Whisky λικέρ - Μέρος 1


Jacobite Collection

Σκωτία

Drambuie

Το Drambuie, το διασημότερο Whisky λικέρ, είναι ένα ποτό που αρχικά δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον Πρίγκιπα Κάρολο Εδουάρδο Στιούαρτ της Σκοτίας το 1746. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Κάρολος (γνωστός και ως καλός Πρίγκιπας Τσάρλυ), μετά την ήττα του στη μάχη του Culloden, η οποία έσβησε τις ελπίδες της οικογένειας των Στιούαρτ για τον θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας, καταδιωκότανε από τους άνδρες του βασιλιά της Βρετανίας στα Highlands και τα νησιά της Δυτικής Σκωτίας. Κάποιες φυλές των Highlands, μεταξύ των οποίων και οι MacKinnon, με αρχηγό τον Τζον MacKinnon, έσπευσαν να τον βοηθήσουν, φυγαδεύοντάς τον στο νησί Skye. Σε ανταπόδoση για την γενναιότητα που επέδειξε, ο πρίγκιπας χάρισε στον John MacKinnon την μυστική συνταγή του προσωπικού του λικέρ - ελιξίριου, που πολλά χρόνια αργότερα, θα γίνει γνωστό ως Drambuie.

Στα τέλη του 19ου αιώνα η συνταγή περνάει στα χέρια του James Ross, υπεύθυνου του Broadford Hotel στο νησί Skye της Σκοτίας, ο οποίος πατεντάρει το ποτό, ενώ από το 1893 το ονομάζει Drambuie.
Το όνομά του προέρχεται από το Κελτικό «An Dram Buidheach», που σημαίνει «η σταγόνα που τέρπει» ή «το ποτό που ικανοποιεί».
Ο πρόωρος θάνατος του Ross στις αρχές του 20ου αιώνα, κάνει την γυναίκα του να πουλήσει τη συνταγή (προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευση των παιδιών τους), στον Malcolm MacKinnon, που το 1909 ξεκινά την εμπορική του παραγωγή στο Εδιμβούργο.
Το Drambuie, αγαπήθηκε από την Βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, από την Βουλή των Λόρδων και από τους Άγγλους αξιωματικούς, ενώ
συνόδευσε τον Βρετανικό Στρατό στους δύο παγκόσμιους πολέμους και δεν άργησε να γίνει παγκόσμια δημοφιλές.
Το Drambuie, είναι ένα ποτό που έχει σαρώσει σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε, το τιμητικό Χρυσό που απέσπασε στον διαγωνισμό The Spirit Business Liqueur Masters 2013, όπου και το Drambuie 15 τιμήθηκε με την κορυφαία διάκριση του Master.

Drambuie

Η γευσιγνωσία του Drambuie και η σύνθεσή του.

Το Drambuie είναι ένα λαμπερό χρυσοκίτρινο λικέρ 40%vol., με χρυσοκόκκινες ανταύγειες, με μεταξένιο, πλούσιο σώμα και βάθος που του προσδίδουν τα παλαιωμένα malt ουίσκι. Με πολύπλοκα αρώματα μελιού, βύνης, ξύλου, βοτάνων και μπαχαρικών, όπως βανίλιας, σαφράν, γλυκάνισου, μοσχοκάρυδου, ξηρών φρούτων και  κίτρου. Η γεύση του είναι γλυκιά λόγω της κυριαρχίας του μελιού, σύνθετη και πικάντικη, με βοτανικές, μπαχαρένιες και λουλουδάτες νότες, με παρατεταμένη επίγευση.
Το Drambuie, περιέχει περισσότερα από 30 διαφορετικά σκοτσέζικα ουίσκι (τα περισσότερα εκ των οποίων είναι malt), κάποια από τα οποία έχουν παλαιώσει από 15 έως 17 χρόνια, βύνη, υψηλής ποιότητας μέλι ερείκης, βότανα και μπαχαρικά όπως γαρίφαλο, σαφράν και άλλα μυστικά συστατικά.

