Μπύρα...μια κυρία 5.000 ετών! - Μέρος 2



Μπύρες.

Για το άρθρο συνεργάστηκαν οι Διαιτολόγοι Νατσιούλης Αθανάσιος και Τσαπανίδου Μαρία

Από την σκοπιά του Διαιτολόγου

Η χαμηλή περιεκτικότητα της μπύρας σε αλκοόλ  καθιστά ελκυστική την κατανάλωσή της από τις μικρές ηλικίες και το ασθενές φύλο. Το αλκοολικό περιεχόμενο της μπύρας κυμαίνεται συνήθως από 4.8 - 8.5 %, αν και υπάρχουν μπύρες χωρίς αλκοόλ και κάποιες με μεγαλύτερη περιεκτικότητα.
Αξιολογώντας θρεπτικά την μπύρα αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι στείρα από θρεπτικά συστατικά, παρούσες είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β λόγω της μαγιάς, που ευθύνονται για την έκλυση της ενέργειας από την τροφή καθώς και το μαγνήσιο και ο φωσφόρος, δύο στρατηγικά μέταλλα για τον οργανισμό.



ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑ 100 ΓΡ. ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
ΕΙΔΟΣ ΜΠΥΡΑΣ
Kcal
Πρωτεΐνες
g
Ζάχαρα
g
Αλκοόλ
g
Β 2
mg
Β 3
mg
Β 6
mg
Κ
mg
Νa
mg
Ca
mg
Mg
mg
P
mg
Fe
mg
Ξανθιά
32
0.3
2
3. 3
0.02
0.52
0.014
49
10
9
10
15
0.02
Lager
29
0.2
1. 5
3. 2
0.02
0.54
0.021
34
4
4
6
12
ίχνη
Μαύρη   
28
0.3
3
2. 2
0.02
0.3
0.012
33
16
7
6
11
0.03
Σκούρα δυνατή
39
0.3
2. 1
4. 3
0.04
0.68
0.016
86
4
5
9
28
0.02
Σκούρα δυνατή
72
0.7
6. 1
6. 6
0.06
1.20
0.042
110
15
14
20
40
0.03
Μέτρια βαρέλι
25
0.2
1. 6
3. 1
0.03
0.43
0.020
37
9
8
7
11
0.01
Πικρή βαρέλι
32
0.3
2. 3
3. 1
0.04
0.60
0.020
38
12
11
9
13
0.01
Πικρή σε  κουτί
32
0.3
2. 3
3. 1
0.03
0.43
0.020
37
9
8
7
11
0.01
Σ.Η.Δ. 



 

1.6
18
2.2
800
1,7g
800
350
800
10
Σ.Η.Δ.                                                                                              
1.2
13
2
800
1.7g
800
300
800
18
Πηγή : Πίνακες συνθέσεως τροφίμων - Α. Τριχοπούλου.

Οι συντηρητικοί πότες δεν αποβλέπουν στην μπύρα για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά, τα δυνατά ποτήρια όμως έχουν βάσιμες ελπίδες να καλύψουν τις ανάγκες τους σε βιταμίνες Β 2, Β 3, σε φώσφορο, μαγνήσιο, καθώς και ένα κομμάτι της ενέργειας και των πρωτεϊνικών τους αναγκών. Εκτός των αναγραφόμενων στον πίνακα η μπύρα περιέχει σε ιχνοποσότητες λίπος, καροτίνη (προ-βιταμίνη Α) και βιταμίνη Β 1 ή θειαμίνη.

250 γρ.
μπύρα
Ποσότητα mg.
% Σ.Η.Δ
Θερμίδες
180 kcal
7.2
Πρωτεΐνες
1.75 g
3.1
Υδατάνθρακες
15.25 g
4.9
Αλκοόλ
19.8 g
-
Β 2
0.15
9.4
Β 3
3
16.6
Β 6
0.105
4.8
Κάλιο
27.5
3.4
Νάτριο
37.5
2.2
Ασβέστιο
35
4.4
Μαγνήσιο
50
14.3
Φώσφορος
100
12.5
Σίδηρος
0.075
0.75

* Τα στοιχεία του πίνακα αναφέρονται σε 1 ποτήρι σκούρα δυνατή μπύρα (250 γρ.).
* % Σ.Η.Δ: το ποσοστό κάλυψης της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης  ενός ενήλικου άνδρα.
Ύψους 1.77cm και βάρους 70 kg. Απαιτεί κατά μέσο όρο 2500 θερμίδες και 56 γρ. πρωτεΐνη.

