Λικέρ καφέ - Μέρος 1


Kahlua
Kahlua

Η Veracruz στο Μεξικό, όπου βρίσκεται ο οίκος της Kahlua, είναι γνωστή όχι μόνο για τις γεωργικές καλλιέργειές της, όπως του καφέ Arabica και του ζαχαροκάλαμου αλλά και ως ένα πολυπολιτισμικό κέντρο από διαφορετικούς ανθρώπους, με πλούσιο μείγμα παραδόσεων.
Το 1936 ο χημικός Senor Bianco, ξεκινάει να φτιάχνει ένα  λικέρ με κόκκους αράμπικα. Το 1962 ο χημικός Montalvo Lara, τροποποιεί την αρχική συνταγή, κάνοντάς το πιο εκλεπτυσμένο. Το 1964 το ποτό εξάγεται στις ΗΠΑ και γρήγορα γίνεται σημείο αναφοράς, σήμερα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε πωλήσεις λικέρ παγκοσμίως.

Η Kahlua, είναι φτιαγμένη από τους καλύτερους καφέδες του Μεξικού και με αλκοόλη από ζαχαροκάλαμο. Περιέχει, επίσης, ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού, βανίλια και καραμέλα Είναι ένα πλούσιο, παχύρευστο, σκούρου καφέ χρώματος λικέρ, με αρώματα από μαύρη σοκολάτα, αμύγδαλα, φουντούκια και μακρά επίγευση.

 
Εκτός από την κλασσική , κυκλοφορούν και οι εξής γεύσεις:

Kahlua French Vanilla 

Με βελούδινη γεύση Γαλλικής βανίλιας, που ισορροπεί την γευστική ένταση του καφέ και του ζαχαροκάλαμου.


Kahlua French Vanilla

Kahlua Mocha

Γλυκόπικρο,  στο χρώμα της καραμέλας, παρασκευάζεται από καφέ Arabica, βανίλια, μαύρη σοκολάτα και αλκοόλ ζαχαροκάλαμου.

Kahlua Mocha
Kahlua Especial

Ξεκίνησε το 2002, με δυνατό άρωμα και μια πιο πλούσια γεύση καφέ espresso, από τους καλύτερους  κόκκους Arabica.

Kahlua Especial

Kahlua Peppermint Mocha

Το πολυτελές μείγμα από την δροσερή μέντα και την μαύρη σοκολάτα, συμπληρώνει αρμονικά την πλούσια γεύση της Kahlua,

Kahlua Peppermint Mocha

Kahlua Hazelnut (Φουντούκι)

Δημιουργήθηκε το 2007, κρεμώδες, στο σκοτεινό χρώμα του μαονιού, με σατινέ φινίρισμα φουντουκιού και καρυδιού.

Kahlua Hazelnut
Tia Maria

Είναι ένα δημοφιλές premium, μεσαίας δύναμης λικέρ, με 20% vol, που σήμερα ανήκει στην Pernod Ricard. Εφευρέθηκε από τον Evans, στην Τζαμάικα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προσκάλεσε τους φίλους του από το Country Club, στο εργαστήριό του στο Kingston, για να δοκιμάσουνε διάφορες φόρμουλες, μέχρι που καταλήξανε στην τελική συνταγή. Το κύριο συστατικό του, είναι οι "μπλέ" κόκκοι καφέ, από τα βουνά της Τζαμάικα, με ήπια και λιγότερο πικρή γεύση, που θεωρούνται από τους πιο ακριβούς στον κόσμο. Αποστάζονται με οινόπνευμα ζαχαροκαλάμων, ενώ προστίθεται ζάχαρη και βανίλια.
Το χρώμα της Tia Maria είναι ημιδιαφανές, με μια βαθιά καστανόξανθο-πορτοκαλί απόχρωση. Έχει μέτριο σώμα στον ουρανίσκο, με μια ελαφριά και κομψή γεύση ελαφρώς καβουρδισμένου καφέ. Απαλά αρωματισμένη, με ελαφρά αρώματα μαύρης σοκολάτας, πικάντικης καραμέλας και νότες βανίλιας. Καλά ισορροπημένη, με ευχάριστη γλυκόπικρη, κρεμώδη επίγευση και υπαινιγμούς  βανίλιας. Είναι συγκρίσιμη με την Kahlua και θεωρείται καλύτερης ποιότητας, λιγότερο γλυκιά, και πιο εκλεπτυσμένη.

Tia Maria
Cuban coffee

Ένα εξαιρετικό, ελαφρύ και κρεμώδες λικέρ από την Κούβα, με πορτοκαλί-καφέ χρώμα. Μία πολύ λεπτή γεύση δυνατού καφέ γεμίζει το στόμα μας, ενώ αρωματικές νότες γλυκόριζας, κάρδαμου και γαρύφαλλου μας ξαφνιάζουν ευχάριστα. Η επίγευσή του είναι απολαυστική, με μια ελαφρά πιπεράτη γεύση καφέ που είναι τόσο κρεμώδης - σχεδόν βουτυράτη - με διακριτικό άρωμα βανίλιας. Καταλαβαίνω πολύ καλά γιατί η κα Hendricx (Ιδιοκτήτης Rutte & Zn.) καλεί το λικέρ το μωρό της...

Cuban coffee
Café Aztec

Αυτό το πλούσιο και γλυκό λικέρ, διακρίνεται για το θαυμάσιο, γεμάτο άρωμα, από σκούρο καβουρδισμένο καφέ.