Drambuie 15

Το Drambuie 15, είναι ένα ιδιαζόντως εκλεπτυσμένο ποτό, που απευθύνεται στους ειδήμονες του ουίσκι και βασίζεται σε μια επιλογή από τα καλύτερα και πιο σπάνια Malts ουίσκι 15 ετών της εταιρείας.
Με φινετσάτα αρώματα από εσπεριδοειδή, βότανα, γλυκά μπαχαρικά, καραμέλα, βύνη, λεμονόχορτο, μούρα και ρείκια. Πολύπλοκο στο στόμα, πικάντικο, απαλό και μεταξένιο, με τα επιλεγμένα  Malts να ισορροπούν ιδανικά με τα βοτανικά και τα μπαχαρένια αρώματά  του. Απολαύστε το σκέτο ή με πάγο.

Drambuie 15

Jacobite Collection

Το Jacobite Collection αποτελεί την ναυαρχίδα και το καμάρι της εταιρείας. Είναι το σπανιότερο και πιο πολύτιμο μέλος της συλλογής, αφού έχουν κυκλοφορήσει μόλις 150 φιάλες (καράφες).
Η συλλογή περιλαμβάνει μια υψηλής αισθητικής χειροποίητη, φυσητή κρυστάλλινη καράφα και ένα ποτήρι και τα δυό περίτεχνα σκαλισμένα στο χέρι, εμπνευσμένα από ένα σχέδιο του 18ου αιώνα και το στέμμα, τα οποία πλαισιώνονται από μία ιδιαίτερα καλαίσθητη ξύλινη θήκη.
Συνοδεύεται από ένα δερματόδετο βιβλιαράκι 32 σελίδων, του συγγραφέα ουίσκι Ian Buxton, που αφηγείται μεταξύ άλλων την ιστορία της εξέγερσης των Ιακωβίνων υπό τον Πρίγκιπα Κάρολο.
Το Jacobite Collection, αποτελείται από ένα σπάνιο μείγμα πολύτιμων ουίσκι, παλαιωμένων για 45 χρόνια, με την μυστική συνταγή των βοτάνων και μπαχαρικών του Drambuie.
Το αποτέλεσμα αυτής της μαεστρικής σύνθεσης, είναι ένα θεικό μελένιο ποτό, με πολυσύνθετο γευστικό και αρωματικό χαρακτήρα, από νότες βανίλιας, πράσινου μήλου, δρυός, καραμέλας βουτύρου και βοτάνων όπως γλυκόριζας, μάραθου και κάρδαμου.

Atholl Brose

Atholl Brose

To Atholl Brose, είναι ένα λικέρ με 35% vol., που βασίζεται σε μια αρχαία μυστική συνταγή, αποτελούμενο από Σκοτσέζικο malt ουίσκι, μέλι, βότανα και μπαχαρικά.
Το 1475 σύμφωνα με τον μύθο, ο κόμης του Atholl κατέστειλε την εξέγερση του Λόρδου των Isles, Iain MacDonald, στα Highland εναντίον του βασιλιά, διατάσσοντας να ρίξουν σε ένα πηγάδι ουίσκι, μέλι και πλιγούρι βρώμης, κάτι που δελέασε και καθυστέρησε τους επαναστάτες, με αποτέλεσμα να προλάβουν να έρθουν οι ενισχύσεις και να συλληφθούν.
Παράγεται από την Gordon & MacPhail και θεωρείται ένα από τα καλύτερα λικέρ στο είδος του, κάτι που ήρθε να επισημοποιήσει ο διαγωνισμός World Whisky 2012, που το έχρισε ως «το καλύτερο λικέρ ουίσκι του κόσμου».
Με λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα, πολύπλοκο, με έντονη γεύση μελιού και απαλά αρώματα μπαχαρικών και βοτάνων από θυμάρι, δεντρολίβανο, γαρίφαλο, γλυκόριζα, μέντα και μακρά απολαυστική επίγευση.