Η μπύρα αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, προερχόμενων από τα κυτταρικά τοιχώματα του κριθαριού, που βοηθούν στον έλεγχο των λιπιδίων του πλάσματος. (2 ποτήρια καλύπτουν το 10% των ημερήσιων αναγκών)
Επίσης περιέχει τα διπλάσια αντιοξειδωτικά από το λευκό κρασί αλλά τα μισά σε σχέση με το κόκκινο, τα οποία δρουν καρδιοπροστατευτικά, αντικαρκινικά και αντιγηραντικά.                                                                              
Το Νοέμβριο του 1999, στο The New England Journal of Medicine, δημοσιεύτηκε έρευνα η οποία ανέφερε ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά μπύρα, μειώνουν τις πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ αυτών που κατανάλωναν μπύρα κάθε μέρα κι αυτών που έπιναν μια φορά την εβδομάδα.

Μία φιλανδική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology το 1999 αναφέρει ότι η αύξηση κατανάλωσης μπύρας στους μεσήλικες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στους νεφρούς.

Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου για το Alzheimer το 2000, ανακοινώθηκε ότι αυτοί που πίνουν μπύρα, έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη του 2003 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association, ενήλικες άνω των 65 ετών που έπιναν έως 6 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα αποδείχτηκε ότι παρουσίαζαν μικρότερο κίνδυνο άνοιας σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου ή αυτούς που έπιναν πολύ περισσότερο.

Ομοίως, μια έκθεση του 2006 που παρουσιάστηκε στην περιοδική έκδοση της Ένωσης American Heart Association, έδειξε ότι 1 ή 2 ποτά την ημέρα ενδέχεται να συνδέονται με καλύτερη γνωστική λειτουργία στις γυναίκες.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 2 ή περισσότερων ποτηριών αλκοόλ την ημέρα ενδέχεται να αυξήσει στις γυναίκες τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ ορισμένοι ειδικοί σε ιατρικά θέματα αναρωτιούνται γιατί κάποιος που δεν πίνει συστηματικά να αποκτήσει τη συνήθεια αυτή αποκλειστικά και μόνο για τα οφέλη της υγείας, όταν η άσκηση και μια καλή διατροφή μπορούν να προσφέρουν παρόμοια οφέλη;.                                                                                                                  
Το 2004 Αμερικανοί γιατροί βρήκαν ότι η υπερβολική κατανάλωση μπύρας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης αρθρίτιδας.

Μπύρες.

Ειδικοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Okayama της Ιαπωνίας το 2005, συμπέραναν ότι με τη βοήθεια ουσιών που βρίσκονται στους ανθούς του λυκίσκου μπορούν να καταπολεμηθούν συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου.

Υπάρχει όμως και αντίλογος…υπολογίζεται ότι 6% όλων των καρκίνων στις ανεπτυγμένες χώρες οφείλονται σε ψηλή κατανάλωση αλκοόλ. Η μπύρα χωρίς αλκοόλ πιθανόν να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, σύμφωνα με άλλους Ιάπωνες ερευνητές. Περιέχει συστατικά που προστατεύουν τα κύτταρα του ήπατος, των πνευμόνων και των νεφρών σε πειραματόζωα από αλλοιώσεις του DNA που προκαλούνται από ετεροκυκλικές αμίνες (υπάρχουν σε διάφορα τρόφιμα) οι οποίες είναι αιτίες γένεσης καρκίνων.                                                                                                            
Η ήπια κατανάλωση μπύρας μπορεί να παράσχει επαρκή προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με τα ευρήματα Ολλανδών επιστημόνων, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Clinical Nutrition. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του ιδρύματος ΤΝΟ Nutrition and Food Research διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μπύρας μειώνει τα επίπεδα της crp και του ινωδογόνου, δύο πρωτεϊνών, η ανίχνευση των οποίων, πέρα από κάποια όρια, έχει συνδεθεί με την εκδήλωση φλεγμονών και θρομβώσεων αντίστοιχα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και αθηροσκλήρυνσης. Επίσης τα επίπεδα της "καλής χοληστερόλης", η οποία δρα προστατευτικά για τον οργανισμό, αυξήθηκαν κατά 12%, επιβεβαιώνοντας προγενέστερη έρευνα του 2001.

Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και τα συμπεράσματα του Δρ. R. Curtis Ellison, επικεφαλής του τομέα προληπτικής ιατρικής και επιδημιολογίας και καθηγητής ιατρικής και δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί να συμβάλει στην προστασία και από το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.                                                                                                                                                                    
Ερευνητές του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας των Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ανακάλυψαν ότι η μπύρα είναι πλούσια πηγή πυριτίου και πιθανότατα βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς το πυρίτιο είναι βασικό συστατικό για την αύξηση της οστικής πυκνότητας. Οι ξανθές μπύρες διαθέτουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πυρίτιο, ενώ αυτές με μειωμένα ποσοστά αλκοόλ, οι πιο ελαφριές και αυτές που παράγονται από σιτάρι, περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες.

Brewdog’s “The End of History”.

Συμβαίνουν κι αυτά… 

Στην Βουλγαρία παρασκευάστηκε μία μπύρα η οποία σύμφωνα με τους εμπνευστές της βοηθάει τις γυναίκες να αποκτήσουν πλουσιότερο στήθος…Η μπύρα Bοhza, αρχικά δημιουργήθηκε σαν προϊόν για την καταπολέμηση προβλημάτων θηλασμού που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετά την γέννα. Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι μεγαλώνει το γυναικείο στήθος κατά δύο νούμερα. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Kristian Gyoshev υποστηρίζει: "Δεν κάνουμε συγκεκριμένους ισχυρισμούς αλλά έχουμε εκατοντάδες μαρτυρίες από γυναίκες που λένε ότι το στήθος τους μεγάλωσε ένα ή δύο νούμερα. Είναι φυσικό, υγιεινό, και διασκευαστικό να πίνεις (την μπύρα) και φθηνότερη από οποιαδήποτε επέμβαση". Σημειωτέον πριν από αρκετά χρόνια μια δήλωση στο ίδιο πνεύμα… είχε κάνει και το γνωστό μοντέλο  Λίζα Εβαντζελίστα…                                                                                               Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Newslite, ένα ζυθοποιείο στην Αυστρία έθεσε σε λειτουργία μια πρωτότυπη ιδέα για spa, κατασκευάζοντας μια πισίνα περιέχουσα 21.000 λίτρα μπύρα… έχοντας σαν πρότυπο τα λουτρά της βασίλισσας Κλεοπάτρας. Όπως οι ίδιοι αναφέρουν, τα μπάνια σε μπύρα βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και στη διατήρηση καλής κατάστασης του δέρματος. Είναι μια διασκεδαστική εμπειρία για ανθρώπους όλων των ηλικιών. προσφέρει χαλάρωση στο σώμα και στο πνεύμα. Σημειώτεον το δίωρο κολύμπι στην πισίνα αυτή κοστίζει 135 ευρώ!    
Η ζωγράφος Karen Eland γνωστή για την ζωγραφική της με ασυνήθιστα υλικά, αφού πειραματίστηκε με διάφορα ποτά, κατέληξε τελικά στην μπύρα που όπως δηλώνει η ίδια  αποδείχθηκε η πιο επιτυχημένη.

Karen Eland - Ζωγραφική με μπύρα.

Η κρίση, οι καταναλώσεις και οι πιο ακριβές μπύρες!

Το βασικότερο χαρακτηριστικό της ζήτησης μπύρας στην Ελλάδα ήταν η εποχικότητα. Η περίοδος ουσιαστικής κατανάλωσης μπύρας στη χώρα μας άρχιζε τον Μάρτιο και διαρκούσε 8 μήνες περίπου, με την κατανάλωση να κορυφώνεται μεταξύ των μηνών Μαΐου και Σεπτεμβρίου. Το στοιχείο της εποχικότητας συνδυαζότανε με την τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας, η οποία έχει σαφώς θετική επίδραση στην εγχώρια κατανάλωση μπύρας. Επίσης, παράγοντας που επηρεάζει τη ζήτηση μπύρας είναι και η τιμή της σε σχέση με τις τιμές των άλλων οινοπνευματωδών ποτών, καθώς και η χαμηλή περιεκτικότητά της σε αλκοόλ, που ευνοεί την κατανάλωσή της σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Πλέον η ύφεση, η μεγάλη αύξηση του ειδικού φόρου στα αλκοολούχα  ποτά και η αύξηση του ΦΠΑ, ανέβασε κατακόρυφα τις πωλήσεις μπίρας, που ο φόρος της είναι στο ¼ των "σκληρών" αλκοολούχων, με αποτέλεσμα ο Έλληνας που χαρακτηριζότανε ως κλασσικός πότης ουίσκι να στραφεί στην μπύρα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Διακινητών Εμπόρων Οίνων και Ποτών Μακεδονίας - Θράκης  κ. Μακρίδη, το τσίπουρο, το ούζο και τα λεγόμενα σκληρά αλκοολούχα (π.χ. τζιν, ουίσκι, βότκα) κατέχουν πλέον περίπου το 15% της πίτας της αγοράς,  ακολουθεί το κρασί με 40% και η μπύρα καρπώνεται το υπόλοιπο 45%!