Café Aztec
Kamora

Παράγεται στο Μεξικό, με βάση μια αρχαία συνταγή των Μάγια. Με σοκολατί χρώμα και υπέροχο άρωμα καφέ και καρυκευμάτων. Η πλούσια γεύση του καφέ είναι όμορφα ισορροπημένη σε ένταση και βάθος με την γλυκύτητα. Αυτό το λικέρ βρήκε την χρυσή τομή μεταξύ Kahlua και Kapali, με 20% vol, δεν είναι ούτε πολύ γλυκό, ούτε πολύ πυκνό. Είναι το δεύτερο σε πωλήσεις λικέρ καφέ στις ΗΠΑ και λιγότερο ακριβό από τον κύριο ανταγωνιστή της, την Kahlua.

Kamora coffee liqueur
Café Britt

Φτιαγμένο με βάση το ρούμι και premium καφέδες των ψηλών βουνών της Κόστα Ρίκα. Με  δελεαστικό άρωμα και ικανοποιητική γεύση, είναι  αρκετά καλό λικέρ, παρόμοιο με την Kahlua, με 26,5% αλκοόλ.

Café Britt
Café Oriental

Είναι ένα Γερμανικό λικέρ καφέ, με 21,5% vol. μοναδικό στο είδος του, με ανατολίτικη εμφάνιση, ξηρή και αρωματική γεύση. Η ιδιαιτερότητα αυτού του προϊόντος υπογραμμίζεται από την ευφάνταστη παρουσίαση του. Φτιαγμένο από ειδικά επιλεγμένο καφέ Μόκα, καβουρδισμένο με τον παραδοσιακό αραβικό τρόπο και αρωματισμένο με βότανα.
Café Oriental
Café Marakesh

Θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία λικέρ καφέ, φτιαγμένο από τους καλύτερους κόκκους Arabica. Με απαλή, ακαταμάχητη βελούδινη γεύση, μυστηριώδης, μας παραπέμπει στον Aladdin και στις «χίλιες και μία νύχτες». Με σκούρο χρώμα, λίγο ελαφρύτερο από την Kahlua, λιγότερο γλυκό με χαμηλότερο ιξώδες, μας δίνει αρώματα από κάρδαμο, γαρύφαλλο και βανίλια. Με ωραία επίγευση σοκολάτας, βανίλιας και υπαινιγμούς σταφίδας.

Café Marakesh
Caffè Borghetti

Είναι ένα λικέρ καφέ με 25% vol, που δημιουργήθηκε το 1860 από τον Ugo Borghetti, ιδιοκτήτη ενός μπαρ, του "Sport Cafe", με την ευκαιρία των εγκαινίων  της σιδηροδρομικής γραμμής Πεσκάρα - Ανκόνα. Στην αρχική  του μορφή αποτελούνταν από ένα μείγμα καφέ και αλκοόλ, που προοριζόταν για τους ταξιδιώτες του τρένου, ενώ στη συνέχεια η συνταγή εξευγενίστηκε με την χρήση ενός μείγματος από Arabica και  robusta. Η γεύση του, χαρακτηρίζεται από μια στιβαρή «επίθεση» καφέ εσπρέσο, η οποία ισορροπείται αρμονικά από την γλυκιά γεύση της ζάχαρης και το άρωμα της βανίλιας. Η ετικέτα του ποτού σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Borghetti, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι πωλείται και σε πλαστικά μπουκάλια των 300 ml, σχεδιασμένα για χρήση εντός των γηπέδων…Από το 2002 τα δικαιώματα του ποτού ανήκουν στην Distilleries Branca.

Caffè Borghetti
Coloma

Γενικά, οι κολομβιανοί καφέδες θεωρούνται από τους καλύτερους στον κόσμο. Το έδαφος, το υψόμετρο, οι μέτριες θερμοκρασίες και η υγρασία των  βουνών της Κολομβίας, ευνοούν την επίτευξη μοναδικής υφής και γεύσης. Προέρχεται από την Fusagasugá της Κολομβίας, όπου οι παραδοσιακές μεθόδοι καλλιέργειας καφέ έχουν διατηρηθεί ανέπαφες. Εκεί, στις φυτείες καφέ, η ποικιλία Arabica καλλιεργείται στη σκιά των δέντρων Guamo, χαρίζοντας στον καφέ μια ευγενή και ομαλότερη γεύση, με μοναδικό χαρακτήρα. Από αυτόν το καφέ παράγεται το λικέρ Coloma, το οποίο κέρδισε το Χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό του San Francisco World Spirits.


Coloma


Το επιμύθιο

Μια γυναίκα με οδήγησε στο πιοτό και ποτέ δεν βρήκα την ευκαιρία να την ευχαριστήσω... 
W.C. Fields



Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΟΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΑ» Ιανουαρίου 2012


Πηγές

http://spiritsreview.com
http://liquordigest.blogspot.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Tia_Maria
www.thedrinkshop.com
www.coloma.com

Πηγές φωτογραφιών

http://www.21food.com/products/kahlua-coffee-liqueur-213424.html
http://www.wine-searcher.com/find/kahlua+hazel+nut+liqueur+mexico
http://www.kahlua.com/flavors/mocha/#/flavors/mocha/
http://www.kahlua.com/flavors/mocha/#/flavors/especial/
http://www.kahlua.com/flavors/mocha/#/flavors/peppermint-mocha/
http://www.kahlua.com/flavors/mocha/#/flavors/hazelnut/
www.mathioudakis.gr 
http://www.barnonedrinks.com/tips/dictionary/h/hiram-walker-cafe-aztec-9432.html
http://www.vintageliquor.com/index.php?cPath=376&page=5
http://sylstore.com/xcart/product_info.php?products_id=111
http://www.bar-shop.com/cafe-oriental-liqueur-de-cafe.html
http://www.monnik.nl/monnik06/downloads/flessen/cafe_marakesh.jpg
http://www.vintageliquor.com/index.php?cPath=376&page=2
http://www.revistalabarra.com.co/guia/coloma-ltda/images.html