Bruadar
 Bruadar

Το Bruadar, είναι η Κελτική λέξη για το "όνειρο" και ταυτόχρονα ένα πολύ ιδιαίτερο ουίσκι λικέρ με 22% vol., από τα Χάιλαντς της Σκωτίας.
Είναι ένα καλά ισορροπημένο λικέρ φτιαγμένο από single malt ουίσκι, μέλι και τσάπουρνα (αγριοδαμάσκηνα - sloe berries).
Συνδυάζει την θερμότητα και την πολυπλοκότητα του malt ουίσκι, με την σωστή ποσότητα τσάπουρνων,  που διακρίνονται για την στυφή και ξινή τους γεύση και το μέλι που στρογγυλεύει την επιθετική γεύση του φρούτου.
Με πλούσια πικάντικη γεύση και άρωμα φρούτων, μελιού και βύνης με μακρύ φρουτώδες τελείωμα


Cock o' the North

Το Cock o' the North, (ο κόκορας του Βορρά) με 35% vol., είναι ένα από τα καλύτερα ουίσκι λικέρ της Σκωτίας, που παρασκευάζεται στο Aberdeenshire, από ένα single malt ουίσκι από το Speyside, μπλέ μούρα  (blaeberry) και ένα μυστικό συστατικό που το γνωρίζουν μόνο ο μαρκήσιος  του Huntly και ο γιος του.
Σύμφωνα με τον θρύλο, η οικογένεια του Δούκα Gordons (μία από τις διασημότερες και ισχυρότερες οικογένειες της Σκωτίας, παγκοσμίως γνωστή για την ιστορική της συμβολή τους στους τομείς της μάχης, της πολιτικής και της λογοτεχνίας), έφτιαξε ένα ποτό με το σκεπτικό να αντέχει στον χρόνο, να το πίνουνε οι στρατιώτες πρίν την μάχη και να υποδέχονται τους φιλοξενούμενους στα σπίτια τους στα Χάιλαντς. Με βάση αυτή την συνταγή, που βρέθηκε στο αρχείο της οικογένειας Gordons, ο Μαρκήσιος του Huntly, εξέλιξε αυτό το ποτό, προκύπτοντας το Cock o' the North.
Το αποστακτήριο που παράγεται το εξαιρετικής ποιότητας Single Malt Whisky της συνταγής, βρίσκεται στο Speyside, μια μικρή περιοχή της Σκοτίας, όπου βρίσκονται τα περισσότερα αποστακτήρια και θεωρείται μια από τις "ιερές" περιοχές του Σκοτσέζικου ουίσκι.Στην οικογένεια Gordon, ανήκει μια σημαντική και ανεκτίμητη έκταση γης στο Speyside, που περιλαμβάνει ποτάμια, κτήματα και πολλά από τα πιο διάσημα αποστακτήρια όπως αυτό του Glenlivet. Ο Δούκας Gordon επίσης, το 1823 πρωτοστάτησε για την νομιμοποίηση της απόσταξης ουίσκι στα Highlands της Σκωτίας και την φορολόγησή του.
Τα μπλέ μούρα, βρίσκονται παντού στα Highlands της Σκωτίας και είναι ένα δημοφιλές φρούτο με πολλές χρήσεις. Διαθέτουν σημαντικές  ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες, προστατεύοντάς μας από διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α., λόγω του πλούτου τους σε αντιοξειδωτικά και άλλα σημαντικά φυτοχημικά, κάποιοι τα κατατάσσουν στις «σούπερ» τροφές.
Ιστορικά, πολλοί κάτοικοι των Χάιλαντς, συνήθιζαν αναμειγνύουν ουίσκι με μύρτιλλα, φτιάχνοντας δικά τους αυτοσχέδια ποτά, έχοντας το κάθε σπίτι την δική του συνταγή.
Το Cock o' the North, ωριμάζει σε καμένα εσωτερικά δρύινα βαρέλια, που του προσδίδουν ένα βαθύ χρυσό χρώμα, ζεστή, φρουτώδη, πικάντικη, γλυκιά καπνιστή γεύση και σύνθετα αρώματα μελιού, μπαχαρικών, βούτυρου και φρούτων.