Αν και η μπύρα θεωρείται το πιο φτηνό ποτό και λόγω της κρίσης η κατανάλωσή της έχει εκτιναχτεί, υπάρχουν και αρκετές ετικέτες που οι τιμές τους ξεφεύγουν…
Για του λόγου το αληθές, οι κάτωθι είναι οι 5 από τις πιο ακριβές μπύρες!

Antarctic Nail Ale – 800 $
Brewdog’s “The End of History” – 765 $
Carlsberg Vintage 3 – 348 $
Samuel Adams Utopias – 100 $
Tutankhamun Ale – 52 $


Antarctic Nail Ale

Συνθήκες διατήρησης

Οι συνθήκες διατήρησης επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα, την γεύση και τον χρόνο ζωής της μπύρας συγκεκριμένα :
- Η υγρασία μπορεί να γίνει αιτία ανάπτυξης μυκήτων (μούχλας) και διάβρωσης της συσκευασίας.
- Οι ακραίες θερμοκρασίες αλλοιώνουν τη γεύση της.
- Δεν καταψύχουμε την μπύρα για να αποφύγουμε το φαινόμενο της σπασμένης φιάλης ή του φουσκωμένου κουτιού με την νερωμένη γεύση.
- Υψηλές θερμοκρασίες άνω των 35 C επιταχύνουν την φθορά του χρόνου, υποβαθμίζοντας γευστικά την μπύρα.
- Η εναλλαγή ζέστης-κρύου ευθύνεται για την δημιουργία αντιαισθητικών θολωμάτων.
- Η έκθεση στον ήλιο επιδρά αρνητικά στην ποιότητα της μπύρας, όπως ο μη καλός αερισμός και η ύπαρξη ανεπιθύμητων οσμών.


Το επιμύθιο

Η μπύρα είναι το καλύτερο ποτό στον κόσμο.
Jack Nicholson - Αμερικανός ηθοποιός


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΙΝΟΣ & ΠΟΤΟ 6 & 7/ 2010

Πηγές 

ΟΙΝΟΣ και ΠΟΤΟ Απρίλιος  2001 - Ζύθος…5.000 χρόνια πριν - Νατσιούλης  Δ. Αθανάσιος
http://www.beer.gr/beeropedia/faq/320-beertypesεις.      http://www.cavatanouris.gr/articles_beers.htm    
http://www.men24.gr/html/ent/180/ent.96180.asp
http://www.diverbeer.gr 
http://www.menslounge.gr/ygeia__fitness/ygeia_diatrofi/ta_uper_kai_ta_kata_tis_katanalosis_mpuras.html
http://www.neoskosmos.com/news/el/node/8314    
http://www.apogevmatini.gr/?p=62788  
http://www.ierosagon.org/2010/06/blog-post_5912.html  
http://news.pathfinder.gr/health/465923.html  
Inhibitory Effects of Heterocyclic Amine-Induced DNA Adduct Formation in Mouse Liver and Lungs by Beer,  Journal of Agricultural and Food Chemistry 
http://www.otherside.gr/2009/10/beer-lovers-bathe/#ixzz0raoHuxtZ      
http://siteseeing.gr/ 
http://www.neolaia.gr/2012/02/25/methismenh-texnh-zwgrafies-apo-mpira/                                                                                                                             
                                                                                                                                                         Πηγές φωτογραφιών                                      

http://892fm.blogspot.gr/2010_06_16_archive.html
http://siteseeing.gr/
http://www.neolaia.gr/2012/02/25/methismenh-texnh-zwgrafies-apo-mpira/
http://protopapadakis.blogspot.gr/2013/02/blog-post_11.html
http://blog.edreams.com/oktoberfest-beers-which-is-the-one-for-you/
http://www.theholidaystravel.com/holiday-experiences/oktoberfest-beer-festival/attachment/oktoberfest-beer-festival-2/