο στο San Francisco World Spirits Competition. Ασημένιο μετάλλιο και «Εξαιρετικά συνιστώμενο» στο BTI Best Buy Bar Competition και International Review of Spirits κ.α.
Σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg Business Week τον Απρίλιο του 2014, θεωρείται ως μια από τις πιο επιτυχημένες μάρκες ποτών εδώ και δεκαετίες. Το 2013, οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν σε 61 εκατομμύρια δολάρια, που το κατατάσσουν στα δέκα πιο δημοφιλή ποτά παγκοσμίως, ξεπερνώντας το ιρλανδικό ουίσκι Jameson και τις τεκίλες Jose Cuervo και Patrón, ενώ σύμφωνα με τον αρθρογράφο, πιστεύεται ότι με βάση τις τρέχουσες τάσεις, η μάρκα ήταν σε θέση να ξεπεράσει Jägermeister σε δημοτικότητα.
Πίνεται σε σφηνάκια ή με πάγο, αλλά και σε διάφορα κοκτέιλ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι έχουν διατυπωθεί και ανησυχίες για την υγεία απο  την κατανάλωσή του.
Συγκεκριμένα, στη Φινλανδία, την Νορβηγία και την Σουηδία το 2014, έχει αναφερθεί ότι το Fireball περιέχει υψηλές ποσότητες προπυλενογλυκόλης, που ξεπερνούν τα όρια της ΕΕ των 0,1 γραμμάριο ανά κιλό. Κατά πόσο αυτό είναι μια πραγματική απειλή για την υγεία ή όχι δεν είναι ακόμα σαφές, η ουσία είναι ότι το Fireball έχει ανακληθεί και απαγορευτεί προσωρινά σε αυτές τις χώρες.
Οι κατασκευάστρια εταιρεία, ισχυρίστηκε ότι το προϊόν είναι ασφαλές και πως οι συγκεκριμένες παρτίδες προορίζονταν κανονικά για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων θεωρεί ότι η προπυλενογλυκόλη σε μικρές ποσότητες είναι ασφαλής για χρήση σε τρόφιμα ή ποτά.

Wild Turkey American Honey

Wild Turkey American Honey  

Άλλο ένα ιδιαίτερο λικέρ 35.5% vol., που φτιάχνεται από το διάσημο μπέρμπον ουίσκι Wild Turkey του Kentucky, αγνό μέλι και καυτερή πιπεριά.
Χρυσόχρωμο, παχύρρευστο και γλυκό λικέρ, με το μέλι να λειτουργεί σαν αντίβαρο και να φρενάρει την καυστικότητα της πιπεριάς και του αλκοόλ. Με σύνθετη αρωματική παλέτα, όπου πρωταγωνιστεί το Bourbon και σε δεύτερο πλάνο νότες καραμέλας και εσπεριδοειδών, με ένα μακρύ τελείωμα. Τιμήθηκε ως "το καλύτερο Ουίσκι Λικέρ παγκοσμίως" στον διαγωνισμό World Whiskies Awards το 2008, 2009 και 2010.

Yukon Jack

 Yukon Jack 

Το Yukon Jack, είναι ένα λικέρ με χρυσό πορτοκαλί χρώμα, από καναδέζικο ουίσκι, μέλι και μπαχαρικά, που  διαφημίζεται ως το «μαύρο πρόβατο των καναδικών λικέρ». Παλαιότερα ανήκε στην Καναδική Heublein Inc, η οποία πλέον ανήκει  σην Diageo. Κυκλοφορεί με 50% vol. στις ΗΠΑ και 40% στον Καναδά. Ισορροπημένο και πικάντικο ποτό, με την γλυκύτητα του μελιού να ισορροπεί το κάψιμο του ουίσκι, με άρωμα πορτοκαλιού και κανέλας. Ισορροπημένο και πικάντικο ποτό, με την γλυκύτητα του μελιού να ισορροπεί το κάψιμο του ουίσκι, με άρωμα πορτοκαλιού και κανέλας.

Jack Daniel's Tennessee Honey

Jack Daniel's Tennessee Honey 

Το Jack Daniel Honey, είναι ένα εξαιρετικό λικέρ, που παράγεται στο Τενεσί και είναι ένα μείγμα του Jack Daniel Νο 7 (ένα μοναδικό ουίσκι που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις…), με αυστηρά επιλεγμένο μέλι και πλούσια μπαχαρικά. Πρόκειται για ένα χρυσόχρωμο, κρεμώδες και βελούδινο λικέρ, με αρώματα μελιού, καραμέλας, καμένου ξύλου, βανίλιας, μπαχαρικών και ανθέων.

