Διατροφή και στεφανιαία νόσος.


Aγγεία: α) φυσιολογικό, β) αθηρωματικό, γ) με έμφραγμα.

 Η στεφανιαία καρδιοπάθεια αποτελεί την συχνότερη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο και στην Ελλάδα. Η νόσος εκδηλώνεται με μερική ή ολική απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών, οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά, με αποτέλεσμα το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Γενετικοί παράγοντες όπως η ενδογενής σύνθεση και η διαχείριση της χοληστερόλης, η ποιότητα των αγγείων και περιβαλλοντικοί όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, η διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και ο τύπος προσωπικότητας διαφαίνεται ότι συνεισφέρουν εξίσου.


Διατροφικές συστάσεις

- Μείωση της πρόσληψης λίπους και ιδιαίτερα των ζωικών, αποφεύγοντας τις σκληρές μαργαρίνες (υδρογονωμένα λίπη) το βούτυρο, τα παγωτά, τα σκληρά τυριά, το γάλα, τα γαλακτοκομικά από πλήρες γάλα και περιορίζουμε τα αυγά σε τρία την εβδομάδα.
- Ελάττωση της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος. Λόγω των κορεσμένων λιπών, της χοληστερόλης και των πουρινών που περιέχει συνδέεται με αύξηση της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και του ουρικού οξέως που αποτελούν παράγοντες κινδύνου. Αφαιρούμε πάντα το ορατό λίπος ή την πέτσα.
- Αύξηση της κατανάλωσης των ψαριών. Τα «ωμέγα-3» λιπαρά οξέα τους όπως και τα πολυακόρεστα (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο) κάνουν το αίμα πιο ρευστό, μειώνοντας την χοληστερόλη και ταυτόχρονα τις πιθανότητες κινδύνου.
- Χρήση ελαιόλαδου ως κύριο προστιθέμενο λιπίδιο. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε και η αναλογία του σε λιπαρά οξέα το καθιστά ιδανικό για την διατροφή του ανθρώπου. Οι φυτοστερόλες και ιδιαίτερα η σιτοστερόλη (σιτάρι) διαθέτουν μια ιδιαίτερη υποχοληστεριναιμική επίδραση.
- Αυξάνουμε την πρόσληψη ψωμιού ολικής αλέσεως, δημητριακών και οσπρίων. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν αυξάνουν την αποβολή της χοληστερόλης.
- Μειώνουμε την κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών που εκτός από τις «κενές» θερμίδες που μας προσφέρουν προδιαθέτουν για σακχαρώδη διαβήτη που αποτελεί έναν από τους προδιαθεσικούς  παράγοντες για την στεφανιαία νόσο.
- Προτιμάμε τα τρόφιμα κατά το δυνατόν στην φυσική τους μορφή (ανεπεξέργαστα) γιατί οι διάφορες επεξεργασίες τα απογυμνώνουν από τα θρεπτικά τους συστατικά.

Φρούτα και τα λαχανικά

- Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, ανόργανα άλατα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που το κάθε ένα με τον τρόπο του συντελεί στην σωστή και εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και του οργανισμού γενικότερα, χωρίς να μας «φορτώνουν» με θερμίδες.
- Οι βιταμίνες C (εσπεριδοειδή), E (φυτικά λάδια, σιτηρά), Β3 (κρέας, λαχανικά) και τα ιχνοστοιχεία, σελήνιο (θαλασσινά, συκώτι), ψευδάργυρος (ψάρι, γάλα) και χαλκός (οστρακοειδή, όσπρια) φαίνεται ότι διαδραματίζουν σημαντικούς προστατευτικούς ρόλους.
- Τα αντιοξειδωτικά καροτινοειδή (πράσινα λαχανικά) λυκοπένιο (κόκκινα φρούτα και λαχανικά) κ.α. μας προστατεύουν από τις «ελεύθερες ρίζες» που θεωρούνται η κύρια αιτία των εκφυλιστικών νοσημάτων και της γήρανσης.
- Αποφυγή κατανάλωσης άλατος παστών και αλμυρών. Προδιαθέτουν για υπέρταση που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες.
- Η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους προδιαθεσικούς παράγοντες για την στεφανιαία νόσο και για ένα πλήθος εκφυλιστικών παθήσεων. Μην ξεχνάτε ότι «ιδανικό βάρος» σημαίνει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Οίνος.

Ο ρόλος του αλκοόλ

- Συνίσταται μετριοπάθεια στην κατανάλωση αλκοόλ. Οι συντηρητικοί πότες όπως έχει δείξει πλήθος ερευνών ζουν περισσότερο από αυτούς που δεν πίνουν καθόλου.
- Η αλκοόλη ανεξάρτητα από ποιο ποτό προέρχεται διαθέτει μια προστατευτική επίδραση όταν καταναλώνεται με μέτρο. Αυτό έχει δειχθεί σε διάφορα ποτά όπως στο κρασί, στην μπύρα, στο ουίσκι.
- Τα ποτά όμως που η καταγωγή τους προέρχεται από το σταφύλι όπως το κρασί, διαθέτουν μια ισχυρότερη προστατευτική και αντιγηραντική επίδραση που οφείλεται σε ένα πλήθος ουσιών που ακούει στο όνομα αντιοξειδωτικά.
- Μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι τα αντιοξειδωτικά ήταν ένα προνόμιο του κόκκινου κρασιού, νεότερες όμως έρευνες διαφώτισαν καλύτερα το θέμα και αποδείξανε ότι και λευκές ποικιλίες όπως το Ασύρτικο και το Αθήρι βρίθουν από τέτοια πολύτιμα συστατικά.
- Όποιο κι αν προτιμάτε λοιπόν, ένα με δύο ποτηράκια κρασί με το φαγητό θωρακίζουν την καρδιά και καθαρίζουν τα αγγεία μας.


Το επιμύθιο

H καρδιά του ανθρώπου είναι ένα κουβάρι κάμπιες - φύσηξε Χριστέ μου, να γίνουν πεταλούδες!
Νίκος Καζαντζάκης.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΙΝΟΣ & ΠΟΤΟ 3/2006


Πηγές φωτογραφιών 

http://alttherapy.blogspot.gr/2012/09/blog-post_2862.html#axzz2v2A75RAl
http://infossante-blog.com/2012/11/24/cholesterol-grande-cause-nationale/
http://every-day-is-special.blogspot.gr/2013/10/october-16-world-food-day.html
http://www.lions-radio.com/archives/23120/