Speyside


Glayva

Το Glayva, είναι ένα λικέρ ουίσκι με 35% vol., που παράγεται από  το 1947 στο Leith της Σκωτίας, από την Whyte and Mackay Ltd.
Φτιαγμένο από μείγμα παλαιωμένων σκοτσέζικων ουίσκι,  πορτοκάλια της Σεβίλλης, μανταρίνια, αμύγδαλα, μέλι, βότανα κανέλα και άλλα μπαχαρικά.
Με βαθύ χρυσό χρώμα, σύνθετη μελένια γλυκύτητα και διακριτικό άρωμα  εξωτικών μπαχαρικών, εσπεριδοειδών και κανέλας.
Εξαιρετικά δημοφιλές στην Σκωτία, κέρδισε 5 φορές τον τίτλο τυο καλύτερου  λικέρ στον κόσμο, στον Διεθνή Διαγωνισμό International Wine and Spirit Competition.

Lochan Ora

Lochan Ora

To Lochan Ora, είναι ένα εξαιρετικό λικέρ ουίσκι με 35% vol., φτιαγμένο από το διάσημο ουίσκι Chivas Regal.  Είναι ένα blend πολλών διαφορετικών σκωτσέζικων malt και grain ουίσκι, που έχουν ωριμάσει για 12 τουλάχιστον χρόνια, αρωματισμένο με μέλι ερείκης και  πάνω από 14 βότανα και μπαχαρικά.
Με λαμπερό, ζεστό  κεχριμπαρένιο χρώμα και πολύπλοκο λεπτό άρωμα από άγρια βότανα, ρείκι, μέλι και φρούτα.
Η μελένια γεύση του, είναι μεταξένια, πλούσια και φρουτώδης, με υπαινιγμούς βανίλιας, καραμέλας, καπνού, φουντουκιού και μήλου, με μακρά επίγευση.

Old Pulteney stroma

Old Pulteney stroma

Το Old Pulteney, με 35% vol., είναι ένα εξαιρετικό λικέρ, που φτιάχνεται από το ομώνυμο βραβευμένο single malt ουίσκι, δαμάσκηνα και μπαχαρικά.
To κύμα που κοσμεί τo μπουκάλι, παραπέμπει στα επικίνδυνα ρεύματα γύρω από την βορειοανατολική ακτή της Σκωτίας, όπου βρίσκεται το αποστακτήριο Pulteney (θεωρείται το βορειότερο της ηπειρωτικής Σκοτίας) και λέγεται ότι δεν σταμάτησε να λειτουργεί ακόμα και κατά την περίοδο της απαγόρευσης.
Γλυκό, ζεστό, πλούσιο και σωματώδες, με φρουτώδες άρωμα από δαμάσκηνα, νότες ξηρών καρπών, όπως αμύγδαλου και μπαχαρικών, με μακρά φρουτώδη επίγευση.

Stag's Breath

Stag's Breath

Το Stag's Breath (η Ανάσα του Stag), είναι ένα σκοτσέζικο ουίσκι λικέρ, με 19.8% vol. (το χαμηλότερο ίσως της κατηγορίας του), που παράγεται από τον  Meikles, από malts του Speyside και μέλι ερείκης από τα Highlands.
Με έναν πλούσιο καμβά, όπου μπερδεύονται γλυκά γεύσεις και αρώματα από το malt, από μέλι που έχει υποστεί ζύμωση, κερί μέλισσας, κηρήθρα, καραμέλα και γλυκά μπαχαρικά.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Οίνος & ποτό" 7/2015


Πηγές

www.drambuie.com 
http://www.nicks.com.au/dunkeld-atholl-brose-scotch-whisky-liqueur-500ml http://www.royalmilewhiskies.com/product.asp?pf_id=10000000000819 http://www.scottish-liqueur-centre.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=9 http://www.cockothenorth.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Glayva 
http://www.chivas.com/el/gr/ 
http://www.thedrinkshop.com/products/nlpdetail.php?prodid=4190
http://www.stagsbreath.co.uk/whats-in-a-name.html

Πηγές φωτογραφιών

www.drambuie.com 
http://www.royalmilewhiskies.com/product.asp?pf_id=10000000000819
https://www.thewhiskyexchange.com/P-7094.aspx
http://www.cockothenorth.com/
https://www.thewhiskyexchange.com/P-5237.aspx
https://www.thewhiskyexchange.com/P-5241.aspx
http://www.thedrinkshop.com/products/nlpdetail.php?prodid=4190
https://www.thewhiskyexchange.com/P-5246.aspx