Southern Comfort
Southern Comfort

To Southern Comfort, είναι ένα αμερικάνικο λικέρ, από ουίσκι, ουδέτερη αλκοόλη και πάνω από 100 διαφορετικά μυστικά συστατικά, μεταξύ των οποίων φρούτα και μπαχαρικά.
To Southern Comfort, δημιουργήθηκε αρχικά από τον Ιρλανδό μετανάστη μπάρμαν Martin Wilkes στη Νέα Ορλεάνη το 1874, ενώ σήμερα ανήκει στην Brown-Forman Corporation.
Η απόλυτη ταύτιση τoυ Comfort, με το αδέσμευτο και αυθεντικό πνεύμα του Αμερικάνικου Νότου και ο μαλακός και εναλλακτικός του χαρακτήρας απέναντι στα σκληρά ουίσκι, συντέλεσαν αποφασιστικά στην δημοφιλία του με αποτέλεσμα να κατατάσσεται ανάμεσα στα δημοφιλέστερα ποτά του κόσμου, κερδίζοντας μια σειρά από τιμητικά μετάλλια σε Διεθνείς Διαγωνισμούς.

Southern Comfort Special Reserve

Στην ετικέτα του απεικονίζεται το Woodland Plantation, ένα προπολεμικό αρχοντικό στις όχθες του Μισισιπή, στην γαλλική συνοικία της Νέας Ορλεάνης, στη Λουιζιάνα.
Με κεχριμπαρένιο χρώμα και γεμάτη πλούσια γεύση που μας παραπέμπει σε μπέρμπον ουίσκι, λικέρ και μαύρο ρούμι, με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα από μέλι, καραμέλα, εσπεριδοειδή, βανίλια, κανέλα και κεράσι. Πίνεται σκέτο, με cola, χυμό πορτοκάλι, σόδα και lιme.
Εκτός από το κλασσικό Southern Comfort με 35% vol., κυκλοφορούν επίσης, το Special Reserve, που είναι ένα μείγμα από Comfort και bourbon με 40% vol., το Lime με 20% vol. και το Bold Black Cherry με 35% vol.

Sortilège Maple Whiskey Liqueur

Sortilège Maple Whiskey Liqueur

Το Sortilege, βασίζεται σε μια παραδοσιακή συνταγή και έχει στον Καναδά τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην κατηγορία του.
Το Sortilege "Original" με 30% vol., είναι ένα μοναδικό μείγμα καναδέζικου ουίσκι σίκαλης παλαιωμένου για τουλάχιστον 3 έτη και σιροπιού σφενδάμου.
Είναι ένα χρυσόχρωμο και εξαιρετικά λεπτό λικέρ, που ισορροπεί την δύναμη του καναδικού ουίσκι με την γλυκιά φρουτώδη γεύση και το άρωμα του σφενδάμου και της καραμέλας.

Sortilege "Prestige"

Το Sortilege "Prestige" με 40,9% vol., στο οποίο χρησιμοποιείται ένα ειδικά επιλεγμένο ουίσκι σίκαλης ηλικίας τουλάχιστον 7 ετών και σιροπιού σφενδάμου, αποτελεί μια πιο premium εκδοχή του προηγούμενου.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Οίνος & ποτό" 8/2015


Πηγές

http://www.irishmist.com/home.html#sthash.5AHBCfqx.dpuf
http://en.wikipedia.org/wiki/Irish_Mist
http://www.thedrinkshop.com/products/nlpdetail.php?prodid=2891
http://en.wikipedia.org/wiki/Fireball_Cinnamon_Whisky
http://www.americanhoney.com/sting.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Yukon_Jack_%28liqueur%29
http://www.jackdaniels.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Southern_Comfort
http://www.sortilegewhisky.com/

Πηγές φωτογραφιών

http://www.irishmist.com/home.html#sthash.5AHBCfqx.dpuf
https://www.thewhiskyexchange.com/P-5235.aspx
http://fireballwhisky.com/faqs/
https://www.thewhiskyexchange.com/P-5249.aspx
http://www.americanhoney.com/sting.php
http://www.jackdaniels.com/
http://www.southerncomfort.com/
http://www.sortilegewhisky.com/